Libya ateşkes ilan etti

Libya lideri Kaddafi, BM'nin kararından sonra askeri operasyonları durdurdu. Libya, Türkiye ve Malta'dan gözlemci olmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABLUS - Birleşmiş Milletler'in  Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan etmesinin ardından Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, derhal ateşkes ilan ederek, her türlü askeri operasyonu durdurma kararı aldıklarını belirtti.

İngiltere askeri uçak gönderecek

BM'nin kararını Almanya da destekliyor

İki askeri üssünü Nato'ya açacak

Kusa, BM kararının ardından sivilleri korumak amacıyla alındığını açıkladı.

Libyalı Bakan, sivillerin korunmasına büyük önem verdiklerini söyleyerek, Libya'nın ayrıca ülkedeki tüm yabancıları ve yabancı yatırımlarını koruyacağını belirtti.

 Dünya delirirse biz de deliririz

Libya lideri Muammer Kaddafi, "Libya'ya saldıracak olanların hayatını cehenneme çevirecekleri" tehdidinde bulundu.

Kaddafi, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararıyla ilgili oylamadan birkaç saat önce Portekiz'in RTP televizyonuna yaptığı açıklamada, "Eğer dünya delirirse biz de deliririz. Misillemede bulunuruz. Hayatlarını cehenneme çeviririz. Bu ne ırkçılık ve nefret, bu ne delilik" dedi.

Libya lideri Kaddafi, "bunun Güvenlik Konseyi'nin müdahale etmesini gerektirecek iki ülke arasındaki bir savaş olmadığını, Konsey yasasının bir ülkenin iç işlerine karışmasına izin vermediğini" belirtti.

Kaddafi, böyle bir müdahalenin "açık bir işgal olacağını, Akdeniz ve Avrupa üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağını, Akdeniz'in harap olacağını, hiçbir hava ve deniz trafiğinin güvenli olmayacağını" söyledi.

Libya, Türkiye ve Malta'dan gözlemci olmasını istedi

Öte yandan Libya hükümeti, Türkiye ve Malta'dan, ilan ettikleri ateşkesin uygulanmasına yardımcı olmasını istediklerini açıkladı.

Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu iki ülkeden, ateşkesin uygulanmasına gözlemci olarak katılmalarını da istediklerini ifade etti.

İbrahim, "Türkiye ve Malta'dan, ateşkesin gözetimi ve uygulanmasına yardımcı olunmasını istedik" dedi. Sözcü, BM Güvenlik Konseyi ile de ateşkesin uygulanması konusunda işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Ateşkesi uygulamaya başladıklarını belirten İbrahim, Misrata veya diğer kentlere karşı bugün başlatılmış herhangi bir askeri operasyon olmadığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir