Maden denetiminde 'enişte' skandalı

Soma'da 301 madencinin öldüğü maden kazasında denetim skandalı ortaya çıktı. Madene 'kusursuz' raporu veren müfettişin şirket yöneticisinin eniştesi olduğu belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Soma’da 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan kazada yaralar sarılmaya çalışılırken adli süreç de devam ediyor. Kazaya neyin neden olduğu henüz tam olarak açıklanmadı ancak madendeki güvenlik açıkları ve denetimsizlikler en çok eleştirilen konulardan biri oldu. Önce 6 bin kişinin çalıştığı madende 'yaşam odası'nın bulunmadığı söylendi ardından 1993 tarihli oksijen maskelerinin hala kullanılıyor olması ihmaller zincirini ortaya çıkardı.

Öte yandan Soma maden kazasında büyük bir 'denetim' skandalı ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinin haberine göre,Soma’daki madeni 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan kaza öncesinde denetleyen İş Başmüfettişi Emin Gümüş’ün söz konusu maden şirketinde Projelendirme ve Etüt Müdürü olarak çalışan Hayri Kebapçılar’ın eniştesi olduğu ortaya çıktı. 

Bazı uzmanların normalde iki aylık bir süreç gerektirdiğini ileri sürdüğü denetim sadece 4 günde tamamlandı. Maden Mühendisi Emin Gümüş ve İş Müfettişi Yardımcısı Ersin Bulut denetim sonucunda işletmede herhangi bir noksanlık bulunmadığına dair rapor da tuttu. İş Başmüfettişi Emin Gümüş’ün akrabası Hayri Kebapçılar’ın projelendirme ve Etüt Müdürü olarak çalıştığı madene kaza sonrasında da ilk denetim için görevli olarak gittiği ancak kurum içinde akrabalık söylentilerinin çıkması üzerine görevden el çektirildiği de öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir