Libya'daki müteahhitlere hakedişleri ödenecek

Libya'da Türk müteahhitlere toplamda 400 milyon dolarlık hakediş ödemeleri yapılmaya başlanacak. Ayrıca firmaların çatışmalar sırasında kaybolan makine-teçhizatı için de uğradığı zarar-ziyan tespit edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'daki Türk müteahhitlerinin bekleyen hakediş ödemelerine başlanacağını belirterek, "Libyalı muhataplarımız toplamda 400 milyon dolarlık hakediş ödemelerini yapmaya başlayacaklarını ifade ettiler" dedi.
Çağlayan, Libya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Karma Ekonomi Komisyonu Libya Eşbaşkanlığı'na Ekonomi Bakanı Ahmet El Kaşli'nin getirildiğini söyleyen Çağlayan, "Daimi bir mekanizma oluşturduk. Görüşmelerimiz devam edecek. Bilhassa müteahhitlerimizin 2010 yılındaki faaliyetlerinden dolayı 2011 yılında vermeleri gereken beyannameleri vardı. Beyanname verme süresini, 2011'de mücbir sebep olduğu için 2012'nin Mart ayına kadar ertelediler" diye konuştu.
Kendilerinin ise bu ertelemenin 2012 senesi sonuna kadar olmasını talep ettiklerini ifade eden Çağlayan, "Asıl müteahhitlerin bekleyen hakedişleri vardı. Hakediş ödemelerine başlayacaklar. Bu sevindirici bir haber. Bilhassa rekabeden (Libya Sayıştayı) geçmiş ve rekabede bekleyen hakedişleri ödemeye başlayacaklarını ifade ettiler. Şu anda 215 milyon dolar rekabeden geçmiş, onaylanmış hakedişler öncelik olmak üzere, yine rekabede incelemede olan 185 milyon dolarlık, toplamda da 400 milyon dolarlık hakediş ödemelerini yapmaya başlayacaklarını ifade ettiler" şeklinde konuştu.
Libyalılar'ın, Türkiye'nin, dondurulan malvarlığının serbest bırakmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çağlayan, Arap-Türk Bankası'nın sermaye artırımı konusunda da Libyalılar'ın istekli olduğunu söyledi.
Sermaye artırımının yarı yarıya karşılanması konusunda görüşlerini Libyalı muhataplarına ilettiklerini anlatan Çağlayan, Ziraat Bankası ve İşbankası'nın, Arap-Türk Bankası'nın yaklaşık yüzde 35 hissesine sahip olduğunu, bankadaki hakim hissedarın ise Libya tarafı olduğunu hatırlattı.
Firmaların zararı tespit edilecek
Bakan Çağlayan, çatışmalar sırasında bazı Türk firmalarının kaybolan makine, teçhizatlarıyla ilgili bir işlem yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruyu da, şöyle yanıtladı:
"Bu konuyu da konuştuk. Biz bugüne kadar bunları çok fazla dillendirmemiştik. Bu konuda bir teknik ekip kurulmasını istedik. Olumlu baktılar. O ekibe müteahhitler de katılacak. Firmalarımızın uğradığı zarar-ziyan tespit edilecek. Firmalarımız da uğradıkları zararı belgeye bağlasın. Bu zararların raporlarını tuttursun. Makine-teçhizatları ve şantiyelerinde yağmalamalar olmuştu."
Yeni teşvik sistemi
Öte yandan Teşvik Sistemi çalışmalarında son noktaya gelindiğini hatırlatan Çağlayan, bu konuda sivil toplum kuruluşlarından gelen bütün talepleri tek tek incelediklerini söyledi.
Çalışmalar tamamlandıktan sonra konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a arz edileceğini belirten Çağlayan, "Sayın Başbakanımızın konu üzerindeki görüşlerini ve önerilerini aldıktan sonra, ümit ediyorum Şubat ayının en geç ikinci haftası Sayın Başbakanımız tarafından yeni teşvik sistemimizi kamuoyuna açıklamış olacağız" diye konuştu.
Cari açığın kulağını bükecek teşvik sistemi
Bedelsiz arsa konusunun da yeni teşvik sisteminde gündemde olduğunu anlatan Çağlayan, "Cari açığın kulağını bükecek ve cari açığın panzehiri olacak bir teşvik sistemi olacak bu" yorumunu yaptı.
Bu kapsamda stratejik yatırımların da ilk defa gündeme geldiğini ifade eden Çağlayan, "Stratejik yatırımlarla, Türkiye'de üretilmeyen, zaten belli bir oranda dışarıdan ithal edilmek zorunda kalınan ürünleri stratejik yatırımlar başlığı altına alıyoruz. Sektörel çalışmalarımızı yine diğer bölgeler itibariyle gerçekleştireceğiz. Her ile her konuda teşvik vermeyeceğiz. Her bölgenin avantajlı sektörlerini tespit ettik. Bunların üzerinde çalışmalarımızı yapacağız" şeklinde konuştu.
İstihdam teşvik mekanizması da açıklanacak
Teşvik sisteminin hemen arkasından, şu anda çalışması başlayan bir istihdam teşvik mekanizmasının da açıklamasının yapılacağını vurgulayan Çağlayan, "Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bunu da değerlendirip Sayın Başbakanımızla paylaşacağız. Yine tahmin ediyorum ki, bu da Sayın Başbakanımız tarafından açıklanacak. Bölgesel gelişmişlikte en geride olan illerimize önemli rekabet avantajı sağlayacak, Uzak Doğu'nun haksız rekabet baskısını ortadan kaldıracak çalışmaları da inşallah hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.
Yatırım indirimi geri mi geliyor?
Bakan Çağlayan, "yatırım indiriminin geri gelebileceği ve bu konuda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bir anlaşmazlık olduğu" iddialarına ilişkin soruya da, şu cevabı verdi:
"Anlaşmazlık yok. Tam bir anlayış var. Bu konuda, devam eden 'yatırıma katkı oranı' diye bir başlığımız var. Yatırım indirimi daha evvel devam eden bir sistemdi. Bazı mahsurlarından dolayı ve kurumlar vergisi yüzde 33'ten 30'a, 30'dan da 20'ye düştüğü için bir seçenek olarak sunulmuştu. Ama şimdi biraz ondan biraz bundan bir yapıyı öngören, sektörel, bölgesel stratejik yatırımlarda değişkenlik arz eden güzel bir yapı getiriyoruz. Hak eden hak ettiğini alacak."
Bu konularda ilginizi çekebilir