Marmara'yı sağanak yağış vurdu

Birçok ilde etkili olan sağanak yağış nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Yurdun genelinde etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor...

Tekirdağ'ın merkez Kumbağ beldesinde etkili sağanak nedeniyle tuğla fabrikalarını su bastı. İlk bilgilere göre, fabrikalardaki işçilerden 5'i kayboldu. Su baskınından son anda kurtulan işçilerin verdiği bilgiye göre en az 4-5 fabrikada yaklaşık 300 işçi mahsur kaldı. Kaybolan ve mahsur kalan işçileri bulmak ve kurtarmak için bölgeye Skorsky helikopterleri geldi. Bölgeye çok sayıda askeri birlik de bölgedeki arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Tekirdağ'ın Saray ilçesinde sabahtan itibaren başlayan kuvvetli yağış nedeniyle Galata Deresi taşma seviyesine geldi. Galata Deresi kıyısında yer alan ve su taşkınlarına karşı tedbir amaçlı boşaltılan bazı evleri de yoğun yağış nedeniyle su bastı. Taşan dereye, itfaiye ekipleri müdahale etti. Şiddetli yağıştan dolayı, Galata Köprüsü'nün de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Tekirdağ'ın Malkara ilçesi-Edirne'nin Keşan ilçesi kara yolunun 8. kilometresinde bulunan Kadıköy Köprüsü'nde aşırı yağış nedeniyle çökme meydana geldi. Kara yolunda trafik akışının tek şeritten kontrollü sağlandığı bildirildi. Şarköy ilçesinde yağışın şiddetini artırmasıyla Atatürk, Marmara ve Sarıca Paşa caddelerinde yer yer taşkınlar meydana geldi. Belediye ekipleri, taşan mazgal ve rögarlara müdahele ederek, tıkanıklığı giderdi.

Bu arada, Edirne'nin Keşan ilçesine içme suyu sağlayan Kadıköy Barajı tesislerini su basması üzerine, buraya giderken kepçenin Şükrüköy dere yatağına saplanması sonucu mahsur kalan Keşan Belediyesi Otobüs ve Su İşleri Müdürü Ali Toker ile 2 işçi, belediye ekiplerince kurtarıldı.

Keşan'ın Kemalpaşa Mahallesi'nde de 50'ye yakın evin bodrum katı su altında kaldı.

Kilyos Deresi taştı, 70 ev ve iş yerini su bastı

İstanbul'da yeniden etkili yağış nedeniyle Sarıyer'deki Kilyos Deresi'nin taşması sonucu çevredeki bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Kilyos köyündeki 70 ev ve iş yerinin su altında kaldığı bildirildi. Sel sularının dolduğu evlerde ve su birikintilerinin oluştuğu yollarda mahsur kalanlar, itfaiye araçlarından uzatılan merdivenlerle kurtarıldı. Evlerine su dolması üzerine korkudan sinir krizi geçiren bazı vatandaşlar hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri, çökme ihtimaline karşı köyün ortasındaki köprüyü geçişlere kapatarak güvenlik şeridine aldı. 

Bu arada, İstanbul'da bugünkü yağıştan en fazla etkilenen bölge Kilyos'ta metrekareye 125.6 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Kentte bugün metrekareye Şile'de 21, Kartal'da 9, Sarıyer'de 7 ve Terkos'ta da 6 kilogram yağmur düştü.

Öte yandan, sağanak yağış nedeniyle E-5 kara yolu Bostancı kesiminde su birikintisi oluştu. Bu nedenle bölgede araçların geçişleri tamamen durdu. Bostancı kesimi, daha sonra kontrollü olarak ulaşıma açıldı. Yolun Harem istikametinde yer yer oluşan şu birikintileri nedeniyle, trafik akışı kontrollü şekilde sağlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, kentte yağışın yarın akşam saatlerine kadar aralıklarla ve kuvvetli olarak devam edeceğini bildirdi. Yağış, Anadolu yakası ile Boğaz çevresinde etkili olacak.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde gece yarısı başlayan ve sabah saatlerine kadar aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Lapseki Belediyesi yetkilileri, 20 ev ve 20 iş yerini su bastığı yönünde ihbar geldiğini, ekiplerin geceden beri çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Yağmur, İskele Meydanı'ndaki Devlet Hastanesi'nin zemin katındaki yemekhane ile depo bölümünün su altında kalmasına neden oldu. Etkili yağış dolayısıyla İskele karşısındaki yolda trafik tek yönden verildi. Sahilde park halinde bulunan ve suyun içinde kalan çok sayıdaki araç, traktörlerle çıkarıldı.

Alanya'da hortum çıktı

Antalya'nın Alanya ilçesinde meydana gelen şiddetli rüzgar ve hortum nedeniyle camları kırılan otelde, lobide oturan 8 turistin yaralandığı bildirildi. Okurcalar beldesinde şiddetli sağanak yağışın ardından, şiddetli rüzgar ve denizden yükselen hortum, kıyıdaki şezlongları uçurdu. Kıyıdaki kimi otellerin camları kırılırken, çatıların bir bölümü de hasar gördü.

D-400 karayolu üzerindeki Alara Grand Pazar adlı çarşıda çok sayıda işyerinin tabelası devrildi, camları kırıldı ve çatıda hasar oluştu. Esnaf, hortumun yaklaşık 3 dakika sürdüğünü söyledi.

Bu arada, hortum nedeniyle Leodikya Otel'in lobisinin bulunduğu bölümün camları kırıldı. Bu sırada lobide oturduğu bildirilen 8 turist türlü yerlerinden yaralandı. Turistler, Alanya Özel Hayat Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

İzmir'de 100 aşkın ev ve iş yerini su bastı

İzmir'de dün gün içinde metrekareye ortalama 10.2 kilogram yağış düştüğü, 100'ü aşkın ev ve işyerini su bastığı bildirildi. İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde başlayan sağanak sonucunda en fazla yağış Gaziemir'de belirlendi. İlçede metrekareye 27 kilogram yağış düştüğü belirlendi. Dün akşam saatlerinde sağanak biçiminde yağan yağmur, birçok ilçede özellikle çukur bölgelerde su baskınlarına yol açtı.

Gaziemir'in Sarnıç beldesi başta olmak üzere, zemin katlarda bulunan çok sayıda ev ve işyerini su bastı.