Lojistikte Mersin Türkiye'nin en önemli şehri
Nejdet KILIÇ / Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Mersin, limanı, serbest bölgesi, demiryolu ulaşımı, güçlü tır filosu, 69 km mesafedeki Adana Şakirpaşa Havalimanı, geçmişten gelen lojistik kültürü ve bu yönde gelişmiş insan kaynakları ile lojistik faaliyetler için bütün imkânlara sahiptir.
Coğrafi konumu, kapasitesi, geniş hinterlandının yanı sıra yurtiçi ve dışına olan çok-modlu bağlantı kolaylığının sağladığı avantajlarla yalnız Türkiye'nin değil, aynı zamanda Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'in en önemli lojistik merkezi konumundadır. Bunun yanı sıra üniversite, iş geliştirme merkezi, teknoloji parkı, organize sanayi bölgesi, etkin sivil toplum kuruluşları ve bu kurumların arasında gelişmekte olan işbirliği, Mersin'in artıları arasında sayılabilir.
Kentimizin Türkiye ve Doğu Akdeniz'in lojistik üssü olmasının birçok nedeni vardır. Ankara-Adana/Mersin otoyolunun inşası ile yeni merkezlere hızlı bağlantı imkânı olması; Türkiye'de C2 yetki belgesine sahip firmaların yüzde 25'inin Mersin'de bulunması; Coğrafi özelliğinden dolayı uluslararası deniz hatlarının rotalarına yakın olması; Türkiye'de kurulan ilk ve kendi rıhtımlarına sahip tek serbest bölgesine sahip olması; Mersin -Avrupa Ro-Ro hattı yönünde çalışmalar yapılması; AB Ulaştırma Ağı Genişleme Planında Deniz Otobanları Projesi'ne Türkiye'den sadece Mersin ve Samsun limanlarının kabul edilmiş olması bunlardan bazılarıdır.
Ayrıca sahip olduğu Mersin Limanı, toplam rıhtım uzunluğu, liman alanı, maksimum derinlik, işçi sayısı, gemi kabul kapasitesi, konteyner stoklama kapasitesi alanlarında Türkiye'nin en büyük limanı konumundadır. Limanın demiryolu bağlantısı vardır. Meteorolojik şartların uygunluğu nedeniyle limanda 24 saat:365 gün operasyon yapılabilmesi. Mersin Limanı'nın bir aktarma limanı olacak olmasıve GAP'a hizmet edebilecek konumda olması da önemlidir.
Tüm bunların yanı sıra Mersin (Çamlıbel), Yat Baseni Uluslararası Doğu Akdeniz Yat Rallisi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Lojistik aktivitelerine destek olacak depo ve sahaları bol; intermodal -multimodal taşımacılık için altyapı sağlamdır. Türkiye'deki iki adet deniz ticaret odasından biri, Mersin'dedir. Bölgesel akaryakıt dağıtımında Mersin, merkez konumundadır. Lojistik faaliyetlerine destek olabilecek konumdaki Taşucu Limanı'na da sahiptir.
Mersin'e deniz yolu ile gelen transit yükler demir yolu ile Ortadoğu ülkeleri ve Orta Asya Türk cumhuriyetlerine taşınmaktadır. Temeli atılan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattının Akdeniz'e açılan en önemli ayağını da Mersin Limanı oluşturacak. Türkiye'nin ilk lojistik merkezi Mersin'de kuruluyor. Şu anda mastır plan çalışmaları yapılıyor. Mersin'de lojistik platformu kurulmuş. Ulusal kalkınma plan ve programlarında Mersin için Türkiye ve Doğu Akdeniz'in lojistik merkezi olması hedefleniyor. Ayrıca, 14-17 Ekim 2008 tarihinde düzenlenen Mersin Lojistik ve Transport Fuarı, Türkiye bir ilkti. Fuarla eşzamanlı yapılan Dış Ticaret Lojistiği Konferansı, Mersin'e lojistik konusunda verilen önemi gösterdi.