MB: Çift hane geçici, asıl düşüş yıl sonunda

Merkez Bankası, fiyatlama davranışlarında genele yayılan bir bozulma görülmediğini, enflasyonda düşüşün yılın son aylarında görüleceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dün açıklanan şubat ayı enflasyonunu değerlendiren Merkez Bankası, daha önce de belirttiği gibi enflasyondaki yükselişin geçici unsurlardan kaynaklandığını bildirdi. TCMB, enflasyondaki asıl düşüşün yılın son ayları ile 2011 yılının ilk aylarında gerçekleşeceğini açıkladı.

Şubat Ayı Fiyat Gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini yayımlayan TCMB, Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,45 oranında yükseldiğini ve yıllık enflasyonun 1,94 puan artarak yüzde 10,13 olduğunu anımsattı.

Daha önceki raporlarda da öngörüldüğü gibi söz konusu yükselişin, işlenmemiş gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ile geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük baz gibi geçici unsurlardan kaynaklandığını belirten Merkez Bankası, fiyatlama davranışlarında genele yayılan bir bozulma görülmediğini kaydetti.

Açıklamada, özetle, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Şubat ayında gıda ve tütün ana harcama gruplarındaki fiyat artışlarının aylık tüketici enflasyonuna katkısı 1,62 puan olurken, bu grupların dışında kalan mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerinin geçmiş yıl ortalamalarına yakın seyrettiği görülmüştür.

Şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle önemli ölçüde artan sebze fiyatlarının Mart ayında kısmi bir düzeltme yapması beklenmektedir. Enflasyondaki asıl düşüşün ise yılın son ayları ile 2011 yılının ilk aylarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir