Madencileri uğurluyoruz

Maden ocağında çıkarılan cenazelerden 3'ü teşhis edilememesi nedeniyle ailelerine verilemedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden madenciler son yolculuklarına uğurlanıyor.

Göçük altından çıkarılan 28 madenciden 13'ünün cenazesinin dün defnedildi. Cenazeleri bugün defnedilecek 12 madenciden, maden mühendisi Koray Kebapcı ile işçiler Sadık Kocakaya, İlker Bebek, Yunus Ekmekçi, Şahin Tavukçu, Şahin Ataman ve Adem Çengel'in cenazeleri toprağa verildi.

Maden ocağında çıkarılan cenazelerden 3'ü teşhis edilememesi nedeniyle ailelerine verilemedi. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, madende mahsur kalan 2 işçiye ulaşılamadığını, çalışmalarının sürdürüldüğü kaydetti.

Dünkü cenaze törenlerinden bazılarına, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de katıldı.

Kimlikler belirlenemezse DNA testi yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, ocaktan çıkarılan 28 kişiden 3'ünün kimliğinin tespit edilememesinden dolayı yer altında ulaşılamayan 2 madencinin de kimler olduğunu belirlemelerine engel olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Teşhis edilemeyen 3 madencinin kimliklerini belirlemek için çalışıyoruz, belirleyemezsek DNA testine başvurulabilecek. Henüz ihmal olup olmadığını inceleyecek noktaya gelemedik. Uzmanların gerçekten sorunun kaynağını tespit etmek için aşağıdaki göçüğün kaldırılması lazım."

Bir gazetecinin, Sayın Başbakan 'Devlet hükümet arkanızda, hiç merak etmeyin' demişti. 'Hayatını kaybeden işçilerin aileleri ile ilgili çalışma var mı?' sorusunu Bakan Dinçer, şöyle yanıtladı:

"Çalışmayı yaptık. Başbakanlık Acil Durum Fonu, cenazelerin kaldırılması, ailelerin karşı karşı kalacağı harcamalar için destek sağlayacak. Aşağı yukarı 10 bin lira bir destek verilecek. Tabi yardım mahiyetinde bir destek. Ama ondan daha önemlisi, bu işçilerin bizde hakları var. Biz bu hakları kendilerine teslim edeceğiz. Çalışan bütün arkadaşlarımız sigortalıydı, kayıt dışı yok. Bu çalışan arkadaşlarımızdan 23'ü emekli olmayı hak edecek prim yatırmışlardı. Belki yaşları tutmuyor ama iş ortamında vefat etmeleri nedeniyle biz onlara ölüm aylığı bağlayacağız. Bunu normal emeklilik aylığının biraz üzerinde olan bir aylıktır. Dolayısıyla 23 aile ölüm aylığı alacak. Geri kalan 7 aile ise henüz primleri yeterli olmadığı için bizden sürekli iş görememezlik ölüm geliri alacaklar."

Yıldız: Yetkili kimse bedelini öder

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, grizu faciasıyla ilgili Gelik 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İşçilerin, gazdan zehirlenmeleri nedeniyle kamuoyunda "acaba gaz maskeleri yanlarında mıydı, değil miydi şeklinde merak olduğuna' yönelik soruyu Bakan Yıldız, şöyle yanıtladı:

"2 kardeşimiz çıkartıldıktan sonra madene girecek olan idari, teknik ve adli makamlar bu incelemeyi yaptıktan sonra nihai kararı verecekler. Son cümlelerimizi o zaman söyleyeceğiz. Gaz maskesi, bir işçi kardeşimizin suyu, ekmeği gibidir. Gaz maskesi olmayan kişi maden ocağında çalışamaz. Eğer birisi gaz maskesini almamışsa bu işçi kardeşimiz olabilir. İşveren; özel sektör olabilir bunun denetlenmesi konusundaki TTK yetkilisi kimse bunun bedelini öder. Ben bu konuda kimseye, babamızın oğlu olsa göz yumacağımı kimse beklemesin."

Yıldız, gazetecilerin "Kaçak maden ocaklarına dönük ne tür yaptırımlarınız olacak?" sorusunu da yanıtladı. "Maden Yasasında yapılacak değişikliklerle birlikte kaçak ocaklar kapatılacak ve işletenlerin mallarına el konulacak" diyen Yıldız, kaçak işlem yapılmaması konusunda birçok kez uyarıda bulunduklarını hatırlattı. Yıldız, bunun son ikazları olduğunu, bundan sonra ikazda bulunmayacaklarını vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir