Madencilerden haber yok

Edirne'de madende çıkan yangın sonucu mahsur kalan üç madenciden 3 gündür haber alınmamıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Edirne'nin Keşan ilçesinde bağlı Küçükdoğanca köyünde bir maden ocağında çıkan yangın sonucu 3 işçi mahsur kaldı. Mahsur kalan üç maden işçisinden 3 günden beri haber alınamıyor.

Edirne'nin Keşan ilçesinde bağlı Küçükdoğanca köyündeki madende çıkan yangın sonucu yerin bin 20 metre altında mahsur kalan üç maden işçisinden 3 günden beri haber alınamıyor.

Kale Madencilik Şirketi'ne ait ocakta önceki gün saat 13.00 sıralarında meydana gelen yangın sonrası yerin bin 20 metre altında mahsur kaldıkları belirtilen Yunus Aktaş, Halil Açıkgöz ve Volkan Hamarat'ı kurtarma çalışmaları sürüyor.

Mahsur kalan isçileri kurtarmak için 9 mühendis ve 70 işçinin dönüşümlü olarak sürdürdüğü çalışmalar devam ediyor. 7 kişilik gruplar halinde ocağa inen ekipler, duman nedeniyle çalışmalarını güçlükle sürdürüyor.

Keşan Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri, ocaktaki yangının söndürülebilmesi ve kurtarma çalışmalarının rahat bir ortamda yapılmasını sağlamak amacıyla 200 ton suyu ocağa pompaladı.

Yaklaşık 800-900 metrede meydana gelen 3 metre genişliğinde ve 3 metre yükseklikteki galerideki göçüğü kaldırmak için çalışan işçiler, ocaktaki sıcaklığın ayaklardaki çizmeleri yaktığını, bölgenin dumanlı olduğunu ve zaman zaman alev parlaması yaşandığını anlattılar. Kurtarma çalışmalarını katılan işçiler, bu nedenle çalışmaları güçlükle sürdürdüklerini ifade ettiler.

Kurtarma çalışmasına katılan ve adının açıklanmasını istemeyen maden işçisi, "Galeriye indikten sonra dumandan önümüzü zor görüyoruz. Önümüzü göçük kapatmış. Göçüğü aşmaya çalışıyoruz. Daha 5-6 metrelik bir göçük olduğunu tahmin ediyoruz. Arkadaşlarımızı sağ olarak kurtaracağımıza inanıyoruz. İnancımızı hiç kaybetmeden çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Kale Madencilik Şirketine ait bir ocakta, raylar döşenirken yapılan kaynaktan kıvılcım sıçraması sonucunda önceki gün saat 13.00 sıralarında ocakta yangın çıkmış, çıkan yangın sonrası işçilerin çoğunluğu dışarıya çıkmayı başarırken, Yunus Aktaş, Halil Açıkgöz ve Volkan Hamarat adlı işçiler ise ocaktan çıkmayı başaramamıştı. Ocakta kalan üç işçinin megafonla uyarılarak güvenli bölgeye geçmeleri istenmişti.

Yıldız: Kurtarma çalışmaları sürüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, üç işçinin mahsur kaldığı Edirne'nin Keşan ilçesinde bağlı Küçükdoğanca köyündeki maden ocağında incelemelerde bulundu.

Yıldız, üç işçinin kurtarılması için çalışmalarının sürdürüldüğü söyledi. Yetkililerden bilgi alan Yıldız, ''Mahsur kalan 3 arkadaşımızın kurtarılmasıyla ilgili işlemler devam ediyor. İki hafta kadar önce Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz ve Çalışma Bakanlığımızın yaptığı denetimlerde buradaki üretim faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmişti'' dedi.

Kazanın üretim yapılırken meydana gelmediğine dikkati çeken Yıldız, şunları söyledi:

''Burada oluşan kaza üretim faaliyetleri içerisinde olan bir kaza değil. Burada üretim yapılmıyordu. Buradaki kaza hem havalandırma sistemlerinin düzenlenmesi hem de rayın düzenlenmesiyle alakalı işlemler yapılırken oluşan bir yangınla alakalı kaza. Özellikle idari, teknik ve adli soruşturmalar o arkadaşlarımıza ulaştıktan sonra yapılacaktır. Buradaki amaç arkadaşlarımızı biran önce kurtarmaktır.

Zannediyorum ki, burada işletmeden kaynaklanan bir sıkıtı yaşıyoruz. Burada kömür üretiminden kaynaklanan bir kaza olmadı, rayların döşenmesiyle alakalı bir kaza var. Bir işlem sırasında çıkan kıvılcıma engel olamamalarından kaynaklanabilir kaza yaşanmıştır. Bu da işletme hatası olarak gözüküyor.''

 

Bu konularda ilginizi çekebilir