Liderler İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nde buluştu
Cumhurbaşkanı Gül, İSEDAK'ın 25. yılını kutlamaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ve İSADAK'ın önemli bir işbirliği platformu olduğunu söyledi
İSTANBUL - İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nde liderler bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) çalışmalarını 25 yıldır başarıyla ve istikrarla sürdürdüğünü belirterek, "Tüm İslam ülkeleri için önemli bir işbirliği platformu olan İSEDAK, önümüzdeki dönemde bu özelliğini güçlendirerek devam ettirecektir" dedi.
Gül, Başkanlığını yaptığı İSEDAK'ın 25. toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen İSEDAK Ekonomi Zirvesinin açılışında, İSEDAK'ın kuruluşunun 25. yılını kutlamak amacıyla ilk kez İSEDAK Ekonomi Zirvesi olarak düzenlenen Genişletilmiş İslam Konferansı Örgütünün (İKÖ) İcra Komitesi toplantısında, İslam medeniyeti açısından önemli olan İstanbul'da misafirleri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"Daha aktif bir dönem başlıyor"
Gül, gıda ve finansal kriz, iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla mücadele konusunda ortak hareket etmenin zorunlu hale geldiği günümüzde, İSEDAK işbirliğini, İslam medeniyetinin güzel örneklerini ve özündeki barışçıl mesajlarını dünyaya sunacak şekilde geliştirmek gerektiğini ifade ederek, "Bu çerçevede İSEDAK'ın 25. yıldönümünün, bizim için yeni ve daha aktif bir dönemin başlangıcı olacağına inancım tamdır" dedi.
İSEDAK'ın amacının üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek, dayanışmayı artırmak ve bunun için gerekli altyapı oluşturmak olduğunu kaydeden Gül, bu amaç doğrultusunda İSEDAK'ın, kuruluşundan bugüne üye ülkelerin potansiyellerini hayata geçirecek birçok projeye öncülük ettiğini belirtti.
İSEDAK Zirvesi'nden kareler...
"Bir an önce onay şart"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İKÖ Tercihli Ticaret Sisteminin bir an önce işlerlik kazanması bizleri İKÖ içi ticaretin geliştirilmesinde çok daha ileri noktalara taşıyacaktır. Bu bakımdan halen 4 ülke tarafından onaylanan Menşe Kurallarının da en az 6 ülke tarafından daha bir an önce onaylanması gerekmektedir. Bu bağlamda saygıdeğer devlet başkanlarının gerekli talimatları vermelerinin önemini vurgulamak istiyorum" dedi.
İşbirliğinin önümüzdeki dönemde daha ileriye taşınabilmesi için, İSEDAK'ın kurumsal yapısının güçlendirilmesi, finansman imkanlarının araştırılması, yenilenen vizyonuyla uygulanabilir projeler geliştirilmesi gereğini dile getiren Gül, bunun için üye ülkelerin daha güçlü bir siyasi irade ortaya koymaları ve gereken takip ve kararlılığı göstermelerinin taşıdığı öneme işaret etti.
Gül, gelişmiş ülke piyasalarında geçen yıl yaşanan aksaklıkların 1930 ekonomik buhranından bu yana yaşanan en büyük küresel ekonomik krizi tetiklediğini anımsatarak, "Küresel ekonominin etkin yönetiminin sağlanabilmesi için gelişmekte olan ülkelerin de büyüyen ekonomileriyle orantılı bir söz hakkında sahip olması gerekmektedir. Krizden en çok zarar gören en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına da çözüm üreten yaklaşımlara ihtiyaç bulunmaktadır. G20 platformunda bu yaklaşımları yansıtan istişarelere yer verilmesi sevindirici bir gelişmedir. Bu bağlamda G20 platformunda yer alan İKÖ üyesi ülkelerin önemli bir misyon ifa edeceklerine inanıyor ve bu platformda daha çok sayıda İKÖ üyesinin yer almasını temenni ediyoruz" diye konuştu.
Su kaynaklarının geliştirilmesi
Gül, "Bu bağlamda Türkiye, su kaynaklarımızın etkin kullanılması ve tasarrufun sağlanmasını hedefleyen politikaları hızla hayata geçirmektedir. Su kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetimi konularında tecrübelerimizi İSEDAK üyesi ülkelerle paylaşmaya hazırız" dedi.
Türkiye'nin enerji politikalarına da değinen Gül, enerji sepetini çeşitlendirmek suretiyle, enerji arz güvenliğini sağlamayı, küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmayı, transit rolünü güçlendirmeyi ve uzun vadede bir enerji merkezine dönüşmeyi hedeflediğini dile getirdi.
Tarım
Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz yıl yaşanan gıda krizinin, tarım alanındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemini ortaya koyduğunu, tarımın, ülkelerin birçoğu için özellikle fakirliğin azaltılmasında hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
İKÖ üyesi ülkelerde çok sayıda insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu gözönünde bulundurarak tarımsal işbirliği ve gıda güvenliği alanında başta acil olmak üzere orta ve uzun vadeli programların geliştirilmesi ve uygulanması gerektiğini belirten Gül, diğer taraftan zengin bir tarihe, köklü medeniyetlere, doğal güzelliklere ve kültürel birikime sahip ülkelerin turizm alanındaki işbirliğini kuvvetlendirmelerinin özellikle istihdamın artırılmasında ciddi katkılar sağlayabileceğini söyledi.
İSEDAK'ın gerçekleştirdiği faaliyetlerin başarılı olmasını sağlayan temel etkenin, üye ülkelerin İKÖ Genel Sekreterliğinin ve İKÖ kuruluşlarının sağladıkları katkıların süreklilik arz etmesi olduğunun altını çizen Gül, önümüzdeki dönemde İSEDAK'ın, çalışmalarını küresel gelişmeler ışığında ve üye ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda daha ileri noktalara taşıyacağını ifade etti.
İSEDAK Zirvesi'nden kareler...
Türkiye- Irak
Irak'ta Ocak 2010'da yapılması planlanan parlamento seçimlerinin, ülkedeki istikrar ve demokratikleşme çalışmaları açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Gül, şöyle konuştu:
"Türkiye, Irak halkının bu kritik dönemi sorunsuz şekilde atlatabilmesini teminen, Irak'ta istikrar, güvenlik ve milli uzlaşıyı hakim kılma çabalarına destek vermeyi sürdürmekte, Iraklı tüm siyasi grupları, sorunlarını siyasi diyalog ve milli mutabakat ruhu içerisinde çözmeleri için teşvik etmektedir.
Bağdat'ta geçtiğimiz günlerde meydana gelen terör saldırıları, güvenlik alanında elde edilen kazanımlar, siyasi adımlarla desteklenmediği müddetçe Irak'taki güvenlik durumunun kırılganlığını muhafaza edeceğini bir kez daha maalesef açıkça göstermiştir. Irak'ın komşuları ve dostları olarak, Irak halkının yanında olduğumuzu göstermemiz gereken bir süreçten geçtiğimize inanıyoruz. Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesinin bölge istikrarı ve refahı için kilit öneme sahip olduğunu sürekli vurguluyoruz ve bu uğurda çaba gösteriyoruz."
@page@
İhsanoğlu: Ticarette artış sağladı
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, ticaretin kolaylaştırılmasına ve ticaretin finanse edilmesine yönelik bir dizi tedbirle birlikte İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) içi ticaretin önemli bir artış sağladığını bildirdi.
İhsanoğlu, İSEDAK Ekonomi Zirvesinin, İSEDAK Ekonomik İşbirliğinin Güçlendirilmesi İçin Eylem Planının uygulanmasından sorumlu olduğunu vurgulayarak Ekonomik İşbirliğinin Güçlendirilmesi İçin Eylem Planının da Kazablanka'da yapılan 7. zirvede kabul edildiğini hatırlattı.
İhsanoğlu, şu anda devam etmekte olan faaliyetlerin, İKT topluluğu içerisinde bir içe bakışı ve sorunların çözümüne, küresel krize verilecek olan yanıtları kendi içlerinde aramaya yönelttiğini, bir içe dönüşü sağladığını belirti.
Dünyanın, küresel krizin arkasından büyük sıkıntılarla boğuşurken, gıda ve enerji krizi yaşanırken, İSEDAK'ın faaliyetlerini gözden geçirmenin, kriz sırasında halkların refahına olumsuz etkide bulunabilecek faktörlere yönelik birer tampon vazifesi görebileceğini dile getiren İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şundan mutluyum ki, şu anda devam etmekte olan faaliyetler, İslam Konferansı Teşkilatı topluluğu içerisinde bir içe bakışı ve sorunların çözümüne, küresel krize verilecek olan yanıtları kendi içimizde aramaya bizi yöneltmiştir, bir içe dönüşü sağlamıştır. Merkez bankaları ve borsalarımızın başkanları arasında yapılan son çalışmalar, son toplantılar bu doğrultudadır. Aynı zamanda helal gıda standartları oluşturulması, özel sektörün artan rolü, ticaretin geliştirilmesi hedefine katkıda bulunacak olan unsurlardır."
Esad: Başkalarına güvenmek artık bir işe yaramıyor
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, "Gazze'de yaşanan vahşi cinayetler ve dünyanın bu cinayetlere karşı vurdum duymazlığının ve BM'nin, İsrail'i suçlayan Goldstone raporuna bazı batı ülkelerinin olumsuz yaklaşmasının, başkalarına güvenmenin artık bir işe yaramadığını İslam ülkelerine açık bir şekilde gösterdiğini" söyledi.
Esad, İslam ülkelerinin kendi haklarına sahip çıkması gerektiğini belirterek "Başkalarına güvenmek hiçbir hedefimizin gerçekleşmesine katkıda bulunmayacaktır. Başkalarından artık adil bir çözüm bekleyemeyiz. Biz kendi haklarımıza sahip çıkmadıkça ve kendimize güvenmedikçe başkalarının bizim çıkarlarımızı korumayacağımızı, artık sonuç elde edemeyeceğimizi görmemiz gerekir" dedi.
İslam aleminin yükselmesi için "kardeş ve dost ülke" olarak tanımladığı Türkiye'de olmaktan dolayı çok memnun olduğunu belirten Esad, geniş bir heyetle katılmalarının da teşkilata verdikleri önemi gösterdiğini vurguladı.
"İsrailliler'in Mescid-i Aksa'yı yıkmaya kalkışması ve Kudüs'ün toptan Yahudulileştirilmesi" çabalarının bulunduğunu kaydeden Esad, işgal altındaki topraklardaki Filistinliler'e karşı "kanlı saldırıların da devam ettiğini" kaydetti.
İsraillilerin, Filistinlileri kendi topraklarından "kovmaya" çalıştığını kaydeden Esad, İsraillilere karşı açıklamaların yerine İsrail'i zorlayıcı tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.
Ahmedinejad: Kapitalist düşünce tarzında yolun sonu
İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, "kapitalist düşünce tarzının yolun sonuna geldiğini" ifade ederek, faiz sistemini eleştirdi. İslam ülkeleri arasında dostluk ve kardeşlik vurgusu yapan Ahmedinejad, "Gelecek ilişkileri yapılandırabilmede faal bir rolümüz olmazsa, başkaları faizcilik düşüncesi üzerinden tekrar ilişkilerimizi düzenleyip, bize zorla uygulayabilecektir. Birbirimizle birleşerek, gönül birliği yaparak, geleceği birlikte yapmalıyız" dedi.
Dünyanın "büyük değişikliklere gebe" olduğunu, hakim siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerle yola devam edilemeyeceğini ifade eden Ahmedinejad, gidişatın milletlerarasında huzur ve dostluğa ortam yaratmadığını, tam tersine sorunların giderek derinleştiğini, gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasında uçurumun giderek arttığını, güvensizlik ortamı oluştuğunu anlattı.
Ahmedinejad, kısa vadede yapılması gerektiğine inandığı noktaları da 4 madde de sıraladı.
İlk olarak ticaretlerin milli paralar üzerinden yapılması gerektiğini dile getiren Ahmedinejad, bu alanda Türkiye ve İran arasındaki deneyimlerin güzel örnek oluşturduğunu söyledi.
İkinci olarak ortak pazar oluşumunun mümkün bir proje olduğunu dile getiren Ahmedinejad, ortak fuarların düzenlenmesi, ticaretle uğraşanlara vize kolaylığı sağlanmasının başlangıç aşamasında önem taşıyacağını kaydetti.
İlişkilerde düzey yükseltmek için üye ülkeler arasında çaba gösterilmesini isteyen ve birbirini tamamlayıcı ülkeler olunabileceğini kaydeden Ahmedinejad, "İran, Türkiye, Suriye, Irak arasında hızlı mal alışverişi, ticareti, çok başarılı bir deneyimdir. Üyeler ve ülkeler arasındaki dövizin tarifi ve açıklanmasıyla dünya kapitalizminin olumsuz etkilerinden kurtulacağız" dedi.
Ahmedinejad, fakirliğin giderilmesinin en önemli gündemlerinden biri olması gerektiğini de ifade ederek, ikili ve çok yönlü faaliyet gösterilmesi, "böyle bir facianın önüne geçilmesi, fakirliğin ve mahrumiyetin izlerini İslam dünyasından silmek gerektiğini" söyledi.
İSEDAK Zirvesi'nden kareler...