MB faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gösterge faizi yüzde 6.25 seviyesinde bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gösterge faizi yüzde 6.25 seviyesinde bıraktı.

PPK, bu ayki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6.25'te sabit bıraktı.

Aralık ayında politika faizini yarım puan gerileterek, yüzde 7'den yüzde 6.50 seviyesine çekmişti.

PPK, borçlanma faiz oranını ise yüzde 1.50'de, borç verme faiz oranı yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.

Kurul, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit bıraktı.

İşlenmemiş gıda fiyatları haziranda belirgin düşüş gösterecek

Son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin Enflasyon Raporu'nda sunulan çerçeveyi teyid ettiğini belirten PPK'nın açıklamasında “Özel tüketim ve yatırım talebi ılımlı bir seyir izlemekte, dış talep ise zayıf görünümünü korumaktadır. İstihdam koşullarındaki iyileşme devam ederken işsizlik oranları kriz öncesi seviyelerine dönmüştür” denildi.

Bununla birlikte, güçlü verimlilik artışlarının da katkısıyla birim işgücü maliyetlerinin azalmakta, zayıf dış talebin etkisiyle imalat sanayinde kapasite kullanım oranlarının düşük düzeylerini koruduğuna işaret eden PPK, ancak, ithalat fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli yansımalarına ve baz etkisine bağlı olarak kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki sınırlı yükselişin süreceği tahmininde bulundu.

Ayrıca Kurul, Mayıs ayında sıçrama gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının Haziran ayında belirgin bir düşüş göstereceğini ve bu düzeltmeyle yıllık enflasyonun, Enflasyon Raporu'nda öngörülen seviyelere döneceğini not etti.

BDDK'nın tedbirleri iç ve dış talebin dengelenmesine katkı yapacak

Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemlerin iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunacağını vurgulayan Kurul, uygulanan politikalar sayesinde yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşmenin gözlenmeye başlayacağını teyid etti.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı ve son dönemde küresel ekonomideki artan belirsizlikleri de göz önüne alarak politika duruşunu korudu.

Kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından, mevcut politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirtti.

Faiz ve döviz yükseldi

MB kararı ve değerlendirmeleri sonrası Dolar/TL 1.63'ün üzerine çıktı. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.6320/1.6350 düzeyini gördü.

Yükselişine devam eden gösterge faiz ise yüzde 9.29 ile son 13 ayın zirvesini test etti.

İlk seansı 377 puan eksiyle 60.840 puandan kapatan borsa ise ikinci seansa 60.631 puandan başladı.

Verilen ilk tepkilerin ardından piyasalarda sınırlı da olsa toparlanma yaşanıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir