Manisa Barosu'ndan suç duyurusu

Manisa Barosu, TKİ yetkilileri, sorumlu diğer kamu görevlileri ve Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında suç duyurusunda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Manisa Barosu, Soma'da meydana gelen maden faciasıyla ilgili, madenin mülkiyetini elinde bulunduran Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun (TKİ) yetkilileri ve sorumlu diğer kamu görevlileriyle işletmeci firmanın bağlı bulunduğu Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Haklarında kamu davası açılması istendi
 
Manisa Barosu adına Baro Başkanı Zeynel Balkız tarafından Soma Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, Soma'nın Eynez mevkisindeki yer altı kömür madeni ocağında 13 Mayıs'ta meydana gelen faciayla ilgili sorumluluğu bulunan TKİ yöneticilerinin tespit edilerek, haklarında kamu davası açılması istendi. 

Soma Cumhuriyet Başsavcılığına "2014/1567" soruşturma dosya numarasıyla yapılan suç duyurusunda, söz konusu madenin TKİ'ye ait olup rödavans sistemiyle Soma Kömürleri A.Ş. adlı özel firma tarafından işletildiği belirtildi. 

TKİ ile Soma Kömürleri arasında asıl işveren ve alt işveren ilişkisi bulunduğu idda edildi

Somut olayda 4857 Sayılı İş Kanunu hükümleri uyarınca TKİ ile Soma Kömürleri arasında asıl işveren ve alt işveren ilişkisi bulunduğunun idda edildiği suç duyurusunda, şöyle denildi: 

"TKİ ile Soma Kömürleri A.Ş. arasında hizmet alım sözleşmesi mevcut bulunup, Soma A.Ş. bu madende hizmet alımı kapsamında maden işçisi çalıştırmaktadır. Bu işlemin doğal sonucu olarak TKİ asıl işveren, Soma Kömürleri A.Ş. ise alt işveren vasfına haiz bulunup yapılacak soruşturmada, TKİ'nin yetkilileri hakkında da asıl işveren sıfatı ile işlem yapılmasını, kusuru ve ihmali bulunan TKİ yönetici ve sorumluları hakkında gereğinin yapılmasını talep ediyoruz." 

Suç duyurusunda ayrıca, olayda 301 işçinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda işçinin de yaralandığına işaret edilerek, şu talepte bulunuldu: 

Alp Gürkan'ın cezalandırılması istendi

"Bu olay nedeni ile toplumda infial oluştuğu sabittir. Medyada yer alan haberlerden holdingin sahibi ve patronu olduğu aşikar olan Alp Gürkan hakkında bugüne değin herhangi bir işlem yapılmamış olması vicdanları yaralamakta olup holding patronu ve iş yeri sahibi olarak adı geçen Alp Gürkan hakkında da gerekli soruşturmanın yapılmasını ve cezalandırılması için gereğini talep ediyoruz." 

"Müfettiş raporlarına bakılsın"

Madende Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin de denetim sorumluluğunun bulunduğu ve bunu yerine getirmeyenler hakkında da gereğinin yapılmasının talep edildiği suç duyurusunda, iş güvenliğiyle ilgili mevzuat hükümlerine göre, ilgili bakanlıklara bağlı iş güvenliği uzman ve müfettişlerinin yaptıkları denetimler sonucunda verdikleri raporların istenmesi ve raporlarla mevcut durumun örtüşüp örtüşmediğinin tespit edilerek sorumluluğu bulunan kişiler hakkında da kamu davası açılması istendi. 

Manisa Barosu, suç duyurusunda olayda sorumluluğu tespit edilenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 83. maddesinde işlenen "kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi” hükümleri gereğince dava açılmasını talep etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir