Lojistikte yabancı ilgisi artıyor, 5 yılda %48 büyüme bekleniyor

JLL’nin Avrupa Lojistik ve Sanayi Eğilimleri Kullanıcı Araştırması'na göre; lojistik sektörü 5 yılda yüzde 48 büyüyecek. JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, "Yabancı devler, İstanbul’u lojistik üs yapmak için sırada. Bizden yardım talebinde bulunan çok” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-022.jpg

Ticari gayrimenkul alanında finansal hizmetler, yatırım yönetimi alanında da danışmanlık hizmetleri sunan Jones Lang LaSalle (JLL) lojistik sektörüne yönelik hazırladığı kapsamlı raporunu açıkladı. JLL’nin Avrupa Lojistik ve Sanayi Eğilimleri Kullanıcı Araştırması raporuna göre; artan yabancı yatırımın da etkisiyle lojistik sektörünün 5 yılda yüzde 48 büyüyeceği öngörülüyor. 

JLL Türkiye, geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek lojistik sektörü trendlerini değerlendirdi. JLL Türkiye’nin “Avrupa Lojistik ve Sanayi Eğilimleri Kullanıcı Araştırması” raporuna göre, Batı Avrupa ülkeleri araştırmanın dışında bırakıldığında, EMEA bölgesinde Türkiye, Rusya’dan sonra ikinci en fazla büyüyen lojistik ve endüstriyel pazar oldu. Toplantıda konuşan JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, 2023 hedeflerine paralel olarak birçok dünya markasının İstanbul’u lojistik üs yapma planları olduğunu ve bu doğrultuda kendilerinden yardım istediklerini açıkladı. Aktaş, 2023 hedefl erine ulaşılmasında lojistik sektöründeki altyapı yatırımlarının büyük bir role sahip olduğunun altını çizdi. 

En fazla ilgi İstanbul ve Kocaeli’ye 

Sanayi ve Lojistik Birimi ile lojistik sektörünün nabzını tutan JLL Türkiye, Araştırma Departmanı’nın ha- Lojistikte yabancı ilgisi artıyor 5 yılda %48 büyüme bekleniyor JLL’nin Avrupa Lojistik ve Sanayi Eğilimleri Kullanıcı Araştırması'na göre; lojistik sektörü 5 yılda yüzde 48 büyüyecek. JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, "Yabancı devler, İstanbul’u lojistik üs yapmak için sırada. Bizden yardım talebinde bulunan çok” dedi. zırladığı “Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü” raporunda yer alan lojistik sektörü gayrimenkul piyasasına dair verileri de açıkladı. JLL Türkiye Sanayi ve Lojistik Birimi verilerine göre, 2013 yılının ikinci yarıyılı itibariyle 7 milyon metrekare olan İstanbul ve Kocaeli bölgesindeki toplam lojistik arzının, 2014 yılı birinci yarıyılında 7,6 milyon metrekareye ulaştığı görülüyor. Pazardaki kullanılabilir stoka ve kur dalgalanmalarına rağmen, 2014 yılı lojistik sektörü birincil kira değerleri metrekaresi 6,5-7 dolar seviyeleri aralığında seyrediyor. JLL Türkiye’nin “Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü Raporu” verilerine göre 2013 yılının ilk yarıyılında İstanbul ve Kocaeli bölgesinde 259 bin 799 metrekare işlem gerçekleştirilirken, 2014’ün ilk yarıyılında gerçekleşen işlem büyüklüğü 373 bin 523 metrekare oldu. Bu kapsamda 2014 yılının birinci yarıyılında gerçekleşen lojistik sektörü kiralama işlem hacminin, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 arttığı açıklandı.

Lojistik tesis portföyü: 565 bin

Tesis büyüklüğü açısından 20 bin metrekare ile 50 bin metrekare arasında alan sağlayan lojistik tesisler verimlilik ve işletme karlılığı açısından Türkiye lojistik pazarı kiralama işlemlerinde en fazla tercih edilen alan aralığı olarak öne çıkıyor. Birincil lojistik pazarları olan İstanbul ve Kocaeli’ye olan ilgi, A sınıfı lojistik arzına yönelik büyüyen taleple birlikte, 2014 yılının birinci yarıyılında daha da artıyor. Avrupa Yakası’nda Hadımköy ve Esenyurt, Asya Yakası’nda Kurtköy ve Tuzla, Kocaeli’de ise Çayırova-Gebze-Dilovası aksı en çok tercih edilen bölgeler. Bu bölgelerin 3. Köprü, Kuzey Çevreyolu ve İzmit Körfez Geçiş Köprüsü projeleriyle birlikte, önümüzdeki dönemde önemini daha da arttıracağı öngörülüyor. 2014'te toplam kiracı temsilciliği portföyü 1 milyon 500 bin, lojistik tesis portföyü 565 bin ve arsa portföyü ise 102 bin metrekare olan JLL Türkiye Sanayi ve Lojistik Birimi, uzman ekibiyle sanayi ve lojistik sektörüne profesyonel gayrimenkul hizmetleri veriyor. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, “Geçtiğimiz bir yıl içerisinde 45 bin metrekare lojistik tesis kiralama ve 163 bin metrekare arsa satış işlemi gerçekleştirerek başarıya imza atan JLL Türkiye Sanayi ve Lojistik Birimi’nin alanında uzman ekibi, lojistik pazarı görünümünü sundu” dedi.

Marmara'da depo fiyatları Almanya ile yarışıyor

Jones Lang LaSalle (JLL)Türkiye, depolama alanında kiralama ve satışın yanı sıra en verimli depoların tasarımı konusunda da hizmet veriyor. Toplantıda konuşan JLL Sanayi ve Lojistik Müdürü Muharrem Çay, lojistik sektörü gayrimenkul piyasasına dair verilere bakıldığında İstanbul ve Kocaeli’de yaptıkları saha araştırmaları sonucunda depolaşmanın Kurtköy- Dilovası ve Hadımköy-Esenyurt hatlarında yoğunlaştığını kaydetti. Türkiye’de depo arsa maliyetlerinin çok yükseldiğine işaret eden Çay, Almanya ile Türkiye’deki depo fiyatlarının başa baş gittiğini söyledi. Çay, “Türkiye’de depolarda en ideal yükseklik 12.5 metre. Türkiye’de yatırımcılar 12.5 metreden yüksek olan yatırımları tercih etmiyor. Hem inşaat maliyeti artıyor, hem de kullanılan ekipman yatırımı artıyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir