Lider kalabilmek çok daha zor

Koç Grubu şirketlerinden Aygaz, 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Şeref Başkanı ve Aygaz Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç, Avrupa'nın 5. büyük LPG şirketi olan Aygaz'ın, üretimden dağıtıma uzanan enerji zincirinin tamamına hakim yegane şirket olduğunu belirterek, "Lider olmak zordur ama lider kalabilmek çok daha zordur" ifadesini kullandı.

Kurulduğu 1961 yılından bu yana gazdan petrole, elektrikten madenciliğe kadar enerjinin pek çok alanında faaliyet gösteren Koç Grubu şirketlerinden Aygaz, 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Rahmi Koç, 50. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Aygaz'ın Koç Holding Enerji Grubu'nun "göz bebeği" olduğunu belirterek, kurucuları Vehbi Koç'un da kalbinde çok özel bir yeri olan Aygaz'ın 50. yaşını kutlamanın kendileri için "sonsuz bir mutluluk" vesilesi olduğunu ifade etti.

Koç, kurulduğu ilk yıldan itibaren Türk halkının güvenini kazanan Aygaz'ın, Türkiye'nin en küçük köylerinden en büyük kentlerindeki her evde yerini bulduğunu, çok kısa sürede gazın jenerik adı haline gelmeyi başardığını, Aygaz'ın yarım asırlık süre boyunca yatırım yaptığı her alanda, giriştiği her yeni işte "liderliğe" oturduğunu, kurduğu ortaklıklarla da Türkiye'nin enerji sektöründe söz sahibi bir marka haline geldiğini kaydetti.

Bugün Avrupa'nın 5. büyük LPG şirketi olan Aygaz'ın, üretimden dağıtıma uzanan enerji zincirinin tamamına hakim yegane şirket olduğunu belirten Koç, "Lider olmak zordur. Ama lider kalabilmek çok daha zordur. Aygaz bu zoru başardığı gibi, sahip olduğu dinamik yapı sayesinde değişime hızla uyum sağladı ve yerli-yabancı yatırımcıların hep ilgi odağı oldu" ifadesini kullandı.

Türkiye'de LPG sektörünün yapılanmasında "başrolü" oynarken, Aygaz'ın kat ettiği zorlu yolu aksamadan alabilmesinin en önemli unsurunun insan olduğunu kaydeden Koç, "Bu insanlarsa Aygaz'ın evlerine girmesine izin veren ev sahipleriyle, gazı evlere ulaştıran bayilerdir. Tüketici-bayi-şirket üçlüsünün gücü sayesindedir ki Aygaz enerji sağlayıcıları arasında bu ülkenin medarıiftiharı olmuştur" görüşünü dile getirdi.

Koç Holding kurucusu merhum Vehbi Koç'un, şirketle bayiler arasında ilk günden itibaren yerleştirdiği aile felsefesinin, Aygaz'ı bugün ulaştığı başarılara taşıdığını vurgulayan Koç, Aygaz'ın bütün Türkiye'ye yayılmış olan bayilerinin Aygaz'ın ailesi olduğunu, şirketin "can damarı" olan bayilik mesleğinin babadan oğula, oğuldan da toruna geçen bir iş haline geldiğini bildirdi. Koç, Aygaz'ın Koç kültürünün özelliklerini taşıyan bayilik kurumunun 50 yıl önceki yaklaşımından taviz vermeyen, modernleşmiş üslubunun 20 yıldır oto gaz bayileri tarafından da benimsendiğini kaydetti.

50. kuruluş yılı nedeniyle hazırlanan, Aygaz'ın enerji sektöründeki yarım asırlık serüvenini anlatan "50 Yılın Yükselen Enerjisi Aygaz" başlıklı kitaba da değinen Koç, şu görüşleri dile getirdi:

"Aygaz'ın 50 yıllık serüveninin başarılı sonucu, başta bayiler, çalışanlar ve hissedarlar olmak üzere tüm paydaşların eseridir. Bu kitap, bu serüvenin hikayesini anlatmak ve enerjisini herkese yansıtabilmek için hazırlanmıştır. Satırları arasında saklı olan fikir, lider olmayı sürdürebilmek, ikinci 50 yıla aynı dinamik yapıyla devam etmek için gerekli enerjinin, Aygaz'ın bizzat kendisi olduğudur. Türk sanayisinin ve enerji sektörünün yarım yüzyılı geride bırakmış öncü isimlerinden Aygaz'ın, ülkesi için daha çok yapacakları var. 50 yıllık geçmişi, sadece yeni serüveninin başlangıcıdır."

Vehbi Koç tarafından 1961 yılında Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki Merkez Han'da, "Türkiye'nin ilk tüp gaz üretim ve dağıtım şirketi" olarak Gazsan Likit Gaz Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi adı altında faaliyete geçen Aygaz, bugün 81 ilde 2 bin 264 tüp gaz bayi ve bin 316 oto gaz istasyonu ile hizmet veren geniş bir dağıtım ağına kavuştu. Aygaz, tüp gaz ile her gün 100 binden fazla haneye konuk olurken, Aygaz Euro LPG günde bir milyondan fazla aracın yolcu taşımasını sağlamaya başladı. Aygaz, 5 adet deniz terminaliyle beraber 16 adet dolum tesisini de yıllar içinde bünyesine kattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir