MB faize dokunmadı

Merkez Bankası, politika faizi değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Merkez Bankası, politika faizi değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktı. PPK, 4 Ağustos tarihinde gerçekleştirdiği son toplantısında politika faizi 50 baz puanlık indirimle yüzde 5.75'e çekmişti.

TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5,75'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5'te, borç verme faiz oranını yüzde 9'da ve açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda 16.00-17.00 saatleri arası gecelik vadede yüzde 0 olarak uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ve yüzde 12 olarak uygulanan borç verme faiz oranı da değiştirilmedi.

Veriler, küresel büyümenin hız kaybettiğini teyit ediyor

PPK toplantısı sonrası yapılan değerlendirmede; son dönemde açıklanan verilerin, Kurul'un küresel büyümenin giderek hız kaybettiği yönündeki tespitini teyit ettiğii bildirildi. Bu doğrultuda dış talep zayıf seyrini korurken yurt içi nihai talepte yılın ikinci çeyreğinde başlayan yavaşlama eğiliminin sürdüğü ifade edildi. 

Cari açıkta kayda değer iyileşme olacak

Açıklamada, gerek kredilerde ve yurt içi talepte gözlenen yavaşlama gerekse döviz kuru hareketlerinin iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunduğu vurgulanırken, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesinde kayda değer bir iyileşme olacağı beklendiği belirtildi.

Enflasyonda yükselişin geçici olması bekleniyor

Açıklamada şöyle devam edildi: Kurul, döviz kuru hareketleri nedeniyle enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporunda öngörülen seviyelerin geçici olarak bir miktar üzerinde seyredebileceğine dikkat çekmiş, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki yükselişin de bir müddet daha sürebileceğini hatırlatmıştır.

Bununla birlikte, iktisadi faaliyetteki yavaşlama nedeniyle, döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve enflasyondaki yükselişin geçici olması beklenmektedir. Dolayısıyla Kurul, 2012 yıl sonunda enflasyon görünümünün yüzde 5 hedefi ile uyumlu olduğunu vurgulamıştır.

4 Ağustos'taki kararlarla, aşağı yönlü riskler dengelendi

Öte yandan 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda alınan önlemlerle ekonomi üzerindeki aşağı yönlü risklerin bu aşamada dengelenmiş olduğunu belirten PPK, bu toplantıda politika araçlarında değişikliğe gidilmemesi konusunda mutabık kaldı.

Bununla birlikte, küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından izlenmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının önem taşıdığı bir kez daha vurgulandı.

Bu çerçevede de Kurul, önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceğini ifade etti.

Dolar/TL gevşedi, borsa satıcılı açıldı

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası, Dolar/TL'de hafif gevşeme yaşandı. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.7790/1.7810 lira düzeyinde yer alıyor.

15 Mayıs 2013 vadeli gösterge faiz ise yüzde 7.90 seviyesini denedikten sonra, yüzde 7.84 seviyesine geriledi.

İlk seansı 130 puan düşüşle 53.156 puandan kapatan İMKB, ikinci seansa 53.178 puandan başladı. Borsada şu sıra satış ağırlıklı yatay seyir hakim. Endeks saat 14:30 itibariyle 52.843 (-443) puanda yer alıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir