MB: Gerekirse erken para sıkılaştırmaya gideriz

Merkez Bankası, 18 Mart'taki PPK toplantı özetini yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yakın dönemde enflasyon beklentilerinde gözlenen artışın genel fiyatlama davranışlarında bozulmaya yol açması halinde Merkez Bankası'nın daha erken bir parasal sıkılaştırmaya gitmekte tereddüt etmeyeceğini bildirdi.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun 18 Mart tarihinde gerçekleştirdiği ve uyguladığı faiz hadlerinin gözden geçirildiği toplantısına ilişkin "Para Politikası Kurulu Toplantı özetini" yayımladı.

Buna göre Kurul, son dönemdeki iyileşmeye rağmen, küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu dikkate alarak faiz oranlarının uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması gerekeceğini teyit etti.

Yakın dönemde enflasyon beklentilerinde gözlenen artışın genel fiyatlama davranışlarında bozulmaya yol açması halinde ise Merkez Bankası, Enflasyon Raporundaki baz senaryoda öngörülen duruşa kıyasla daha erken bir parasal sıkılaştırmaya gitmekte tereddüt etmeyecek.

Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret ettiği belirtilen toplantı özetinde, para politikası uygulamalarının yurt içi talep üzerindeki gecikmeli etkileri belirginleşmeye başlarken, küresel büyüme görünümündeki zayıf seyir ticarete konu olan sektörlerde kaynak kullanımını sınırlamaya devam ettiği kaydedildi.

Çekirdek enflasyon yüksek gelecek

Bu çerçevede Kurul'un, iktisadi faaliyete ilişkin kademeli toparlanma öngörüsünü koruduğu ifade edilen toplantı özetinde, şöyle denildi:

"Kurul üyeleri, Mart ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki kısmi düzeltmeyle enflasyonun tekrar tek haneli seviyelere düşeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte Kurul, 2009 yılındaki geçici vergi indirimleri ve işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yüksek oynaklık nedeniyle 2010 yılında enflasyonun dalgalı bir seyir izleyeceğine dikkat çekmiştir.

 Bu doğrultuda enflasyonun, bir müddet hedefin belirgin şekilde üzerinde dalgalı bir seyir izledikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla tekrar düşüş sürecine gireceği ve 2011 yılının ilk aylarında hedeflerle uyumlu seviyelere gerileyeceği belirtilmiştir.

Temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin de geçtiğimiz yıl uygulanan vergi indirimlerinin oluşturduğu baz etkisiyle özellikle Mart ve Nisan aylarında artış sergileyeceği öngörülmektedir. Ancak, toplam talep koşullarında öngörülen ılımlı toparlanma çerçevesinde temel enflasyon göstergelerinin hedefin altında seyretmeye devam edeceği tahmin edilmektedir".

İzlenen para politikasının desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmelerin sürdüğü belirtilen toplantı özetinde, yılın ilk iki ayında özellikle ticari kredilerde belirgin bir toparlanma gözlenirken, tüketici kredilerindeki toparlanmanın göreli olarak daha ılımlı bir seyir izlediği bildirildi.

 Toplantı özetine göre, Kurul, para politikasının gecikmeli etkilerinin kredi piyasasını desteklemeye devam edeceğini, bununla birlikte işsizlik oranlarının halen yüksek seyretmesinin ve dış finansman koşullarındaki göreli sıkılığın kredilerdeki artışı sınırlayacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir