”Mahkemeler yeni yasal düzenleme olursa ona göre hareket ederler''
Cumhurbaşkanı Gül, DTP milletvekilleri ile ilgili yapılması planlanan yasal düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bazı DTP milletvekillerinin ifade vermek üzere zorla mahkemeye getirilmesi kararının ardından gündeme gelen bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılabileceği değerlendirmelerine ilişkin, ''Mahkemeler ve hakimler mevcut kanunları uygulamakla görevlidir. Mahkemeler yeni yasal düzenleme olursa ona göre hareket ederler'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türk Dili Konuşan Ülke Liderleri Zirvesi'ne katılmak üzere Azerbaycan'ın Nahcivan Özerk Cumhuriyeti'ne hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunduktan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Gül, bazı DTP milletvekillerinin ifade vermek üzere zorla mahkemeye getirilmesi kararının ardından gündeme gelen bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılabileceği değerlendirmelerine ilişkin görüşünün sorulması üzerine, ''Mahkemeler ve hakimler mevcut kanunları uygulamakla görevlidir. Mahkemeler yeni yasal düzenleme olursa ona göre hareket ederler'' dedi.
Yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmaya muhalefet liderlerinin tepkisini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu Gül, ''Herkesin değerlendirmesi kendisine ait'' diye yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine TBMM Genel Kurulu'na hitap için salona girdiğinde CHP'li milletvekillerinin ayağa kalkmamasının kendi takdirleri olduğunu ifade etti.
"Ben Ermenistan'daki maça giderken koşulsuz gitmiştim"
Cumhurbaşranı Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Bursa'da oynananacak Türkiye-Ermenistan milli maçına gelmek için sınır kapısının açılması şartı koştuğunun ifade edilmesi ve ''Sarkisyan'ı davet ettiniz mi, davetinizi kabul etti mi?'' sorusunun yöneltilmesi üzerine şöyle konuştu:
''Ben Ermenistan'daki maça giderken koşulsuz gitmiştim. Zaten spor centilmenliktir. Spor centilmenliği teşvik eden bir faaliyet alanıdır. Ben Ermenistan'a bu çerçevede gittim. Ümit ederim ki Sayın Ermenistan Cumhurbaşkanı da aynı şekilde yaklaşır ve gelir. Tabii ki davet mektubu gönderdim. Gelirlerse en iyi şekilde ağırlarız.''
İran'nın nükleer faaliyetleri
İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili krizde gelinen noktayı nasıl değerlendirdiğine ve bu konuda gerekli batılı ülkeler gerek İran makamlarıyla görüşüp görüşmediğine ilişkin soruyu da Cumhurbaşkanı Gül, şöyle yanıtladı:
''Türkiye, bu iş ortaya çıktığından beri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi artı Almanya ile İran arasında konunun diplomatik yolla çözümü için çok uğraş vermektedir. Buna her iki tarafın da büyük saygısı var ve bunlar devam edecek. Biz bölgemizde, tüm bölgemizde nükleer silah görmek istemiyoruz. Ama bir ülkede incelemeler yapılmadan nükleer silah vardır diyemeyiz. İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na yeni faaliyetleriyle ilgili araştırma ve inceleme için kapılarını açmasını olumlu buluyorum.''
Şahin: Cumhurbaşkanına saygı gösterilmesi gerekir
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yeni yasama yılının açılış töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün salona girişinde CHP milletvekillerinin ayağa kalkmamasına ilişkin olarak, "geçmişteki cumhurbaşkanlarına aynı saygı gösterilmiştir, bundan sonra da gösterilmesi gerekliliğine inanıyorum" dedi.
TBMM Başkanı Şahin, Cumhurbaşkanı Gül'ü Nahçıvan'a uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "dünkü Meclis açılışında Cumhurbaşkanı Gül'ün salona girişinde CHP'li milletvekillerinin ayağa kalkmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Şahin, şu yanıtı verdi:
"Sayın Cumhurbaşkanı Gül az önce bu konuya ilişkin cevap verdi. Benim bunun dışında bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Cumhurbaşkanımız yani Cumhurbaşkanlığı makamı devletimizin başıdır. Devletimizi, milletimizi temsil eden bir makamdır. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hatta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunmayan herkesin bu makama saygı göstermesi esastır. O bakımdan bu cümlenin dışında bir şey söylemek her halde fazla olur diye düşünüyorum. Bu makamda kim olursa olsun herkese saygı gösterilmesi lazım. Geçmişteki cumhurbaşkanlarına aynı saygı gösterilmiştir, bundan sonra da gösterilmesi gerekliliğine inanıyorum."
"Zirve toplantıları ilişkilerin geliştirilmesi açısından faydalı"
Gül, bugüne kadar yapılan zirve toplantılarının uluslararası, bölgesel ve Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından faydalı olduğunu söyledi.
Zirvede Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hıdır Saparliyev ile bir araya geleceğini belirten Gül, "Çok taraflı işbirliğimizi tüm yönleriyle ele alacağız ve ilişkileri daha da geliştirmek için düşüncelerimizi paylaşacağız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, zirveler süreciyle tarih, kültür ve dil birlikteliğinden kaynaklanan, derin ve güçlü bağlardan kuvvet alan ilişkilerle Türkçe konuşan ülkelerin uluslararası toplumdaki görünürlüğünü artırmanın amaçlandığını kaydetti.
Türk Cumhuriyetlerinin devlet başkanlarının çeşitli tarihlerde bir araya geldiğini anlatan Gül, "Artık bu toplantıları bir kurumsal yapıya dönüştürme kararı aldık" dedi. Gül, son bir kaç yıldır yapılan çalışmalar sonucunda Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin kurulmasının kararlaştırıldığını belirtti ve buna ilişkin anlaşmanın Nahçıvan'daki zirvede imzalanacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkçe konuşan ülkeler arasındaki ilişkilerin ilk kez kurumsal şekle dönüştürüleceğinin altını çizerek, yapılanmada Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, yüksek memurlar düzeyinde yapılan toplantıların konseyi ve "akil adamlar" da denilen "Aksakallar Konseyi" olacağını kaydetti.
Türkçe konuşan ülkeler arasında geçen yıl İstanbul'da yapılan toplantıda imzalanan metinle parlamenterlerin işbirliğini öngören Parlamenterler Asamblesi kurulduğunu ve ilk parlamenterler toplantısının geçen hafta Bakü'de yapıldığını anlatan Gül, şimdiye kadar bir araya gelinerek güzel fikirlerin tartışıldığı toplantıların ötesine geçilerek kurumsal yapıya geçilmesinin önem taşıdığını söyledi.
Gül, zirve vesilesiyle ikili görüşmeler yapacağını, yarın Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un katılımıyla ayrı bir toplantı yapacaklarını belirtti.