Madagaskar TOKİ'den konut istedi

Madagaskar Toprak Bakanı Andrianainarivelo, ülkesinde 300 bin konutun yapımı konusunda TOKİ'den destek istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ı ziyaret eden Madagaskar Toprak Yönetimi ve Ademi Merkeziyet Bakanı Hajo Herivelona Andrianainarivelo, ülkesinde 300 bin konutun yapımı konusunda TOKİ'den destek istedi.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, resmi ziyaret kapsamında Türkiye'de bulunan Madagaskar Toprak Yönetimi ve Ademi Merkeziyet Bakanı Hajo Herivelona Andrianainarivelo, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi'ni gezdi. Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesini yürüten TOBAŞ Genel Müdür Yardımcısı Vasfi Baygın'dan bilgi aldı. Proje ile ilgili beğenilerini dile getiren Andrianainarivelo, incelemesi sırasında, "ilk kez böyle bir proje gördüğünü ve çok beğendiğini" söyledi.

Daha sonra TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ı ziyaret eden Bakan Andrianainarivelo, TOKİ'nin bakış açısını çok beğendiklerini belirtirken, açıklamaya göre, ülkesindeki konut ihtiyacı ile ilgili şöyle konuştu:

"Madagaskar, Çin, Kanada ve Kore gibi ülkelerle ticari işbirliği içinde ve yatırım için uygun bir ülke. Maden ve petrol gelirlerinden gelen parayı konuta yatırmayı düşünüyoruz. Büyük şehirlerin etrafına konut yapımı için alanlar belirlendi. Bu alanların altyapısı da hazır. Şu an için 300 bin konutun yapılabileceği alan tamam. Biz bu konutları nasıl yaparız diye destek arıyoruz. TOKİ, ülkemize gelerek çalışma yapabilir.

Sizinle güzel işlere imza atmak istiyoruz. Madagaskar'ın şu an acil ihtiyaç duyduğu konut sayısı yılda 125 bin. Biz sadece bunun 30-40 binini yapabildik. Eğer Türkiye bize katkı sağlarsa, TOKİ sayesinde 300 bin konut yapmak istiyoruz."

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise Madagaskar ile ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını belirtti. İnşaat sektöründe Türkiye'nin geldiği noktayı anlatan Bayraktar, yurtdışında inşaat sektörüyle başlayan çalışmaların, diğer sektörlerdeki işbirliğini de artırdığına işaret etti.

İnşaat sektörünün, gittiği ülkelerle Türkiye arasındaki uluslararası ticaretin lokomotifi olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türk müteahhitleri ne zaman bir ülkeye yatırım yapsa, diğer ticari alanlarda da canlanma başladığına dikkati çekti.

Açıklamaya göre, görüşmenin ardından, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuk Bakan Andrianainarivelo'ya Kütahya çinisi hediye etti.

Açıklamada, TOKİ projelerini daha önce IMF görevlileri ile İtalyan, Fransız, İspanya, ABD, Suriye, Cezayir ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti heyetlerinin gezdiği, TOKİ sistemi hakkında İran'da düzenlenen uluslararası yapı fuarında konferans gerçekleştirildiği hatırlatıldı ve bu sistemin Afrika'nın doğusunda, Türkiye'den 7 bin kilometre uzaklıkta, Hint Okyanusu'nun ortasında yer alan 20 milyon nüfuslu Madagaskar'ın da ilgisini çektiği kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir