Marble'a talep yağdı ihracatçı hedef büyüttü

Önceki gün sona eren Marble 2013 Fuarı'nı dünyada sektörün gelmiş geçmiş en iyi fuarı olarak nitelendiren ihracatçılar, bu yıl hedefi 2.5 milyar dolara çıkardılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
Ahmet USMAN
 
İZMİR - Geçtiğimiz hafta 19.'su gerçekleştirilen Marble - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, sektörün yüzünü güldürdü. Katılımcıların sadece Türkiye'de değil, dünyada da şimdiye kadarki en iyi doğaltaş fuarı olarak nitelendirdiği Marble 2013, sektörün hedef büyütmesine neden oldu. Sene başında ihracat artış hedefini yüzde 20 olarak belirleyen ihracatçılar, bunu yüzde 30'luk artışı işaret eden 2.5 milyar dolara revize etti. Türkiye'nin doğaltaş ihracatı geçen sene 1 milyar 902 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
 
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, "Bir miktar kıpırdanma olmakla beraber ABD ve Avrupa pazarında ekonomik sıkıntılardan dolayı durgunluk devam ediyor. Sektörün hedefi ekonomik sıkıntıyla boğuşmayan ülkeler. Gerek blok, gerekse ebatlı üründe önümüzde büyük bir pazar var" diye konuştu.
Artık Türk mermer ihracatçısına dünyanın dar geldiğini belirten Erdinç, "Bu yılki Marble ile bunu bir kez daha gördük. Marble 2013 ziyaretçi ve iş bağlantıları açısından şimdiye kadar hayatımda gördüğüm en mükemmel fuar. Dünyada da daha iyisini görmedim. Bu sene Xiamen de çok iyi geçti ama İzmir çok daha iyi. Stantlardaki kalabalık yüzünden yabancı ziyaretçiler 'fişimizi aldık, sıraya girdik, görüşmeyi bekliyoruz' diye espri yapıyorlar. Fuara Ortadoğu, Rusya, Kuzey Afrika, Uzakdoğu başta olmak üzere dünyanın her tarafından çok yoğun bir ziyaretçi akını oldu. Şu an traverten yanında bej mermer modası var. Bej ve beyaz zaten modası hiç geçmeyen taşlar. Türkiye'de bu mermerler bakımından çok zengin" dedi.
 
Geçen sene doğal taş ihracatının 1 milyar 902 milyon dolar olduğunu hatırlatan Erdinç, "Fuardaki taleplerle yıl sonunda 2.5 milyar dolar rakamına ulaşırız. Talepte artış var ama biz bir de arzı nasıl artıracağımızı düşünüyoruz. Ruhsat sorunu, orman müdürlükleriyle yaşadığımız sıkıntılar yanında işçi bulamadığımız için ocak ve fabrikalarda neredeyse yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. 5 yıldızlı otel gibi ocak ve fabrikalara işçi bulamıyoruz. Türk insanına iş beğendiremiyoruz. Gerekirse yurtdışından mart-ekim arası sezonluk işçi getirilmeli" dedi.
 
'Talebi gördük yeni yatırım yaptık'
Dünyada talebin canlanacağını önceden gördükleri için geçen sene yatırıma başladıklarını belirten İz-Ko Mermer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, fuarda özellikle ebatlı ürüne talepte ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti. Kaya, "Blok mermere olan talep sürüyor, ama özellikle işlenmiş mermerde ciddi bir çıkış olacak. Standımızda Suudi Arabistan, Irak, Katar, İsrail, Güney Kore ve Kanada'dan ziyaretçiler ağırladık. İş bağlantıları kurduk. ABD'li müşteriler de tekrar gelmeye başladılar. Geçtiğimiz yıllara bakarsak, en verimli fuar olduğunu söyleyebiliriz. Geçen ay gerçekleştirilen Xiamen'den çok daha iyi bir fuar oldu" diye konuştu.
 
Bu yıl fuardan beklentilerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kaya, "Bunu önceden gördüğümüz için 3-4 ay önceden yatırıma başlamıştık. Yeni yatırımımız tamamlanınca mevcut kapasitemiz 3 katına çıkacak. Bu yıl satışlarımızı bu oranda artıramasak bile geçen yılın 2 katına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmada Marble'ın büyük katkısı olacak" dedi.
 
İzfaş Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs, "Sektörün yönlendirmeleri ile yaptığımız pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin sonuçlarını görmek çok güzel. Bu yıl o arzuladığımız bayram ve şenlik havasını daha net görebiliyoruz. Fuarda yollar İzmir'in tarihi alışveriş merkezi Kemeraltı gibi kalabalık, standlarda çok yoğun bir görüşme trafiği var. Bu tablo İzmir'i yeni fuar alanının bir an önce tamamlanması için gayrete getirecektir. Şu an yanıt veremediğimiz taleplerle birlikte Gaziemir'deki yeni fuar alanında Marble daha da büyüteceğiz" diye konuştu.