Makam aracı ile pazara gidiliyor

2013 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda -Usul tartışmasında, makam araçlarının kullanımı gündeme geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda devam eden bütçe görüşmelerinde, Meclis'teki makam araçlarında harcanan benzin konusunda tartışma yaşandı.


     TBMM Başkanvekili Meral Akşener, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın talebi üzerine usul tartışması açtı. Tanal, Genel Kurul'da toplantı yeter sayısı olmadığını belirterek, "(Çalışmamız lazım) diyen AKP, Meclis çalışmalarını sekteye uğratmaktadır. Parlamento çalışmalarına gelmiyorlar. Maaşınızı, harcırahlarınızı alırken koşa koşa gidersiniz. Meclis'in arabalarını altınıza çekersiniz ama Meclis'in faaliyetleri ile ilgili burada bulunmazsınız. Komisyon başkanları da Sayın Mehmet Ali Şahin de dahil olmak üzere 34 bin liralık benzin yaktınız" diye konuştu.
 

     Bunun üzerine söz alan eski Meclis Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, TBMM'nin eski Başkanı olduğunu, tüm eski Meclis Başkanları'na, şahsa tahsisli araç verildiğini anmısattı. Şahin, "Ben de eski Meclis Başkanı olarak bu imkandan yararlanıyorum. Grup başkanvekili ve komisyon başkanı arkadaşlarımızın da Meclis Başkanlığı'nca tahsis edilmiş araçları vardır. Onların yakıtlarını da TBMM karşılamaktadır. Yeni bir milletvekili arkadaşımızın bu konuyu gündeme getirmesini fazla yadırgamadım. Meşhur olmak için her fırsatta söz alan arkadaşlarımız hep olmuştur ama onlardan hiçbir şu an Parlamentoda değil" dedi.


     Şahin ayrıca, beş dönemdir Meclis'te olduğunu, bütçe görüşmelerinde hiçbir milletvekilinin toplantı yeter sayısı gibi bir talepte bulunmadığını, bu görüşmelerde centilmenlik anlayışının söz konusu olduğunu söyledi.

Makam aracı ile pazara gidiliyor

     Yeniden söz alan Tanal ise söz konusu makam araçlarının, ilgili kanun çerçevesinde kullanılması gerektiğini ifade ederek, "Ancak gerek komisyon başkanları gerek eski Meclis Başkanları; araçları, çocukları okula götürüp getirme için, pazar alışverişi için kullanıyorlar. Emniyet mensuplarına aylık 120 litre verilen benzin 80 litreye düştü. Ama eski Meclis Başkanları ve komisyon başkanlarına böyle bir sınırlama getirilmiyor" diye konuştu.


     TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ise Tanal'ın, müsteşar ya da daha alt düzeydeki bürokratlara Taşıt Kanunu ile ilgili olarak yapılan uygulama ile daha üst düzeydeki makamlara uygulanan düzenlemeyi karıştırdığını belirtti. Elvan, Meclis Başkanları, Başbakan, Genelkurmay Başkanları, kuvvet komutanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, komisyon başkanları, grup başkanvekilleri ve Meclis katiplerine ait düzenlemenin farklı olduğunu, şahsa araç tahsis edilmesi ile makama araç tahsis edilmesinin aynı anlama gelmediğini kaydetti.