Kuyumculuk sektörü "can suyu"nu bekliyor

Kısa aralıklarla yaşanan krizler ve gerginlikler kuyum sektörünü sarsmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


İSTANBUL - Avrupa'daki  finansal kriz, Ortadoğu'da yaşanan  bölgesel gerginlikler  kuyumculuk sektörünü yakından etkilemeye devam ediyor. Kriz nedeniyle altında grama yöneliş,  küçük işletmelerin kapanmasına neden olurken büyük işletmeler de masraflarını azaltmaya başladı. Böyle bir ortamda kuyumcular işlerinin açılması için Ramazan Bayramını beklemeye başladı. İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kameroğlu, altın fiyatlarının yüksek seyretmesi ve Ramazan ayı dolayısıyla işlerinin kötü gittiğini belirterek, "Belki Ramazan Bayramı sonrasına ertelenen düğünler, sektöre 'can suyu' verebilir" dedi. Kameroğlu, "Kuyumcu sektörü son yılların en kötü yılını yaşıyor. Özellikle küçük esnafın hurda işiyle kazanacağı ufak karlara da bankaların göz dikmesi, esnafı olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı. İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç da, Türkiye ve Arap ülkelerinde Ramazan ayı dolayısıyla düğünlerin azalmasının kuyumculuk sektöründe durgunluğa neden olduğunu kaydetti. Ramazan sonrasında düğünlerin başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik yaşanacağını öngören Halaç, ancak okulların başlamasıyla düğün mevsiminin kısa süreceğini ifade etti.
Halaç, altın fiyatlarının yükselmesinin ardından ilgi gören gram altına da değinerek, "Gram altının, 24 ayar olması, takı ve hediye olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Bankaya yatırıldığında da bir getirisi var. Özellikle yatırım yapmak isteyenlerin, gram altına her geçen gün ilgisi daha da artıyor ve bu yönde üretimimizde de artış bulunuyor" şeklinde konuştu.

"Altın fiyatları biraz gerilerse sektör biraz daha nefes alır"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, altın fiyatlarının biraz daha gerilemesi halinde kuyumculuk sektörünün biraz daha nefes alabileceğini söyledi.
Yıldırımtürk,  yaptığı açıklamada, altın sektörünün, Ramazan ayı dolayısıyla düğünlere ara verilmesiyle durgunlaştığını hatırlattı.Yıldırımtürk, 4 sene önce çeyrek altının 50 liradan, şu anda 150 liradan alınabildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:"Artık insanlar gram altın satmayı tercih ediyor. Bu da tabi işlem hacmini düşürüyor. Dünyada bir küresel durgunluk söz konusu. Sektör şu anda küçülme dönemi yaşıyor. Küçük işletmelerin kapandığını, büyük işletmelerin de masraflarını azaltmaya yöneldiğini görüyoruz. Altın fiyatları biraz daha gerilerse kuyumcu sektörünün biraz daha nefes alabileceğine inanıyorum. Altın fiziki olarak desteklenmediği sürece fon hareketlerinin çok kalıcı olması mümkün değil. Altının geçen seneki 1900 dolarlı seviyelerinden aşağı yönlü dalgalı seyrini devam ettireceğini düşünüyorum. Altının gramının önümüzdeki günlerde 90 lira ve daha aşağı seviyelere gerilemesini bekliyorum."

Yıldırımtürk, Türkiye'nin 10 yıldan beri bölgesinde ekonomik ve siyasi açıdan istikrarlı bir ülke olduğunu ifade ederek, yabancı ya da doğrudan yatırımcının Türkiye'yi tercih etmesinin fiyat istikrarına ve güvenilirliğine işaret ettiğini söyledi.Müslüman  turistlerin  Türkiye'yi tercih ettiğini anlatan Yıldırımtürk, İstanbul'da gerçekleştirilen uluslararası toplantıların da bu anlamda Türkiye'nin cazibesini artırdığını dile getirdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir