MB, döviz alım miktarını artırdı

Günlük döviz alım tutarı 60 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası, döviz alım ihalelerinde günlük alım tutarını 60 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkardı.

Merkez Bankası'ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada, alımların 40 milyon dolarının ihale, 40 milyon dolarının opsiyon hakkı olarak uygulanacağı belirtildi. Daha önce miktar 30+30 şeklinde uygulanıyordu.

TCMB'den yapılan açıklamada; "Ocak-Temmuz 2010 döneminde küresel finansal piyasalardaki gelişmeler ve risk iştahındaki değişimlere bağlı olarak ülkemize yönelik sermaye hareketlerinin dalgalı bir seyir izlediği, son günlerde ise küresel finansal piyasalardaki gelişmeler nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte, ülkemize yönelik sermaye girişlerinin de daha istikrarlı bir şekilde güçlendiği gözlenmektedir.

Bu nedenle, rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla 3 Ağustos 2010 tarihinden itibaren başlamak üzere ihalelerde alımı yapılacak tutarın günlük 40 milyon ABD doları ihale ve 40 milyon ABD doları opsiyon hakkı olmak üzere en fazla 80 milyon ABD doları olarak artırılmasına karar verilmiştir" denildi.

Yıllık 14.5 milyar dolar alınacağı öngörülüyor

Öte yandan MB, döviz alım ihale miktarının yüzde 33 oranında artırılması sonucunda ihale miktarlarında başka bir değişiklik yapılmaması halinde, önümüzdeki bir yıllık dönemde piyasadan yaklaşık 14.5 milyar ABD doları satın alınabileceği tahmin edildiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir