Maliye, bütçe disiplininden taviz vermeyecek

Bakan Şimşek, "Biz kararlıyız, inşallah bütçe disiplinini geçmişte olduğu gibi devam ettireceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz kararlıyız, inşallah bütçe disiplinini geçmişte olduğu gibi devam ettireceğiz, kamu borç yükünü milli gelire oran olarak aşağıya çekeceğiz" dedi.

Şimşek, 21. Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde Gölbaşı'nda Demay adlı yemek şirketini ziyaret etti.

Şimşek, yaklaşık bir yıl önce kurulan şirketin ortaklarından Demet Aktaş'tan şirkete hakkında bilgi aldıktan sonra yaptığı konuşmasına, "mükelleflerle Maliye ortak, ara sıra ortaklarımızı ziyaret etmek kadar doğal bir şey yok" diyerek başladı.

Türkiye'nin petrol ve doğal gazının az, fosil yakıt kaynaklarının sınırlı olduğunu, çevre ülkelere oranla böyle bir avantajı bulunmadığını belirten Şimşek, Türkiye'nin en büyük varlığı ve avantajının ise genç, dinamik nüfusu ve bunun da ötesinde muazzam girişimcilik ruhu olduğunu ifade etti. Şimşek, "Bana kalırsa Türkiye'yi başka ülkelerden farklılaştıran en önemli noktalardan bir tanesi dinamik girişimcilik ruhu, risk alma. Afrika'da henüz büyükelçilik, konsolosluk açmadığımız yerlerde bile girişimcilerimiz gidip büyük işler yapıyorlar" dedi.

Bir ülkenin kamu harcamalarını sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmesi kadar doğru bir şey olmayacağını ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"Öbür türlü yani borçlanmayla memleket bir yere varmaz. Geçmişten kalan bir borç yükü var. Türkiye'de faizler sıfır olmadığı için o borç yükü artmaya devam etmiş. Her sene tabi faiz yükü var. Ama biz kararlıyız, inşallah bütçe disiplinini geçmişte olduğu gibi devam ettireceğiz. Kamu borç yükünü milli gelire oran olarak aşağıya çekeceğiz ve Türkiye böylece daha çok kaynağını eğitime, araştırma-geliştirmeye ve altyapıya harcayacak. Böylece ülke daha da gelişecek. Batının gelişmiş ülkeleriyle arayı geçmişte olduğu gibi kapatacağız. Şu 8-10 yıl içinde Türkiye hakikaten batıyla arayı çok hızlı bir şekilde kapatmıştır."

Bu konularda ilginizi çekebilir