Libya'nın ABD'ye maliyeti 750 milyon dolar

Libya'ya müdahale devam ederken ABD Savunma Bakanı ülkede yapılan askeri harcamanın öngörülen düzeyde olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL/WASHINGTON - NATO, Libya açıklarında devriyedeki İngiliz, Kanada ve Fransız savaş gemilerinin, Misrata havaalanının muhaliflerin eline geçmesinden birkaç saat sonra kendilerine ateş açan Muammer Kaddafi yanlısı kuvvetlere ait hücumbotlara yanıt verdiklerini bildirdi. Ayrıca, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya'daki askeri operasyonların ülkesi için maliyetinin 750 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı.

NATO'dan yapılan açıklamada, İttifak komutası altındaki Kanada firkateyni Charlottetown ve İngiliz destroyeri Liverpool ile ulusal komuta altında bulunan bir Fransız savaş gemisinin, Misrata kentinin muhaliflerin eline geçmesinden sonra Kaddafi kuvvetlerine ait bazı hücumbotların ateşine maruz kaldıkları belirtildi.

Albay Muammer Kaddafi rejiminin deniz kuvvetlerinin, müttefiklerin savaş gemilerinin istikametinde açtığı topçu ve uçaksavar ateşine Charlettetown ve Liverpool'un yanıt verdiği ifade edilen açıklamada, müttefik gemilerinin isabet almadığı kaydedildi.

Muhalifler ABD'den tanınma bekliyorlar

Öte yandan, ABD'de temaslarda bulunan ve Amerikalı parlamenterlerin yanı sıra Amerikan yönetiminin yetkilileriyle görüşen Libyalı muhaliflerin diplomasi şefi Mahmud Cibril, bugün Beyaz Saray'da yapacağı görüşme öncesinde, Washington'ın kendilerini tanımasını arzu ettiklerini söyledi.

Libyalı muhaliflerin siyasi organı Ulusal Konsey'in (UK) yetkilisi Cibril, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD'nin kendilerini resmen tanımalarına ihtiyaçları bulunduğunu belirterek, "Libya halkının tek meşru temsilcisi olarak tanınmak istediklerini" kaydetti.

Cibril, bugün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı Tom Donilon ile görüşecek.

Askeri harcamalar öngörülen düzeyde

Bu arada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya'daki askeri operasyonların ülkesi için maliyetinin 750 milyon dolar civarında olduğunu açıkladı.

Gates, Kuzey Carolina eyaletindeki Camp Lejeune'de bulunan Deniz Piyade üssünü ziyaretinde, "Bu aşamada 750 milyon dolar civarında" diyerek, Libya'daki askeri harcamaların öngördüklerinden çok da yüksek olmadığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir