MB, faiz için toplanıyor

TCMB Para Politikası Kurulu'nun eylül ayında politika faizini değiştirmesi beklenmiyor. Asıl merak edilen soru ise koridorun üst bandında indirim olup olmayacağı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini sabit bırakması beklenirken, sınırlı sayıda katılımcı faiz koridorunun üst bandında indirim bekliyor.

10 Eylül'de açıklanan ikinci çeyrek büyüme verileri ardından ekonomistler verinin TCMB üzerinde faiz indirim baskısını artırabileceğini belirtmişti.

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde iç talepte yavaşlama ve özel sektör yatırımlarındaki daralma nedeniyle beklentilerin altında yüzde 2.1 büyüdü.

Nitekim Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de veri sonrası yaptığı açıklamada, TCMB'ye faiz konusundaki sitemlerinin sebebinin büyüme verilerinde daha net olarak görülebileceğini, faiz kemerinin çok sıkıldığını ve iç talep katkısının negatife indiğini söylemişti.  

Merkez Bankası, siyasilerden gelen faiz indirim baskılarının sürmesine karşın enflasyonda beklenen düşüşün gelmemesinin ardından son üç ayda yaptığı politika faizi indirimlerine ağustosta ara vermişti.

TCMB, sigorta olarak nitelendirdiği ancak faizlerin üst limitine ulaşmasına izin vermediği koridorun üst bandında ise 75 baz puanlık indirime gitmişti.

Piyasada Fed etkisi devam ediyor

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının beklenenden daha erken başlayabileceği ve artışların daha hızlı yapılabileceğini gösteren açıklamaların ardından dolarda son haftalarda yaşanan değer kazancı nedeniyle eylül başından beri baskı altında kalan TL 6 ayın zirvesinin hemen altındaki seyrini sürdürüyor.

ABD Merkez Bankası'nın ilk faiz artışı zamanlamasına ilişkin belirsizlik ile başlayan dolardaki değer kazancı süreci TL'yi baskı altında tutmayı sürdürüyor.

Eylül başında 2.15 seviyesinin altında işlem gören Dolar/TL güne 2.2420 seviyelerinde başlıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir