Lahmacunda yeni dönem

TSE'nin yeni düzenlemesiyle birlikte et oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk mutfağının önemli lezzetlerinden lahmacundaki kıyma oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı. Standartların altında üretim yapan işletmelere ise 14 bin 700 lira ceza kesilecek.

Yozgat Lokantacılar ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Coşgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin şikayeti üzerine Türk Stardartları Enstitüsü tarafından lahmacundaki protein değeriyle ilgili düzenleme yapıldığını kaydetti. 

Düzenleme kapsamında lahmacundaki protein oranının da yüzde 4'ten 6'ya yükseleceğini ifade eden Coşgun, bu sayede artık vatandaşların soğan ve baharat karışımı yerine kırmızı eti bol lahmacun yiyebileceğini belirtti. 

TSE'nin düzenlemesiyle lahmacunda et oranının yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarmasıyla "bol soğanlı az kıymalı lahmacun" devrinin kapandığını ifade eden Coşgun, şunları söyledi: 

"TSE'nin bu kararıyla Türk mutfağının en lezzetli tatlarından lahmacunda yeni bir dönem başladı. TSE tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde lahmacun harcındaki kırmızı et oranı, yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı. Böylelikle bol soğanlı az kıymalı lahmacun devri kapandı. Bol soğan ve yeşillikle yapılan lahmacunların yerini kıyması bol lahmacunlar aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yapacağı denetimlerde, standartların altında üretim yapan işletmelere 14 bin 700 lira ceza kesilecek. Düzenleme çerçevesinde, lahmacundaki protein oranı yüzde 4'ten yüzde 6'ya yükselecek. Yılda ortalama 3,5 milyar adet tüketildiği tahmin edilen lahmacunla ilgili yapılan düzenlemeyle artık herkes kafasına göre lahmacun yapamayacak." 

'Lahmacun, lahmacun gibi olacak'

İşletmesinde lahmacun üreten restoran sahibi Zafer Özışık, önceden haksız rekabet oluştuğunu kaydederek, "Biz restoranımızda yüzde 35 et oranını uyguluyorduk. Bu uygulama çok iyi oldu. İnsanlar artık sadece soğan ve baharat karışımı yemeyecek. Şimdi lahmacun, lahmacun gibi olacak. Bizim isteğimiz, bunun denetimini yapacak olan kuruluşların denetimlerini sıkı yapması. Herkes yüzde 35 et oranına uysun, vatandaş afiyetle lahmacununu yesin" ifadelerini kullandı.