Kuveyt Türk, özel bankacılık yapacak 2 milyar dolarlık varlık yönetecek

Kuveyt Türk, katılım bankacılığı sektöründe ilk olarak özel bankacılık faaliyetlerine başladı. Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, yönettikleri 1 milyar dolarlık mevcut varlık miktarını da 2 milyar dolara ulaştırmak istediklerini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
BORSA/FİNANS SERVİSİ

Kuveyt Türk, katılım bankacılığı sektöründe ilk olarak özel bankacılık faaliyetlerine başladı. Özel Bankacılık Grup Müdürlüğü ile nitelikli yatırımcıya hizmet vermeyi amaçlayan banka, özellikle Körfez ülkelerindeki portföyü Türkiye'ye taşımayı hedefliyor. Özel bankacılık alanında hizmet verdikleri müşteri sayısını 2018 yılına kadar 3,000'in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, yönettikleri 1 milyar dolarlık mevcut varlık miktarını da yüzde 100 artışla 2 milyar dolara ulaştırmak istediklerini kaydetti. Uyan, "Özel bankacılık birimimiz ve kuruluş çalışmaları devam eden portföy yönetim şirketimiz işbirliği içinde çalışıp özel bankacılık müşterilerimiz için yeni fonların kurulması işlemlerine ağırlık verecek" dedi. 

Körfezi, Türkiye’ye taşıyacak 

Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini ve böylece ekonomiye destek olmayı hedefleyerek bu hizmeti başlattıklarını söyleyen Uyan, "Özel Bankacılık hizmetimiz sayesinde Türkiye'deki mevduat sahiplerinin yanı sıra Körfez ülkelerindeki yatırımcıların portföylerini ülkemizde değerlendirmelerini sağlayacağız" dedi. Bugüne kadar özel bankacılık hizmetlerini bireysel bankacılık grubu içinde müşterilerine sunduklarını hatırlatan Uyan, çalışmalarına başlayan yeni birimle bu alandaki ürün ve hizmetleri, müşterilerine daha kapsamlı ve konforlu bir şekilde sunmayı amaçladıklarını dile getirdi. Türkiye'de 1 milyon liranın üzerinde varlığı bulunan 77 binden fazla gerçek ve tüzel kişiliğin bulunduğuna dikkati çeken Uyan, şöyle devam etti: 
"Bu kişilerin sahip olduğu mevduat tutarı yaklaşık 298 milyar lira civarında. Yurtdışı yerleşik mudi sayısına baktığımızda ise yaklaşık 4 bini aşkın kişi olduğunu görüyoruz. Bu hesaplardaki bakiye ise 39 milyar lira düzeyinde. Kısacası ülkemizde bu alanda önemli bir potansiyel bulunuyor. Fakat bugüne kadar bu kitleyi katılım bankacılığının hizmet anlayışı ile buluşturacak bir banka bulunmuyordu. Özel Bankacılıkla yüksek gelir grubundaki yabancı müşterileri kendi ülkelerinde alışık oldukları hizmet anlayışıyla buluşturmayı amaçlıyoruz. Bu hizmetimiz sayesinde Türkiye'deki mevduat sahiplerinin yanı sıra Körfez ülkelerindeki yatırımcıların portföylerini ülkemizde değerlendirmelerini sağlayacağız." 

3 dilde 7 gün 24 saat hizmet 

Banka müşterilerine mobil bankacılık, internet bankacılığı ve çağrı merkezi kanalları üzerinden Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde 7 gün 24 saat destek verdiklerini vurgulayan Uyan, Özel Bankacılık hizmetlerini özel bankacılık ürünleriyle de destekleyeceklerini belirtti. Uyan, bu kapsamda MasterCard World Elite kredi kartı ürününü de müşterileriyle buluşturacaklarını dile getirdi. Uyan, yabancı müşterilerin Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarına aracılık ettiklerini belirterek, bu müşterilere ilgilendikleri yatırımlarda gayrimenkul değerinin yüzde 50'sine kadar kredi imkanı sunduklarını ifade etti.

Erbil ve Katar’dan vazgeçtik

Erbil ve Katar’da şube açmaktan vazgeçtiklerini belirten Ufuk Uyan, “Erbil’de şube açmak için gerekli sermaye tavanını 75 milyon dolara çıkarttılar. Katar’da da dışarıdan kaynak getirme zorlaştı. Bu nedenle o bölgeye Dubai ve Bahreyn’den hizmet vermeye karar verdik” diye konuştu. Türkiye’de 322 şubesi olan bankanın, yurtdışında Dubai ve Bahreyn’de şubesi bulunuyor.

Ana ortaktan daha fazla destek

Ufuk Uyan, Malezya pazarından çıkma kararı alan ana ortakları Kuwait Finance House'tan, Türkiye'ye yönelik olarak yatırım bankacılığı ile büyük ölçekli proje ve finansmanlarında daha fazla destek gelebileceğini söyledi. Ana ortağın Malezya'da alternatifl eri değerlendirdiğini belirten Uyan, "Ortağımızın Türkiye'ye bakışı hep olumlu oldu. Ciddi bir performans sergiliyoruz. Ana ortağımızın aktifl erinin yüzde 30'a yakını, karlılığın yüzde 40'ı Türkiye'den gidiyor. Türkiye ortaklar açısından önemli bir pazar. Burada da büyüme imkanlarını sürekli araştırıyorlar" dedi ve ekledi: "Bundan sonra belki yatırım bankacılığı anlamında, özel bankacılık anlamında, sermaye piyasası anlamında daha fazla katkı görebiliriz. Büyük ölçekli yatırımlar ya da proje finansmanları anlamında arayışları var."

Almanya’da ilk yıl 3 şube açacak

Kuveyt Türk’ün % 100 iştiraki olan ve merkezi Frankfurt'ta bulunacak KT Bank AG, 1 Temmuz 2015 itibariyle müşterilerine hizmet sunmaya başlayacak. KT Bank AG, ülkedeki tüm müşterilere faizsiz bankacılık esaslarına uygun ürün ve finansal hizmetler sunacak. Uyan, “Bankamızın sermayesi 45 milyon Euro. Almanya’da ilk yıl 3 şube açacağız” diye konuştu. Uyan ayrıca 400 milyon dolarlık sermaye benzeri kredi için piyasaya çıkacaklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir