Marmaray açıldı

"Asrın projesi" Marmaray törenle açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Marmaray hizmete açıldı. Devlet erkanının hazır bulunduğu törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hattın 15 gün süreyle ücretsiz çalıştırılacağını söyledi. Daha önce Marmaray'ın ilk iki gün ücretsiz olacağı açıklanmıştı.

Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Marmaray'ın sadece İstanbul için değil, dünya için sayılı büyük projelerden biri olduğunu belirten Gül, açılışını yapmaktan gurur duydukları Marmaray'ın, İstanbullular'a, Türkiye'ye ve bütün insanlığa hayırlı olmasını diledi.  

Gül, çok büyük projelerin önce hayal edildiğini, sonra ideal haline geldiğini ve sonra da işbilen, kararlı, vizyon sahibi insanlar tarafından gerçekleştirildiğini dile getirerek, "153 sene önce hayal edilen bu proje, bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi ve açılışını yapıyoruz. Hep beraber Üsküdar Meydanı'nda temellerini atmıştık, bugün hep beraber açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz" dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz" dedi.  

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden bakanları ve yabancı konukları selamlayan Erdoğan, yabancı konuklara teşekkür etti.  

Fatih Sultan Mehmet'in, "Hüner bir şehr bünyad etmektir; reaya kalbin abad etmektir" şeklindeki dizelerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"1453'te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade etiği gibi, İstanbul'u imar etmek, halkın gönlünü kazanmak için çalışmış, halkın gönlünü 'abad etme' vazifesini bizlere bir miras olarak bırakmıştı. Bu anlamlı günde, bu şehrin fatihi Sultan 2. Mehmet'i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerle yetinmeyip bu hayali kağıtlara, planlara, projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid'e de Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İstanbul ve Türkiye için, tüm insanlık için yüreklerini ve emeklerini ortaya koymuş, Türkiye'yi bugünlere taşımış, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunmuş, başta Ulaştırma Bakanım olmak üzere, bakanlık mensuplarına, devlet adamlarına, siyasetçilerimize, bürokratlarımıza gönülden şükranlarımı ifade ediyorum."   

"Asrın projesi" Marmaray'ın, son derece anlamlı bir günde, anlamlı bir yıl dönümünde hizmete açıldığını kaydeden Erdoğan, "Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutluyor, milletçe 81 vilayetimizde, yurt içinde, yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray'ı özellikle, 29 Ekim'de, özellikle 90. kuruluş yıl dönümünde açmak istedik. Zira bugün, işte bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz" diye konuştu.

Törende, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da yer aldı.

erdo_babo_abdo.jpg

Yapımı 9 yıl süren Marmaray görkemli bir törenle açıldı. 15.00'de gerçekleştirilmesi beklenen açılış yaklaşık yarım saatlik bir gecikmeyle gerçekleşti.Tören saygı duruşu ve sonrasında İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Marmaray'ın yapımını konu alan cinevizyon gösterisi ile devam etti.  Açılışı Türkiye'den ve dünyadan bir basın ordusu takip etti. Açılış öncesi Kıyı Emniyeti'ne ait gemiler su fışkırtıp, korna çalarak denizde gösteri yaptı.

Türkiye'nin dört bir tarafından  "Asrın Projesi" Marmaray'ın açılışına şahit olmak isteyen vatandaşlar, törenin gerçekleştirileceği Üsküdar Meydanı'nı doldurdu.

İBB Başkanı Kadir Topbaş

"Bugün çifte bayram yapıyoruz. Cumhuriyetin 90.yılı Marmaray'la taçlanıyor. İstanbul'da gelişim var, yatırım var, hamle var, gelecek var. Marmaray Türkiye'nin tarihine vurduğu bir mühürdür" dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu

"İstanbul bugün insanlık tarihine kudretli ismine layık derin bir imza atıyor"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım

"Bugün haklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Marmaray, üzerinden yüzyıllarda geçse Türk Milletinin hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün ispatıdır.Artık İstanbul MArmaray'dan öçnce ve sonra diye anılmaya başlıyor. Çünkü İstanbul'un tarihini Marmarayla yeniden yazıyoruz."

Romanya Başbakanı Victor Ponta

Öncelikle sizlere beni buraya bu tarihi ana tanıklık etmek için davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Çünkü bir kez daha dünyanın merkezi bu şehir oluyor. Burada muazzam bir projeden bahsediyoruz. Muazzam bir proje sadece muazzam halklarla gerçekleştirilebilir" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Romanya Başbakanına hediyesini takdim etti.

"Bu defa başbakanı kutlama sırası bende"
Japonya Başbakanı  Shinzo Abe:


" Cumhuriyetin 90. yılında sizlerin 150 yıllık rüyası nihayet oldu. İçtenlikle tebrik ediyorum. Bu mayıs ayında Tokyo ile İstanbul şehirleri olimpiyatlar için rekabet içindeydi. Ozaman kazanan kaybeden kim olursa olsun kardeş ülke olacağına söz vermiştik. 7 eylül tarihinde olimpiyatların tokyoya verilmesi üzerine ilk önce Başbakan Erdoğan beni tebrik etti. İşte o an gösterdiğiniz cesaret beni çok etkiledi. Bu defa başbakanı kutlama sırası bende. Bugün burada bulunmaktan onur duyuyorum. Çünkü Sayın Başbakana sözümü tutmuş oluyorum. Dünyada bir başka örneği olmadığı ifade ediliyor. Birçok kişinin imkansıza yakın proje dediğini duydum.

 

 

Avrupa-Asya arası yolculuk 4 dakika

 

[PAGE]

Avrupa-Asya arası yolculuk 4 dakika

Marmaray, teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik bakımından dünyada ilkleri içinde barındırıyor.

Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı'nın altından birleştiren Marmaray, Gebze ve Halkalı arasında konumlandırılan üç bölümden oluşuyor. 185 dakika süren Gebze ile Halkalı arası yolculuk süresi, Marmaray Projesi kapsamında iyileştirilmiş banliyö demiryolu sisteminin hizmete girmesiyle 105 dakikaya inecek. Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika olacak. Trenler, İstanbul Boğazı'nın Asya bölümündeki Üsküdar İstasyonu ile Avrupa yakasındaki Sirkeci arasını ise 4 dakikada katedecek. Böylece İstanbul Boğazı'nın altından Avrupa ile Asya arası yolculuk süresi de 4 dakikaya inmiş olacak.

Günde 1 milyon 200 bin yolcu hedefleniyor

Boğaz geçiş kesiminde çift hat olarak Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına giren Marmaray, Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyerek İstanbul Boğazı'nın altından geçip İstanbul'un Anadolu yakasında (Asya) Üsküdar'daki yer altı istasyonuna ulaşacak. Ayrılıkçeşme'de tekrar yeryüzüne çıkarak Söğütlüçeşme'ye ulaşan hattın yaklaşık 13,5 kilometre olan bu kesimi, bugün hizmete giriyor. Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Marmaray ile Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak. Tek yönde saatte 75 bin, günlük ortalama ise 1 milyon 200 bin yolcu taşınabilecek.

Bilet fiyatı 1,95 TL

Vatandaşların 1 Kasım itibariyle kullanacağı Marmaray'da uygulanacak bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1,95 lira civarında olacak. İstanbulkart, Marmaray'da da kullanılacak.

Vatandaşlar İstanbulkart'ı, Marmaray'da kullanabilecek. Açılışın ardından Marmaray'ın işletmesi TCDD Genel Müdürlüğüne devredilecek.

İlk kazma 2004’te vuruldu

Bu çalışmalar 1998 yılında tamamlandı, elde edilen sonuçlar daha önceden elde edilen sonuçların doğruluğunu göstererek, projenin İstanbul'da çalışan ve yaşayan insanlara birçok avantaj sunacağını ve şehirdeki trafik sıkışıklığıyla ilgili hızla artan sorunları azaltacağını ortaya çıkardı. 1999 yılında Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) arasında bir finansman anlaşması imzalandı.

Bu kredi anlaşması, projenin İstanbul Boğaz Geçişi bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu ve Mart 2002'de proje için ihale dokümanları hazırlandı. Aynı yıl boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan sözleşme BC1 Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı, Tüneller ve İstasyonlar işi ihale edildi, ihaleyi alan ortak girişim ile Mayıs 2004'te sözleşme imzalanarak Ağustos 2004'te Türkiye’nin 1,5 asırlık rüyası için ilk kazma vuruldu.

Delme ve batırma tünelleri olmak üzere 13,6 kilometresi yer altında ve deniz altında olacak toplam 76,6 kilometrelik Marmaray Projesi’nin en önemli aşamalarından biri olan Ayrılıkçeşme-Üsküdar-Kazlıçeşme-Yenikapı arasında delme tünellerin kazılmasına 21 Aralık 2006 tarihinde başlandı.

İlk tüp tünel 2007’de batırıldı

Marmaray’ın İstanbul Boğazı altından geçişini sağlayacak 11 tünelin ilki, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve dönemin DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle 24 Mart 2007’de denize batırıldı.

Dünyanın deniz altında en derine yerleştirilen tünellerin sonuncusu ise yine Bakan Yıldırım katıldığı törenle 23 Eylül 2008’de Boğaz’ın 60 metre altındaki yerini aldı.

Sadece Anadolu ve Avrupa yakalarını değil, bir anlamda, Pekin ile Londra arasını kesintisiz demiryolu hattı ile birleştirecek Marmaray Projesi’nde ilk test sürüşü 4 Ağustos 2013 tarihinde yapıldı.

Kentiçi ulaşımda raylı sistemlerin payı önemli oranda artacak

Kentiçi ulaşımda raylı sistemlerin payını yüzde 28'e çıkaracak ve İstanbul'un trafik sorununu önemli ölçüde azaltacak Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra İstanbul Metrosu'na da bağlanacak.

Açılış töreninin yapılacağı Üsküdar İstasyonunu, İstanbul Boğazı’nda ilk tüp geçit çalışması olan Çini pano ile İstanbul’a Üsküdar’dan bakışın yer aldığı seramik pano süsleyecek.
Yenikapı Arkeoparkı’nın hemen yanında yer alacak ve bir transfer merkezi gibi çalışacak Yenikapı İstasyonu da kum rengi doğal taşla dairesel kiriş boyunca istasyon bölgesinde yapılan arkeolojik kazıları anımsatan rölyef çalışması yer alacak. Proje kapsamında gerçekleştirilen arkeolojik kazılardaki buluntulardan esinlenerek dizayn edilen söz konusu istasyonda Neolitik Çağ, Bizans ve Osmanlı dönemlerini simgeleyen uygarlık katmanları yer alacak. Ayrıca 4-5. yüzyıldan kalma 12 nolu batığın replikası, sanat panosu içinde sergilenecek.

Projenin son istasyonu olan Kazlıçeşme ise İstanbul’un simgesi erguvanlarla renklendirilecek ve kaz motifleriyle süslenecek.

Tarihi eserler sergilenecek

Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı.

Marmaray’da çalışmalar, 2004'te Arkeolojik Kazı Başlatma töreniyle başladı. Kazılarda İstanbul'un tarihine ışık tutacak birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. İstanbul tarihini 8500 yıl geriye MÖ 6500’lü yıllara götüren ilk İstanbullunun iskeleti ve 8500 yıllık ayak izleri bu kazılarda bulunurken, dünya literatüründe yer alan ama izine bir türlü rastlanamayan Thedesius Limanı'nın da Yenikapı’da olduğu ortaya çıktı. "Milenyum limanı" da denilen bu alanda, 37 batık gemiye rastlandı. Bu gemilerden en dikkat çekeni ise "12 nolu batık", yüküyle battığı günkü haliyle gün ışığına çıkarıldı.

Marmaray Projesi kapsamındaki arkeolojik kazılar ile buluntuların kaldırılması işlemleri geçen yıl tamamlandı. Bu tarihi değerler, Yenikapı 100 ada olarak nitelendirilen bölgede kurulacak Arkeopark’ta ve Marmaray Müzesi'nde sergilenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir