Manisa tarımda eski günlere dönüş yolu arıyor
MANİSA'DAN / Ahmet ÇALDIRAN
Pamuk, tütün ve çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde 90'lı yıllarda önemli bir merkez olan Manisa'da tarım, pamuk ve tütün üretiminin tamamen bitmesi ve üretim planlaması yapılmadan ekilen alternatif ürünlerin istikrarsızlığı nedeni ile ne yazık ki ilin en sorunlu sektör durumuna geldi. İşte bu gidişata dur demek, tarımda tekrar eski günlere dönmek için valilikten tarım il müdürlüğüne, ticaret borsasından ziraat odasına ve ticaret ve sanayi odasına, süt ve yumurta üreticilerinden TARİŞ Üzüm ve Pamuk Birliği'ne, hatta veterinerlerden damızlık sığır yetiştiricileri birliğine kadar herkes hep birlikte çözü arıyor.
Çözüm yolunda birlikteliğin ilk adımı, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir toplantıyla atılmıştı. Manisa Valisi Celalettin Güvenç'in de bu toplantıda dediği gibi, tarım sektörünün sorunlarını tespit etmek ve neler yapılabiliri tartışmak ve çözüme ulaşmak için herkesin destek vermesi şart. Bu nedenle de toplantıların sürekliliğini sağlayıp, tarımı ve hayvancılığı ayrı şekillerde ele almak önemli. Manisa'nın tarımda yeniden parlaması ve bir cazibe merkezi haline gelmesi hiç de zor değil. Sorunları yerinde ve doğru bir şekilde tespitin ardından yine ortak akılla üretilecek çözümler, bunun gerçekleşmesini sağlayabilir.
Manisa Tarım İl Müdürü Ömer Çelik'in söylediği gibi Manisa, toprak verimliliği ve ürün çeşitliliği açısından çok zengin bir potansiyeli barındırıyor. Türkiye'de üretilen ürünlerin yüzde 97'si Manisa'da da yetiştiriliyor. Ayrıca ürünlerin bir kısmı ihraç ediliyor. İlimizde yetiştirilen ürünlerin kalitesinde hiçbir sorun yok. Ancak bir sorunumuz var ki o da örgütlerin dağınık olması ve pazarlamanın yetersiz kalması. Bunlar aşıldığında ürünlerimizi daha iyi tanıtabilir ve ihracattan da daha fazla pay elde edebiliriz.
Toplantıda Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman'ın değindiği birşey var ki, geçmek olmaz: Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğu gerçeği h‰l‰ geçerli ve tarım, dünyadaki gelişmelere paralel daha çok önem kazanacak. İşte bu nedenle daha sağlıklı tarım politikalarıyla tarımın iyileştirilmesi şart. Bunların yanı sıra ise fizibilite ve planlama da üretimde çok önem taşıyor. Özellikle sürdürülebilir bir üretim için planlama gerekli.
Dile getirilen tüm bu konuların sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi durumunda Manisa hedefine rahatlıkla ulaşacaktır. Temennimiz, bu kararlılık ve birlikteliğin sürekli olması.