Lufthansa'nın hedefi, pazarda yüzde 15

Lufthansa Havayolları, Münih-Bursa arasında haftada 3 gün olarak yapılacak tarifeli seferler başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Lufthansa Genel Müdürü Gregor Wende, yüzde 10-12 aralığındaki pazar paylarını yüzde 15'e çıkarmayı planladıklarını bildirdi.

Alman Lufthansa Havayolları'nın, Münih-Bursa arasında yapacağı tarifeli seferlerin başlamasına ilişkin olarak düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Wende, şu anda haftada 3 gün olarak başlattıkları seferleri, önümüzdeki yılın nisan ayında haftada 5 güne çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Bursa'ya sefer başlatmaya karar vermelerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nın çok yoğun olması ile 100 koltuklu ekonomik uçaklar olan Ebmraer 195'lerin piyasaya çıkmasının etkili olduğunu anlatan Wende, şu anda bu uçaklardan ellerinde 3-4 adet olduğunu, 15 tane daha siparişleri bulunduğunu, Bursa için çok uygun olan bu Embraer 195'lerin eylül ayından itibaren bu hatta kullanılmaya başlanacağını anlattı. Wende, Bursa projesinin gerçekleşmesinin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı'na sefer koyma projelerini büyük ihtimalle hayata geçirmeyeceklerini söyledi.

Wende, Türkiye'de önümüzdeki dönemde başka şehirlere doğrudan uçuş gerçekleştirme planlarına ilişkin olarak, "Hafta sonu için Antalya düşünüyoruz. Genellikle tatil için tercih edilen Antalya, İspanya'da Mayorka gibi enteresan bir destinasyon. Charter uçuşlarda 6 milyon yolcu taşınıyor. O yüzden cuma akşamı Almanya'dan çıkıp, pazar akşamı Antalya'dan dönüş yapacak seferler koyabiliriz. Bunun yanında uzun vadede Trabzon, Kayseri, Diyarbakır, Samsun düşündüğümüz iller arasında" diye konuştu.

THY büyürken kaliteyi de artırdı

Türk Havayolları'nın (THY) çok iyi bir havayolu şirketi haline geldiğini, bir yandan büyürken diğer yandan kaliteyi de artırmayı başardığını vurgulayan Wende, bütün havayolları zarar ederken THY'nin kar etmesinde İran, Irak, Gürcistan, Türkmenistan gibi çeşitli destinasyonlarda çok fazla rakibi olmamasının etkili olduğunu, buralarda fiyatları yüksek tutabildiğini kaydetti.

Bir yandan Türkiye'nin Avrupa ekonomisinde aktif bir oyuncu olduğu diğer yandan Almanya'daki işçiler dolayısıyla iki ülke arasında yoğun bir trafik bulunduğuna işaret eden Wende, "Türkiye'de fırsatlar var. Onları yakalamamız lazım" dedi.

Wende, kendilerinin şu anda yeni bir satın alma planlamadıklarını, ancak THY'nin şu anda satışta olan Polonya'nın Lot Havayolları ile ilgilenmesinin, Doğu Avrupa'yı Polonya üzerinden bağlayabilmek açısından doğru bir karar olacağını dile getirdi.

Türkiye pazarında THY'nin diğer pazarlara göre çok daha yüksek paya sahip olması ve daha düşük fiyatlı havayollarının da artık daha kuvvetli hale gelmesiyle rekabetin zorlaştığını ifade eden Wende, bu nedenle fiyat açısından da kendilerini değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Dünyada büyümeler yüzde 4-5 seviyelerindeyken son 6 ayda yüzde 10-15 büyüme kaydeden Türkiye pazarının dinamizmine işaret eden Wende, "Bizim pazardaki payımız yüzde 10-12 aralığında, onu yüzde 15'e çıkarmayı planlıyoruz. Türkiye'den uçan yolcularımızın yüzde 30'u business class yolcusu. Buradaki payımız biraz az. Bunu da artırmamız lazım" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir