Makarna ve bulgurda fiyat artışı kaçınılmaz
Bu yıl buğdayda 2 milyon ton rekolte kaybı öngören Arbella Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, “Önümüzdeki günlerde bulgur ve makarna fiyatlarındaki artış kaçınılmazdır” dedi.
Derya EĞRİCAN GÜLEÇ
MERSİN - Tüm dünyada kışın yaşanan aşırı soğuklar ve yazla birlikte gelen kuraklık buğday rekoltelerini olumsuz etkiledi. Dünya buğday üretiminin 695 milyon tondan 671 milyon tona, Türkiye rekoltesinin ise 21.8 milyon tondan 19.5 milyon tona gerileyeceğini öngördüklerini kaydeden Arbella Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, “Önümüzdeki günlerde bulgur ve makarna fiyatlarındaki artış kaçınılmazdır” değerlendirmesini yaptı. Tüm dünyanın kuraklıkla boğuştuğunu kaydeden Arslan, “Amerika ve Balkan ülkelerinde son 50 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanırken Amerika’da bulunan 53 eyaletin 29’u ‘felaket alanı’ kapsamına alındı” dedi. Bu ülkelerdeki mısır üretim alanlarının yüzde 69’u ile soyanın yüzde 66’sının kuraklıktan olumsuz etkilendiğine değinen Arslan, bu gelişmelerin ABD’den alım yapan ülkeleri de olumsuz etkilediğini anlattı. ABD’nin özellikle buğday, soya, mısır ve pamuk başta olmak üzere dünyadaki önemli tarım ürünleri piyasasını yönlendirdiğini hatırlatan Arslan, dünya tahıl ihracatının yüzde 50’den fazlasını ABD’nin gerçekleştirdiğini söyledi. Dünya fiyatlarında da yükselme kaçınılmaz Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) açıklamalarına da değinen Arslan şu bilgileri verdi:
“IGC’nin 2 Temmuz 2012 tarihli son raporunda; 2011/2012 sezonu sonunda 369 milyon ton miktarda gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya dönem sonu hububat stoklarının 2012/2013 döneminde, 360 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini beklemekte. Afrika başta olmak üzere, ABD’den tahıl ithalatı yapan ülkelerin gıda güvenliği politikaları geliştirerek kendi gıda rezervlerini artırmaya yönelik bazı önlemler aldı. Mısır, İran, Çin ve Hindistan gibi ABD’den büyük miktarlarda tahıl ithalatı yapan ülkelerin yeterli miktarda gıda stokları bulunmakta. ABD’den yılda 10 milyon tondan fazla buğday ithal eden Mısır’ın, kendini 6 ay idare edecek kadar tahıl stoku bulunduğu açıklandı. Ciddi miktarda buğday ve mısır stoku bulunan Çin’in, elindeki stoku uluslararası piyasalara açmaması halinde sıkıntının artabileceği ifade edilmekte. Hindistan’da ise kimi bölgelerde Muson yağmurlarındaki yüzde 40 oranındaki azalma büyük sıkıntıya neden oluyor. İç göç dalgasına yol açan buğday, un fiyatları, içme suyu sıkıntısı artmaya devam ederse Hindistan’ın buğday ihracatını kısıtlamaya başlamasından korkuluyor. Bu durumda dünya gıda fiyatlarının daha da artması kaçınılmaz görünüyor.”
Mahmut Arslan, İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere bazı bölgelerde ve ürünlerde yüzde 10-15 ürün kayıpları yaşandığını bildirdi. Bakliyatta genel anlamda yüzde 15 verim artışı beklenmesine karşın buğday rekoltesinin düşük olacağının öngörüldüğünü dile getiren Arslan, kış şartlarının ağır geçmesinin özellikle İç Anadolu Bölgesi’ndeki buğday tarlalarına zarar verdiğini söyledi. Uluslararası fiyatlar yüzde 10 daha ucuz Ürünü zarar gören çiftçinin tarlasını sürüp yerine nohut ve fasulye ektiğini kaydeden Arslan, yaşanan olumsuz gelişmelerin aynı anda tüm dünyayı sıkıntıya soktuğunu ifade etti.
Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayının rekoltesi ve kalitesinde sorunlar olduğunu, şirketlerin tedbir olarak ithalat bağlantıları yapmaya başladığını söyleyen Mahmut Arslan, “Dünya piyasalarında buğday fiyatları artmaya devam etmekte. Buna rağmen ithalat fiyatları iç piyasaya göre %5-10 civarında daha uygun durumda. İç piyasadaki fiyat artışının tüketiciye yansımasını azaltmak ve dengeleyebilmek için de ithalat yapmak durumundayız. Önümüzdeki günlerde bulgur ve makarna fiyatlarındaki artış kaçınılmazdır” değerlendirmesini yaptı.