Maden kapatıldı

Soma'daki maden faciasında arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Maden sahası boşaltıldı ve maden kapatıldı. Adli süreç hızlandırılırken 25 kişinin gözaltına alındığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili aralarında şirketin üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Sorgusu tamamlanan 5 kişi mahkemeye sevk edildi, üç kişi tutuklandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu gözaltındaki 19 kişinin listesini gördüğünü, listede Alp Gürkan ile oğlu Cem Gürkan ve İşletme Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun isimlerinin olmadığını söyledi. 

Dün akşam saatlerinde Alp Gürkan’ın oğlu Soma Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Grup CEO’su Can Gürkan gözaltına alınarak jandarma karakoluna getirildi. Can Gürkan buradaki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, akşam saatlerindeki açıklamasında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın da gözaltına alındığını belirtti. Başsavcı açıklamasında olayla ilgili olarak da şunları söyledi: “Bilirkişi heyetinin verdiği ilk rapora göre, olayın trafo patlaması sonucu meydana gelmediği, yanan kömürün çökmesi ve yoğun karbonmonoksitin ocağı kaplaması sonucu meydana gelmiş olabileceği bilirkişiler tarafından ifade edilmiştir.” 

Diğer yandan arama kurtarma çalışmaları sona erdirilen madende İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ekipleri olayın nedenini araştırmaya başladı. Soma’daki maden faciasıyla ilgili aralarında şirketin üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı. Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, 19 kişinin gözaltında olduğunu, 5 kişinin de şüpheli sıfatıyla adliyede ifade verdiğini bildirdi. Sorgusu biten 5 kişi mahkemeye sevk edildi, üçü tutuklandı. Gözaltına alınanlar arasında Soma Maden İşletmeleri İşletme Müdürü Akın Çelik, Muhasebe Müdür Yardımcısı Ali Ulu, Mühendisler Ertan Ersoy, Selçuk Demirci, Erdem Canbaz, Harun Güneş, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Saltuk Alp Demirci ve Ergin Yılmaz bulunduğu öğrenildi. Dün akşam saatlerinde ise Alp Gürkan'ın oğlu Soma Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Grup CEO'su Can Gürkan da gözaltına alındı. 

Bu arada Soma Kömür İşletmeleri Maden Ocağı, dün sabah itibariyle görevliler dışında tümüyle boşaltıldı. Sahada, sadece İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri ile jandarma personeli ve maden çalışanları bulunuyor. Madende, 2 ocak ağzının tuğlayla örüldüğü görüldü. 

Alp Gürkan hakkında nitelikli dolandırıcılıktan hapis istemi 

Öte yandan, Alp Gürkan hakkında; mal varlığına Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan Korkmaz Yiğit tarafından kurulduğu iddia edilen örgüte üye olmak, hileli ifl as ve nitelikli dolandırıcılık iddiasıyla 6 yıldan 18 yıla kadar hapis istemiye dava açıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir