Kyoto protokolü Meclis gündeminde
TBMM Genel Kurulunda, Kyoto Protokolüne katılmanın uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine başlandı.
ANKARA - CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, "Kyoto Protokolünü imzalamak, çevre konusunda duyarlılığı ifade etmek için gerekli, ancak yeterli değildir" dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Türkiye'nin, 11 Aralık 1997'de Japonya'nın Kyoto kentinde imzalanan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin Kyoto Protokolüne katılmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine başlandı.
Tasarının tümü üzerinde CHP Grubunun görüşlerini dile getiren Coşkunoğlu, küresel ısınma ve kuraklıktan en fazla etkilenecek ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini söyledi.
"Kyoto Protokolünü imzalamak, çevre konusunda duyarlılığı ifade etmek için gerekli olsa da yeterli hiç değildir" diyen Coşkunoğlu, 2005'te dönemin Çevre ve Orman Bakanı'nın, "Türkiye, Kyoto Anlaşmasını kaldıracak durumda değil. 30-35 milyar Avroluk yatırım gerekli" açıklamasında bulunduğunu hatırlattı. Coşkunoğlu, dedikodu şeklinde farklı rakamlar konuşulduğunu, Hükümetin bunlara, "hayali rakamlar" dediğini ifade ederek, "O zaman gerçek rakamları siz verin" diye konuştu.
Coşkunoğlu, tasarının, TBMM Çevre ile Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji komisyonları yerine, Dışişleri Komisyonuna gelmesini de eleştirdi.
3 küresel tehditten birisi
MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz de partisinin görüşlerini açıklarken, Kyoto Protokolünün Türkiye ve dünya açısından önemine işaret ederek, Protokolün, çevre konusunda, dünyadaki tek çerçeve olduğunu dile getirdi.
Bakanlıkların bu konuda uzlaşma sağlayamadığını savunan Cengiz, protokolü imzalayan gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında da mutabakatın bulunmadığını ileri sürdü.
Türkiye'nin, genel ve sektörel bazda etki analizi yapmadığını belirten Cengiz, "Kyoto Protokolünün 2012'ye kadar bir yaptırımı yok. Ancak 2012'den sonra önümüze ne gelecek, Türkiye nasıl bir yük altına girecek? Ülkemiz, Kyoto Protokolüne hazırlanmamıştır" dedi.
Cengiz, dünyanın; küresel kriz, küresel terörizm ve küresel ısınma şeklinde 3 küresel tehditle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.