Marka, müşteri ve erişim

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUGÜN MARKANIZA BİR BAKIN / Semih Yalman

Günümüz kurumları, dünya ve Türkiye'deki ekonomik ve sosyal gelişimi yakından izleyerek bünyelerindeki iş modellerini süreç içerisinde esnek bir biçimde revize edebilmelidirler. Uyum (adaptasyon) tılsımlı kelime olmalı ve kurumlar kritik dönem geçişlerinde değişim ve uyumu bünyeye hızla yayabilmelidirler.

Son dönemde şirketler müşterilerine diyalog ile ulaşmayı, bireyi iş modellerinin merkezine koyarak müşterilerinin neyi, nerede, nasıl istediklerini önceden tespit etmeyi ve bu hizmet anlayışı çerçevesinde hareket etmeyi temel stratejileri haline getirebilme çabasındadırlar.

Bu çaba, doğal olarak,  bilgiye erişimin çok kolay olduğu günümüzde, müşterinin bilinçlenmesi, sorgulaması ve daha seçici davranmasından dolayı hızla artmaktadır. Artık raftaki ürünün markası ya da fiyatı ile yetinmeyen müşteri daha fazla bilgi için talepkardır.

2000'li yıllarda iletişim anlayışı, müşteri bazlı stratejiyi ön plana çıkarmaktadır. Alternatif kanallar şeklinde adlandırılan tematik TV, çağrı merkezi, yazılı basın, kredi kartları, ATM makineleri, internet gibi bireyin ayağına giden iletişim ve erişim kanalları altyapısı kurumların marka mesajlarını ve hizmetlerini duyurmaları için daha etkin ve verimli olanaklar sunmaktadır. Bütün bunlara paralel olarak bu altyapıyı daha da geliştirecek olan, sosyal içerikli konulara sahip çıkma (başka bir deyimle kurumsal sosyal sorumluluk) yaklaşımları kurum iletişiminin değişmez bir parçası haline gelmeye başlamıştır.

Kurum için kilit nokta, müşteri temasının bireyin tercihi doğrultusunda gerçekleşmesi ve müşteri ile iletişimin "monolog" yerine, iletişimin temel gereği olan "diyalog" şeklinde cereyan etmesi olacaktır. Kurumlar müşterileri ile yakınlaşan ve bireyi kurumun içerisine davet hatta dahil eden bir profil sergileyebileceklerdir. Farklı bireylere, farklı yaş gruplarına tercih ettikleri içeriği ulaştıracak ve birey bazında genelleme yapmaksızın kişisel hizmet felsefesi ile artı değer oluşturacaklardır.

Bu süreçte müşterinin kuruma dokunmasını mümkün kılacak, nokta sayısını artırmak önemlidir. Burada hem marka iletişimi bu noktalarda mevcut olmalı, hem de markanın kendisi  müşteri merkezli stratejiyi öne çıkarabilmelidir. Bir nevi doğru yazılmış, görseli alımlı, kendisiyle nasıl temasa geçilebileçeği net bir davetiye gibiÖ

Teknolojik altyapının sürekli geliştiği günümüzde, içerik ve erişim doğru kullanıldığında bu diyaloğun gelişmesinde en etken faktörler olacaklardır.

TV, telefon ve internetin farklı bir boyut alacağı dünyamızda,  müşterisini kucaklayan ve değişime olan uyumu hızla tatbik eden kurumlar geleceğe güvenle bakacaklardır.

Bugün markanıza bir bakın...