MB: Enflasyon kısa vadede yükselecek

21 Nisan’daki PPK toplantısının özetini yayımlayan TCMB, yıllık enflasyonun yıl içinde dalgalı seyir izleyeceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Merkez Bankası, yıllık enflasyonun kısa vadede bir miktar yükseleceği ve yıl boyunca dalgalı seyir izleyeceği tahmininde bulundu.

21 Nisan’daki PPK toplantısının özetini yayınlayan TCMB, petrol fiyatlarındaki artısların gecikmeli yansımaları ve baz etkileri nedeniyle enflasyonun kısa vadede yukarı yönlü bir egilim sergileyecegi, yıl boyunca hedef etrafında dalgalandıktan sonra yılı yüzde 5,5 olan hedefin bir miktar üzerinde tamamlayacağı öngörüsünde bulundu.

PPK, enflasyonun 2011 yılı sonunda yüzde 5,5 olan hedefin üzerinde tahmin edilmesinin temel sebebinin, tamamen para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden kaynaklandığına dikkat çekti.

Politika bileşimi izlenecek, gerekirse ek tedbir gelecek

PPK özetinde; kasım ayından bu yana alınan tedbirlerin yılın ikinci çeyreğinden itibaren krediler üzerinde etkilerinin belirginleşmesinin beklendiği ifade edilirken, kısa vadeli yabancı para ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının sınırlı oranda artırılmasının faydalı olacağı değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

Kurul’un, düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşimini izlenmeye devam edeceği gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alabileceği yinelendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir