Maden ocağındaki göçüğe ulaşıldı

Maden ocağında karbonmonoksit gazı temizlenerek, göçükleri açma çalışmalarına başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili, göçüğün olduğu alana ulaşıldığını bildirdi.

Bakan Dinçer, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu alanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en profesyonel kurtarma ekiplerinin görev yaptığını söyledi.

Kurtarmaya yönelik 400 kişinin ellerinden gelen çalışmayı ortaya koyduğunu vurgulayan Dinçer, şöyle kaydetti:

"Göçüğün olduğu bölgeye ulaşıldı. Havalandırma temin edildi. Sabahleyin ilk kazma vuruldu, Göçüğün temizlenmesine başlandı. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Sükunet tavsiye ediyoruz. Dün, saat 13.28'de grizu patlaması oldu. Onun dışında patlama yok. Henüz göçüğün büyüklüğü konusunda ve işçilerimize nasıl ulaşacağımız konusunda elimizde yeteri kadar bilgi yok. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Mümkün olduğu kadar en kısa zamanda ulaşmaya çalışacağız. Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz. Çünkü metan gazının olmadığı bölümlerin olduğuna dair bilgiler var elimizde. Ümit ediyorum ki işçilerimiz o bölgededirler. Umudumuzu kaybetmeye hiç gerek yok. İnşallah korktuklarımız başımıza gelmez."

"İhmal gözükmüyor"

Dinçer, yol problemini bildiklerini, bu konuları tekrar tekrar paylaşmaya gerek olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bizim bir acımız var. Hepimizin yüreği yanıyor. Bu acımız varken başka sorunları konuşmaya gerek yok. Şimdi en azından bu arkadaşlarımızı kurtardıktan sonra bu meseleleri konuşmalıyız. Şu anda sorumlu, sorunlu aramıyoruz. Tek yapmayı düşündüğümüz ve odaklandığımız konu işçilerimizi oradan çıkartmak ve ailelerini rahatlatmaktır. Diğer sorunları konuşacağımız çok vaktimiz olacak."

Gazetecinin "İhmal var mı" sorusunu Dinçer, şöyle yanıtladı:

"Teknik düzeyde herhangi ihmal gözükmüyor. Çünkü en son ekim ayında burada çok kapsamlı denetim yapılmış. İş güvenliği konusundaki denetimlerde herhangi eksiklik görülmemiş. Bu açıdan bakıldığında burası kamu kurumu ve iş güvenliği konusunda profesyonelce çalışılan bir alandı. Bizim gördüğümüz bir şey yok şu anda. Ancak patlama sebebiyle bir ihmal, hata var mı onu göçüğü kaldırdıktan sonra göreceğiz. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil."

Maden ocağının yeni açıldığına yönelik iddiaların sorulduğu Bakan Dinçer, şöyle dedi:

"Belki orada kavramsal bir karışıklık olabilir. Aslında galeride patlama oldu. Dolayısıyla kömür çıkarılırken patlama olmadı. Kömür ayağına giderken galeri açılıyordu, o sırada patlama oldu. Ocak yeni değil. Burada iş yapan müteahhit yeni değil, uzun yıllardır çalışan müteahhit. O açıdan bakıldığında orada herhangi sorun görmedik."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, mahsur kalan işçilerin sayısına ilişkin de şunları söyledi:

"İlk bilgilerimiz 32 olduğu yönündeydi, sonra isim isim yapılan tespitlerde 30 kişi olduğunu biliyoruz ama sürpriz bir şekilde aşağıda başka isimler var mı yahut başka insanlar var mı onu şimdi görme imkanımız yok. Ancak şu andaki tespitlerimiz 30 kişidir. Mümkün olduğunca çabuk ulaşmaya çalışıyoruz. Tabii süre uzadıkça umutlar azalır. Elimizden geleni yapıyoruz."

Yıldız: Göçük yalnızca kömür değil, taş ve kayalardan da oluşuyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, göçükten işçilere ulaşılmasının ne kadar bir zaman alacağının şu anda bilinmediğini söyledi.

Göçüğün temizlenmesi için yer altında 5 ekibin çalıştığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Göçük yalnızca kömür değil, taş ve kayalardan da oluşuyor. Ekipler, değişmeli olarak çalışıyor. Ondan sonraki tablo nedir? ikinci ve üçüncü bir göçük var mı? Biz bu açıları paylaşırken oradaki işlerimize herhangi bir aksama olmadan devam etmemiz lazım."

Gazetecinin, taşeron firma yetkililerinin gözaltına alınıp alınmadığı sorusunu Bakan Yıldız, "Bizim şu anda tek amacımız var. Birinci amacımız, arkadaşlarımıza bir an önce ulaşmak" diye yanıtladı.

Bu sırada bir madenci yakınının, "televizyona değil bize açıklama yapın" diye bağırması üzerine Yıldız, "Bakın, acı çeken kardeşlerimiz var. Adli soruşturma kısmı ve idari soruşturma kısımlarını biz zaten bir yandan yapacağız. Ama şu anda orada bir can var. Oradaki kardeşlerimize ulaşmamız lazım" dedi.

Başbakanın konuyla ilgili en son ne zaman bilgilendirildiği ve bölgeye gelip gelmeyeceği sorusunu da Bakan Yıldız, şöyle yanıtladı:

"Dün gece saat 02.00-02.30 civarında sayın Başbakanımız aradı. Konuyla ilgili kendisine bilgi arz ettik. Bakanlarımız, milletvekillerimiz, bütün yetkili kurumların görevlerinin başında olduğunu söyledik. Tabii ki şu anda bir göçük var. Biz oradaki işçi kardeşlerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun süresi 3 saat midir, 3 gün müdür bunu şu anda kestirmek mümkün değil. Yüksek basınçlı bir patlama oldu. Galeride neleri dağıttığını, nelerin ayakta kaldığını şu anda bilmiyoruz. Gerçekçi olmak zorundayız. Sayın Başbakanımıza bunları arz ettik. Kendisine sürekli bilgilendirmede bulunuyoruz. İspanya dönüşünde de kendisiyle tekrar görüşeceğiz."

Gül: Zor bir durumla karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, maden ocağındaki patlama ve yürütülen kurtarma çalışmalarıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'den Çankaya Köşkü'nde bilgi aldı.

Bakan Dinçer, saat 13.50'de Çankaya Köşkü'ne gelerek, Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. Gül, görüşmenin ardından, güven mektubu sunacak olan Arjantin'in Ankara Büyükelçisi Armando Juan Jose Maffei'yi kabulünden önce gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını yanıtladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer'in gelişmelerle ilgili kendisine bilgi verdiğini ifade eden Gül, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Patlamadan dolayı büyük üzüntü içinde olduğunu dile getiren Gül, "Yerin 500 metre kadar altında, çok önemli bir olay, çok üzüldüm. Tabii ki ümit kesilmez. Kurtarma çalışmaları herkesin el birliği, olağanüstü gayretiyle devam ediyor. İnşallah hepimizin sevineceği bir netice olur. Zor bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

Kurtarma ekiplerinden 1 kişi gazdan etkilendi

Ayrıca maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından kurtarma çalışmalarını yürüten madencilerden 1'i gazdan etkilendi.

Patlamada mahsur kaldığı bildirilen 30 kişinin kurtarma çalışmalarına katılan TTK işçisi Selim Yağız, gazdan etkilenerek 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında bekletilen ambulansta tedavi altına alındı.

Yağız'ın, uzun süre oksijensiz kalmasından dolayı gazdan etkilendiği, durumunun iyi olduğu ve oksijen verildiği bildirildi.

30 madenci göçük altında

Zonguldak Valisi Erdal Ata'ya firma tarafından verilen işçilerin isim listesi ise şöyle:

Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi.

Bu arada, patlamada hafif yaralanan 11 kişinin isimleri de şöyle:

Hayri Çınar, Uğur Sayın, Ceyhan Girgin, Tuncay Kahveci, İlhan Toprak, Kemal Aydın, Halil Çamlı, Yüksel Yirmibeşcik, Şuayip Akdögel, Ekrem Güneş ve Hakan Somun.

Kızılay'dan yardım

Türk Kızılayı'nın, maden ocağındaki patlamanın ardından bölgeye uzman personel, uzman psikolog ve seyyar mutfak gönderildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı da patlamanın ardından 16 ambulans, 2 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak görevlendirildiğini ve hastaneye kaldırılan 11 kişinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir