Libyazedelere kolaylık yolda

Libya'daki halk isyanıyla zarara uğrayan Türk şirketlerine “mücbir sebep” kapsamında vergi ve kredi geri ödeme kolaylığı gündemde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - Başta müteahhitler olmak üzere, Libya'da yaşanan halk isyanlarından zarar gören Türk işadamlarına, vergi ve kredi borçlarının ödenmesine yönelik kolaylıklar geliyor. Oluşturulan destek planına göre, Libya'da zarar gören mükellefler belirli bir süre vergi beyannamesi vermeyecek.

Zarar gören şirketlerin kredi ana para ve faizlerinin geri ödenmesi konusunda yeniden yapılandıramaya gidilecek ve bankalardan aldıkları teminat mektuplarının süresi uzatılacak. Türk yatırımcı ve işadamlarının kredi ana para ve faiz ödemelerinin vadesinin uzatılması konusunda BDDK nezdinde çalışma yürütülüyor.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, finansal sorunların çözümü konusunda BDDK ile temasların sürdüğünü bildirdi. Maliye Bakanı Şimşek de dün itibarıyla yayınlanan 45 no'lu sirkülerle Libya'da iş yaptığı için olumsuz etkilendiği yönünde başvuruda bulunan mükelleflere tüm kolaylıkların sağlanacağını açıkladı.

Koçoğlu: Bu süreç fırsat olabilir

TÜRKİYE sahip olduğu avantaj ile bugüne kadar inşaat sektöründe Libya ve Ortadoğu ülkelerinde yüzlerce projeye imza attığını belirten İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, karışıklığın yaşandığı ülkelerde normalleşme ile birlikte yatırım alanlarının da genişleyeceğini söyledi. Koçoğlu, “Doğru stratejiler izlenirse, bu süreç Türk firmaları için bir fırsat olabilir” yorumunda bulundu. Koçoğlu, Libya'da yaşanan olumsuz gelişmelerin telafisi için devlet desteğini artıracak stratejiler acilen hareketegeçirilmelisini de istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir