Letonya 2014'de euroya geçecek

Euroya geçişle birlikte ülkenin ulusal para birimi Letonya Latsı da iki ay süreyle dolaşımda kalacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
RİGA - Letonya hükümeti ülkenin euroya geçiş tarihinin 1 Ocak 2014 olarak belirlediğini açıkladı.
Letonya'nın telegraf ajansının haberine göre, euroya geçişle birlikte ülkenin ulusal para birimi Letonya Latsı da iki ay süreyle dolaşımda kalacak. İki para biriminin de tedavülde olduğu dönemde mal ve hizmetler Latsı ile alınabilecek, ancak euroya geçişi hızlandırmak için para üstü sadece euro ile verilecek.
Ellerinde milli para birimi türünden birikimi olan vatandaşlar da 6 ay süresince paralarını Letonya Bankasında euroya dönüştürebilecek.
Letonya'nın euro bölgesine girebilmesi için Maastricht kriterlerini yerine getirmesi lazım. Bu kriterlere göre, Letonya'da enflasyon oranının, en düşük enflasyona sahip üç üye ülkenin yıllık enflasyon oranları ortalamasını 1.5 puandan fazla geçmemesi, uzun vadeli faiz oranlarının, 12 aylık dönem itibarıyla, fiyat istikrarı alanında en iyi performans gösteren 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan fazla aşmaması, bütçe açığının GSYİH'sına oranının yüzde 3'ü geçmemesi ve devlet borçlarının GSYİH'sına oranının yüzde 60'ı geçmemesi gerekir.
Letonya'nın en büyük sorunu olarak görülen yüksek enflasyon, son yıllarda yerini bütçe açığına devretti. Hükümet bütçe açığını 2010 yılında yüzde 8,5'e, 2011 yılında ise yüzde 6'ya düşürmeyi planlıyor.
Uluslararası Para Fonu son hesaplamalarında, Letonya'nın toplam borcuna ilişkin 2011 tahminini güncelleyerek yüzde 90'dan yüzde 70'e düşürmüştü.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir