Marzinc: Bir ileri iki geri…
BURSA'dan / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Türkiye'nin önemli demir çelik üreticisi 5 firmasının bir araya gelerek kurdukları Marzinc'in Mustafakemalpaşa OSB'de gerçekleştirmek istediği yatırıma bir veto da Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Meclis 2020 Çevre Planına göre Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da çevreyi kirletici tesis yapılamayacağı yönünde karar aldı. İl Genel Meclisi'nin daha önce aldığı karara uyan Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararı Marzinc'in MKP'ya fabrika kurmasına karşı olan kamuoyunun da sesine tercüman oldu. Marzinc yetkilileri her ne kadar veto kararının kendilerini bağlamadığını belirtse de bundan sonra işleri hiç de kolay olmayacak. Bursa'nın genel kanaati bu yatırımın yapılmaması yönünde. Ama firma halka rağmen bu yatırımı yapmaya ısrar eder ve yaparsa da buna diyecek sözümüz olamaz. Çünkü Bursa bu tür zorlama ve hukuk tanımaz yatırım ve kararlara alışık Cargıll örneğinde olduğu gibi.
Marzinc Büyükşehir Belediye Meclisi kararından sonra yerel gazetelere verdiği tam sayfa ilanlarla tesisin çevreye duyarlı olacağı ve kesinlikle çevreyi kirletmeyeceği yönünde taahhütte bulunuyor. Firmanın bir başka kozu da hemen her açıklamada dile getirdiği üzere bu tesisin Çevre Bakanlığı'nın talebi üzerine yapıldığı iddiası. Merak ettiğim konu şu? Marzinc'in açıklamasına baktığımızda sanki Çevre Bakanlığı demir çelik üreticilerine ricada bulunuyor ve tesislerinden çıkan baca tozunu geri dönüşümle tekrardan ekonomiye kazandırmalarını istiyor. Sakın bunun doğrusu AB Uyum Yasaları çerçevesinde bu tür tesislerin çevreye olan zararlarının bertaraf edilmesi gerektiğinden hareketle Bakanlığın firmalara gerekli yatırımı yapmaları konusunda uyarıda bulunması olmasın? Aksi halde önümüzdeki dönemde çıkarılacak yasalarla firmalar yüklü miktarlarda cezalara maruz kalabilirler. Bu konuda Çevre Bakanlığından yapılacak bir açıklamanın faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca Bakanlık demir çelik üreticilerinden bu yatırımı yapmalarını isteyebilir ama bunun için herhalde adres göstermemiştir. Halkın çoğunluğunun karşı çıktığı böyle bir yatırımdaki ısrarı da anlamak mümkün değil.
Marzinc'in yatırımda izlediği strateji de baştan sona hatalı. Firma 28 Agustos 2008 tarihinde ÇED raporunu alıyor. Bu tarihe kadar yatırımla ilgili kimsenin haberi yok. Mustafakemalpaşa OSB yönetimi de yatırımla ilgili çok fazla bilgisi olmadan (en azından ben böyle düşünmek istiyorum) yatırıma onay veriyor. Sonraki süreçte OSB yönetimi değişiyor ve bir anda karşı duruş sergileniyor. Önce Mustafakemalpaşa'da eylemler başlıyor. Bunun üzerine ilgili firma başta yapması gerekeni yapıyor ve hemen Bursa'dan bir ajans ile anlaşarak yatırımla ilgili kamuoyuna bilgi vermeye çalışıyor. Sır gibi saklanan yatırımın ayrıntıları da ardı ardına gelmeye başlıyor. Tüm çabalara rağmen ilçe halkı ikna edilemiyor. Bursa kamuoyunun ikna edilebilmesi için yerel gazetelere yatırımın ne kadar çevreci olduğunu anlatmak amacıyla ilanlar veriliyor. O da kesmiyor yerel gazetelerden köşe yazarı ve muhabir arkadaşlar aynı türden tesislerin bulunduğu İtalya'ya götürülüyor. Dönüldüğünde yazı dizileri yapılıyor. Ama nafile. Tüm çabalara rağmen kamuoyu bir türlü tatmin olmuyor. Son olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz hafta düzenlenen Meclis toplantısında yatırımı veto anlamı taşıyan kararını alıyor. Marzinc'ten yapılan açıklamada ise Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararın bağlayıcı olmadığı belirtiliyor. Madem alınan kararlar ve kamuoyunun tepkisi bu yatırımın önünde engel oluşturmuyor. O zaman halkı ikna etmeye yönelik yerel gazetelere verilen tam sayfa ilanlara ne gerek var ki? Vurun kazmayı bitirin işi. Elinizi tutan mı var?