”Madendeki kapalı alan 4 günde geçilir”

TTK Genel Müdürü İnan, madende oluşan 20 metrelik kapalı alanın 4 gün içinde geçilmesinin planlandığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK- Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, TTK Karadon Müessese Müdürlüğündeki gruzi patlamasının ardından madende oluşan 20 metrelik kapalı alanın 4 gün içinde geçilmesinin planlandığını bildirdi. Bakan Yıldız, eksi 540 kodunda kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, kurtarma çalışmalarına katılan 45-50 kişilik ekiplerin 2 saatte bir değiştiğini söyledi.Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki grizu patlamasında ulaşılmaya çalışılan işçilerin yakınlarının endişeli bekleyişleri sürüyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, TTK Karadon Müessese Müdürlüğündeki gruzi patlamasının ardından madende oluşan 20 metrelik kapalı alanın 4 gün içinde geçilmesinin planlandığını bildirdi.

İnan, gazetecilere madene inan kulenin bulunduğu alanda yaptığı açıklamada, madendeki bir göçüğün arkasına arama kurtarma ekiplerinin geçtiğini belirterek, bunun arkasına 20 metrelik bir başka göçük olduğunu ifade etti. İnan, madendeki 20 metrelik mesafenin 4 gün zarfında geçilmesinin planlandığını söyledi.

Burhan İnan, "Bu zamanı kısaltmak için çalışıyoruz" dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de gazetecilere çalışmalar konusunda bilgi verdi.

"Eğer burada beşeri bir ihmal varsa, bunun hesabı kesin sorulur"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, Karadon Müessese Müdürlüğündeki grizu patlamasına ilişkin, "Burada eğer beşeri bir ihmal varsa bunun hesabı kesin sorulur. Eğer burada kurumsal bir ihmal varsa onun hesabı da sorulur, ama şimdi sorumlu ve suçlu arama safhasında değiliz" dedi.

Dinçer, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve TTK Genel Müdürü Burhan İnan, arama kurtarma çalışmalarındaki son durumla ilgili olarak 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Medyada sorunun madendeki çalışmaların alt işverene devredilmesinden kaynaklandığı yönünde bir kanaat bulunduğunu ifade eden Dinçer, kömür çıkartma işinin alt işverene bırakılmadığını belirterek, "Sanki kömür çıkarma işi alt işverene verilmiş ve kömür çıkarılıyorken kaza olmuş gibi bir algı var. Tekrar izah etmekte yarar var, kömür çıkarma işi TTK'nın yaptığı bir iş, alt işveren galerinin açılması ve bağların atılması işini yapmaktadır. Basit bir ifade ile yol açıyorlar ve bu işi de TTK onlarca yıldır zaten yaptırıyor" diye konuştu.

"Kurumsal bir ihmal varsa onun hesabı da sorulur"

Dinçer, TTK'nın bu işi neden kendisinin yapmadığına yönelik soru üzerine, bunun farklı bir uzmanlık gerektirdiğini vurguladı.

Galeri açan firmanın 4 günden beri çalıştığını bildiren Dinçer, şöyle konuştu:

"Bütün çöküntüler ayıklanıp, işçiler çıkarılıp uzmanların aşağıya inip, gerçekten sorunu teşhis etmeden herhangi bir insana suçlama yöneltmek veya bir sorumlu aramak çok doğru gözükmüyor, ama şunun bilinmesi lazım burada eğer beşeri bir ihmal varsa bunun hesabı kesin sorulur. Eğer burada kurumsal bir ihmal varsa onun hesabı da sorulur, ama şimdi sorumlu ve suçlu arama safhasında değiliz."

Yıkılan kulede mekanik hizmetlerle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, yetkililerin yedek kurtarma kafesini çalıştırabilmek için çaba sarf ettiğini kaydeden Dinçer, bu çalışmanın ne zaman sonuçlanacağını bilemediklerini söyledi. Bu nedenle kurtarma çalışmalarının bir ayağı olarak o kulenin kullanılamadığını anlatan Dinçer, ancak mekanik çalışmalar bitince o kuleden de kurtarma ekiplerinin ineceğini dile getirdi.

Dinçer, işçilerin ailelerine yardım yapılıp, yapılmayacağını ilişkin bir soruya, "Yardım konusunda yapılması gereken neyse onu yapacağız. Hem TTK, hem Başbakanlık olarak. Hazırlıkları yapıyoruz, ama şimdi bunları konuşmak çok nazik gelmediği için telaffuz etmiyoruz, ama o konuda elimizden geleni yapacağız" yanıtını verdi.

"Son noktaya kadar ümidimizi koruyoruz"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız da, kurtarma ekiplerini riske etmeden çalışmaların sürdürüldüğünü, şartları garanti altına almadan yapılacak işlemlerin 40-50 kişilik ekibin güvenliğini riske sokacağını belirtti.

Patlamanın merkezine yaklaştıkça şartların ağırlaştığını, bunun arama-kurtarma çalışmalarının süresini etkilediğini ifade eden Yıldız, "Son noktaya kadar ümidimizi koruyoruz, ama zaman işçi kardeşlerimizin aleyhine gelişiyor" dedi.

Bir gazetecinin madende mahsur kalan işçilerin aileleriyle yaptıkları görüşmede neler anlattıklarına yönelik bir sorusu üzerine Yıldız, ailelerden öncelikle yetkili makamların verdiği bilgilere itibar etmelerini istedi. Çalışmalar konusunda bir dezenformasyon olduğunu, bundan daha sonra haberdar olduklarını kaydeden Yıldız, ailelere teknik çalışmalar hakkında bilgi verdiklerini anlattı.

Bakan Yıldız, patlamanın meydana geldiği kulede bozulan yapının ve asansörün onarılması için çalışmaların sürdürüldüğünü ancak buradaki işin kurtarma çalışmalarının bir parçası olmadığını ifade etti.

"4 günlük süreye ihtiyacımız var"

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan ise, patlamasının ardından kurtarma ekiplerinin maddende bir kömür göçüğüyle karşılaştıklarını belirterek, kömür göçüğünü geçene kadar 4 günlük süreye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Madenin planları ve kara tahta üzerinde gazetecilere bilgi veren İnan, patlama esnasında üç noktada çalışma yapıldığını, bu noktalardan birinde madende ilerlemek üzere dinamit patlatıldığını ifade etti.

Daha sonra madendeki sensörlerin metan gazı seviyesinin yüzde 4'e çıktığını gösterdiğini belirten İnan, dinamitlerin kullanılmasından 15-20 dakika sonra grizu patlamasının meydana geldiğini kaydetti.

Kazanın ardından ekiplerin karbonmonoksit ve metan gazıyla kaplı olan bir yoldan geçerek, ilk göçük noktasına kadar gittiklerini ardından temiz hava pervanesi kurduklarını kaydeden İnan, göçüğe müdahale edildiğini, pencere açılarak göçüğün arkasına geçildiğini bildirdi.

İnan, şöyle konuştu:

"Geldiğimiz noktada, tavan taşını tutmak üzere kurulan bağlar tamamen yere serilmiş vaziyetteydi, tavanda da yaklaşık 5 metrelik bir boşluk oluşmuştu. Sabaha karşı bu boşluk da göçtü, bu boşluğu aşmak üzereyiz. Bu boşluğu aştığımız zaman 20 metrelik alana girmiş olacağız, bu alanda karşımıza bir kömür göçüğü geldi. Bu kömür göçüğünün arkasını göremiyoruz. Amacımız buraya demir bağları yapmak. Burayı tahkim etmek ve tavan boşluğunu da özel bir tahkimatla sağlama almak. Çünkü, çalışan ekiplerin can güvenliğini riske etmememiz gerekiyor.  Bu 20 metrelik mesafeyi 4 gün zarfında geçmeyi planlıyoruz. Süreyi kısaltmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Bu boşluğu geçtikten sonra, tahkim ettikten sonra karşımıza çıkan kömür göçüğüne müdahale edeceğiz. Eğer, kömür göçüğünün olduğu noktada bağlar deforme olmamışsa, göçmemişse bu kömür göçüğünü rahat, çok kısa zamanda geçebileceğimizi düşünüyorum. Bu kömür göçüğünün arkasında ne olduğu konusunda bir bilgimiz yok, yani yapının sağlam mı, düzgün mü, göçük mü olduğu konusunda bir şey söylemek şimdiden mümkün değil."

İnan, bir soru üzerine de "Kömür göçüğü dediğimiz, göçüğe geçene kadar 4 günlük süreye ihtiyacımız var" dedi.

Maddendeki gazın istenilen seviyelerde olduğunu, bu sebeple patlama riski olmadığını ifade eden İnan, TTK'nın kurtarma çalışmaları konusunda Avrupa'nın uzman kuruluşlarından biri olduğunu ve bugüne kadar 10 bin civarında tahliyeci yetiştirdiğini, teknik ve bilgi birikimi konusunda hiçbir eksikleri olmadığını sözlerine ekledi.

Bazı madencilerin yakınları, kuyu alanında oluşturulan Zonguldak Valiliği Kriz Masası yetkililerinden kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgi alıyor. Sinir krizi geçiren bekleyiştekilere, bölgede bulunan ambulanslarda müdahale ediliyor.

Türk Kızılayı tarafından civarda kurulan çadırlarda, vatandaşlara yiyecek ve içecek dağıtımı da yapılıyor.

Ulaşılmaya çalışılan işçiler arasında eşi Sadık Kocakaya bulunan Dilek Kocakaya, ağlayarak Kriz Merkezi yetkililerinden bilgi almak istedi. Kocakaya, Kriz Merkezi başkanı olan vali yardımcısının henüz gelmediğinin belirtilmesi üzerine merkez için oluşturulan çadırda bekleyeceğini söyledi.

"45-50 kişilik ekipler çalışıyor"

Bakan Yıldız, eksi 540 kodunda kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, kurtarma çalışmalarına katılan 45-50 kişilik ekiplerin 2 saatte bir değiştiğini söyledi.

Bakan Yıldız, "Şu anda çok farklı bir durum yok. Bildiğiniz gibi kaya ve taştan 20 metre kadar sonra bir kömür göçüğüyle karşılaştık. Patlamadan dolayı oluşan yüksek basıncın tesiriyle tavan çökmüş durumda. O tavanda taksimat yapılıyor" diye konuştu.

Bunların hepsinin ayrı işler olduğunu ve zaman gerektirdiğini belirten Yıldız, bu nedenle mahsur kalan işçilerin yakınlarından dinlenmelerini istediklerini ifade etti.

Çalışmaların aralıksız devam edeceğini bildiren Yıldız, kriz masası heyetiyle tekrar bir araya geldiklerini ve yapılacaklar konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Tabii ki zaman geçtikçe, aşağıdaki işçi kardeşlerimize ulaşmamız geciktikçe onların hayatlarıyla alakalı ümitlerimiz de ister istemez azalıyor. Ama o noktaya ulaşıncaya kadar herhangi bir kesin hüküm cümlesi kurmaktan itinayla kaçınıyoruz. Çalışmalarımız kesintisiz devam edecek" dedi.

Erdoğan da Zonguldak'ta

Erdoğan geldiği Zonguldak'ta, 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanına gittiği sırada yolda bekleyen bir madencinin yakını ile görüştü.

Başbakan Erdoğan, Kilimli Ahmet Şerifoğlu Stadı'ndan Gelik beldesine kara yolu ile hareket etmesinin ardından, söz konusu kuyu yakınlarındaki yol kenarında kendisini bekleyen ve grizu patlamasında ağabeyi mahsur kalan kadının sorununu dinledi.

İsmini açıklamak istemeyen kadın, AA muhabirine, mahsur kalanların arasında ağabeyinin de bulunduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan'dan "bir suçlu varsa bunların cezalandırılmasını" istediğini belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın da konu ile ilgileneceğini kendisine söylediğini kaydetti.

"Taksimatları yapmadan gitme şansımız az görünüyor"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de "çalışmaların niçin uzadığı" sorusunun akla gelebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Mesela kömür molozlarını kaldıramadık. Çünkü taksimatları yapmadan gitme şansımız az görünüyor. Hepimizin endişesi şu: Göçükten sonra yukarıda kalan boşluklar oldukça büyük. Dolayısıyla aşağı kurtarmaya giden arkadaşların güvenliğini sağlamadan diğer işlemlere devam etme şansımız görünmüyor. Gördüğümüz kadarıyla taksimat işi sabaha kadar sürecek. Sabahı bekleyeceğiz ve sonra, sabahleyin, belki kömürle ilgili çöküntüyü çıkartma şansımız olacak."

Dinçer, madendeki metan gazı durumuna ilişkin bir soru üzerine, "maden ocağındaki hava durumunun normalleştiğini, ekiplerin maskesiz rahat çalışabilecek durumda olduklarını" bildirdi.

Dinçer, bir gazetecinin "Ne kadar ilerleme kaydedildi?" sorusuna "Sabahki ilk göçük açıldıktan sonra 20 metre kadar ilerleme kaydedildi. Ama karşılaştığımız o kömür çöküntüsünün olduğu yerde büyükçe bir boşluk var. Şu anda onların taksimatı yapılıyor" yanıtını verdi.

Bu arada, DSP Genel Başkanı Masum Türker de akşam saatlerinde ocağın bulunduğu yere gelerek arama-kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

"Hava borularını kırarak temiz hava almış olabilirler"

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü tahlisiye ekibindeki madencilerden Tacettin Türker, "Ocaktaki işçilerin arasında bulunan 'kurt madenci' dediğimiz emekli işçiler, hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış olabilirler" dedi.

Türker, grizu patlaması sonrası maden ocağında başlatılan kurtarma çalışmalarına katılmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, göçük alanında çok büyük kayalarla uğraştıklarını, zor şartlarda çalıştıklarını söyledi.

Kurtarma çalışmalarına katılanları gazlı ortamda fazla bırakmamak için 4 saatte bir ekibin değiştiğini anlatan Türker, şöyle konuştu:

"Çalışmalar 20 kişilik ekip tarafından yapılıyor. 12'si göçükte çalışıyor, 8 kişi de geride tahlisiye ekibi olarak hazır bekliyor. İkinci göçük, birincisinden daha büyük. Burada şartlardan dolayı yeterli teknolojik imkan kullanılamıyor. İnsan gücü ile çalışılıyor, kayaları kırmak için tokmak kullanıyoruz. Demir bağlar kırılmış, bunları keserek almak zorunda kalıyoruz. Bu da vakit kaybına neden oluyor. O yüzden biraz yavaş ilerleyebiliyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın da emniyetini düşünmek zorundayız. Göçükte kaya parçaları var, kesit alanı geniş, ana yol 20-25 metrekare olduğu için göçük alanı da geniş oluyor. O yüzden zorlanıyoruz."

Mahsur kalan işçilerin durumu hakkında tahmin yürüten Türker, işçilerin patlamadan doğrudan olmasa da açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Göçüğün ne kadar alanı kapsadığını tahmin etmek zor. Patlamanın olduğu öğle vakti sıralarında, işçiler kuyu başında temiz havanın bulunduğu yerden 100-150 metre uzaklıkta olabilir. Patlamadan etkilenmeme ihtimalleri var. Ancak patlamadan sonra açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabilirler. Ocaktaki işçilerin arasında bulunan 'kurt madenci' dediğimiz emekli işçiler, hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış da olabilirler. Borulardan hava temin etme imkanları bulunuyor."

Türker, çok yavaş ilerleyebildiklerini, alanın genişliği itibarıyla 20 kişilik ekibin yeterli olduğunu, ancak işçilere bugün de ulaşılmasının zor göründüğü sözlerine ekledi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın da kurtarma çalışmalarını incelemek üzere yerin altına indiği bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir