”Mayınlı arazilerle ilgili düzenlemeyi bir an önce yapmalıyız”

TBMM Başkanı Toptan, herkesin Suriye sınırında mayınlı bölgenin üretime açılması konusunda hemfikir olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ZONGULDAK - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesiyle ilgili olarak, "Biliyorsunuz 1992'den beri bu mayınlı arazinin temizlenmesi için Türkiye uğraşıyor. Maalesef sonuç alamadık. Onun için şu yahut bu şekilde sonuç almamız gereken düzenlemeyi bir an önce yapmamız lazım" dedi.

Toptan, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref'i makamında ziyaret ederek, gazetecilere açıklamalarda bulundu, sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili uzlaşma sürecine girildi, muhalefetin tepkisiyle AK Parti geri adım atmış gibi gözüküyor, uzlaşma olacağını düşünüyor musunuz" şeklindeki sorusu üzerine Toptan, şöyle konuştu:

"Şimdi kimse ileri ya da geri adım atmıyor. Herkes Suriye sınırında ortalama 300 metre genişliğinde, 530 kilometrelik mayınlı bölgenin mayınlardan temizlenmesi suretiyle buranın üretime açılması konusunda hemfikir. Burada hiç kimsenin aykırı düşüncesi yok. Çünkü buralar yıllardan beri kullanılmayan topraklar olduğu için uzmanlar tarafından çok mümbit (verimli) yerler olarak değerlendiriliyor. Kullanılması konusunda görüş birliği var. Yöntem konusunda tartışmalar söz konusu. Gelen tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda beraber oluşturuldu. Fakat daha sonra genel kurul tartışmaları sırasında görüş ayrılıkları ortaya çıktı."

"Belki ben tartışmaya son vermeye çalışacağım"

Sorunun bu bölgenin yap-işlet-devret karşılığı verilip verilmemesinden kaynaklandığını belirten Toptan, şöyle devam etti:

"Kendi imkanlarımızla ya da uluslararası ihale yoluyla buranın mayınlarının temizlenmesi konusunda da bir görüş ayrılığı yok. Bir partimiz, yap-işlet-devret modelinin tasarıdan tamamen çıkarılmasını isterken, bir başka partimiz 'o tasarıda bir ihtimal olarak kalsın ama onun kullanılmasını neredeyse imkansız hale getirecek düzenleme yapalım' gibi bir görüş ortaya koydu. Bugün ve yarın öğlene kadar bu konudaki görüşmelerimiz sürecek, partiler arası görüşmeler sürecek. Belki ben de yarın günün bir saatinde duruma müdahale edip tartışmaya son vermeye çalışacağım. Bir mutabakat sağlayabilirsek yarın bu konu TBMM'de görüşülecek."

"Yöntem konusundaki kişisel görüşünüz nedir" sorusu üzerine Toptan, "Benim burada kişisel görüşüm filan olmaz. Ben çözüm bulmaya çalışıyorum. Bu tasarının TBMM'nin tatilinden evvel çıkmasını istiyoruz, çok zaman kaybettik. Biliyorsunuz 1992'den beri bu mayınlı arazinin temizlenmesi için Türkiye uğraşıyor. Maalesef sonuç alamadık. Onun için şu yahut bu şekilde sonuç almamız gereken düzenlemeyi bir an önce yapmamız lazım" dedi.

Terör olayları

TBMM Başkanı Toptan, "DTP'nin silahların susması konusunda yeterli çaba gösterdiğini düşünüyor musunuz" sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Herkes elini taşın altına koymalıdır. Terörün hiç kimseye yararı olmadığının herkes tarafından bilinmesi gerekir. Şu ana kadar terör yoluyla sonuç alabilen bir örnek de yoktur. Türkiye, böyle bir amaca 1984'den beri bölücü terör örgütünün uğraşmalarına rağmen imkan vermemiştir. O nedenle şimdiye kadar terörle sonuç alamayan terör örgütünün bundan sonra alması söz konusu değildir. Biz de artık kan akıtılmamasını, şehitlerimizin artık son bulmasını istiyoruz, çünkü ateş düştüğü yeri yakıyor. Her şehit cenazesinde milletimizin içi daha kanıyor. Bunun durmasını istiyoruz. Bunun durdurulması için devlet olarak, hükümetler olarak Türkiye üzerine düşen her şeyi şimdiye kadar hep yaparak geldi. Bundan sonra da kuşku yoktur ki yapacaktır, yapmaya hazırdır. Ancak burada sadece devletten, hükümetten bir şey beklememek lazım."

Herkesin büyük sorumluluk duygusuyla elini taşın altına sokmayı en azından denemesi gerektiğini vurgulayan Köksal Toptan, şunları kaydetti:

"Bir takım yerlere gizli saklı mesajlar vermek, onları cesaretlendirmek suretiyle sonuç almanın mümkün olmadığını hep beraber gördük. Şimdi bir taraftan ateşkes, öbür taraftan terör örgütünü görmezden gelemeyiz deniliyor, bunlar çelişiyor, vatandaşın kafasını karıştırıyor, çözüm için uğraşanların gayretlerini de ciddi şekilde sekteye uğratıyor. Herkes büyük bir sorumluluk duygusu içinde hareket ederse Türkiye bu konuda ciddi mesafe alabilir. Terör derdinden de ciddi şekilde, en azından minimize etmek suretiyle kurtulabilir."

Yeni teşvik düzenlemesi

Toptan, yeni teşvik düzenlemesine ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"Sektörel teşvik ilke olarak kabul edilecek. Biz ciddi şekilde o teşvikten yararlanacağız diye düşünüyorum. Teşvik edilecek sektörlerde bizim bölgemiz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden sonra en yüksek teşviği alacak bölgedir. Hangi sektörler konusunda olacağına yönelik bağlayıcı bir şeyler söyleyemem, ama maden, ormancılık ve metal işleri var. Belki ona ilave bir, iki sektör olabilir."

Bir gazetecinin, DTP milletvekillerinin ifade tartışmasıyla ilgili soru sormak istemesi üzerine Toptan, bu konuda çok konuştuğunu, söyleyecek bir şey olmadığını ifade etti.

Gazetecinin, "Çıkışınızı çok şık bulmadıklarını söyledi DTP'liler, özellikle kabadayı ifadesini" demesi üzerine de Köksal Toptan, "Bir çıkış filan yaptığımız yok" dedi.

Toptan, "İmralı'da terör örgütü elebaşının yanına 'iyi halli' bazı PKK'lıların konulacağına" yönelik iddiaları içeren haberlerle ilgili soruyu da "Ayrıntılı bilmiyorum. Sanırım Adalet Bakanlığı'nın bu konuda çalışması var. Muhtemelen bir açıklaması vardır ya da olacaktır" diye yanıtladı.