MB, katılımcıların elini güçlendirmeli

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, katılım bankalarına yönelik interbank benzeri faizsiz piyasanın oluşturulmasını beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Katar ve Erbil'de de faaliyet göstermek için müracaatta bulunduklarını söyleyerek, "Banka olarak Körfez'e yönelik ticaret ve finansman faaliyetleri anlamında gerekli adımları atmış olacağız. Böylece kapsama alanımızı tamamlayacağız" şeklinde konuştu.

Uyan, katılım bankaları ile Merkez Bankası arasında faizsiz esasa dayanan 'interbank' benzeri kurulacak yapılanma için "dalgalanmaları daha rahat idare etme fırsatı verir bize" dedi.

Bahreyn'de şubeleri, Dubai'de de banka gibi faaliyet gösteren iştiraklerinin bulunduğuna değinen Uyan, Almanya'daki şubelerini ise iştirak statüsüne çıkartacaklarını ifade etti. Kuveyt Türk'ün stratejik hedefleri arasında uluslararası bir banka olmak var. Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ile önce bankanın uluslararası açılımını ardından Türkiye'deki planlarını konuştuk. Uyan, yurtdışındaki bankacılık gelişmeleri hakkında çarpıcı tespitlerde de bulunduğu konuşmasında sıcak gündemi de değerlendirdi.

Yurtdışında ilk şubelerini 2002 yılında Bahreyn'de açtıklarını kaydeden Uyan, Dubai'de de Kuwait Turkish Participation Bank Dubai Ltd. unvanlı banka statüsünde bir iştiraklerinin olduğunu kaydetti. Yurtdışı faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Uyan, "Dubai'deki iştirakimiz tam kriz esnasında faaliyete geçti. Şuanda ne kadar isabetli bir yatırım olduğunu anlıyoruz. Özellikle ticaret akımlarının Dubai'ye yöneldiği bir dönemle karşı karşıyayız. Şuanda Dubai ekonomisi stabil ve likit durumda. Artık sorunlarını çözdü ve yapılandırmalarını tamamladı. Tekrar ticaret merkezi gelme anlamında öne çıkıyor. Biz oradaki tek Türk bankasıyız. Bir anlamda Türkiye'yi temsil ediyoruz.

Dubai'den sonra Katar ve KuzeyIrak - Erbil'de şube açmak için BDDK'ya başvurduk. İlgili ülkelerin otoriteleri ile de görüşüyoruz. Bu ülkeleri de devreye aldığımızda özellikle Körfez ülkelerini tamamen kapsama altına almış oluyoruz. Zaten ana ortağımız Körfez'de. Dubai, Abu Dabi'ye hitap ediyor. Önümüzdeki dönemde olimpiyatların yapılacağı ve bu nedenle oluşacak yatırımlarda da çok önemli bir dış ticaret işleminin yapılacağı Katar'da da faaliyet göstermek istiyoruz. Orada Türk müteahhitlerin aldığı ihaleler var. Bunlardan pay almak istiyoruz" dedi.

Şuanda Katar'da başvurular olsa da başka bir Türk bankasının olmadığını söyleyen Uyan, Katar ve Erbil'de 2012 yılının ilk yarısında bankayı açacaklarını dile getirdi. Uyan, Kazakistan'da da temsilciliklerinin olduğunu hatırlattı.

Dubai'de faizsiz bankacılık yapıyoruz

Uyan, Dubai ve Abu Dabi'de Türk müteahhitlerinin çok ciddi yatırımları olduğunu belirterek, "Bu müteahhitlere yönelik bizim de faaliyetlerimiz var. Kuveyt'te 5 yıllık 120 milyar dolarlık bir yatırım planı açıklandı. Ticaret ve finans merkezi olma yönünde bir kararları var. Bölge de önümüzde süreçte bu yatırımlarının devam edeceği görülüyor. Oralarda olarak teminat mektuplarıyla , dış ticaretin finansmanı sorununa katkı sağlayacağımızı umut ediyoruz. Özellikle orada serbest bölgede faaliyet gösteren firmalar var. Şubemiz bu şirketleri ziyaret ederek, akreditif açma yönünde işlemler başladı " dedi.

Dubai'deki iştiraklerinin kategori 5 lisans denilen faizsiz bankacılık statüsünde olduğunu söyleyen Uyan, "Orada yine fon topluyoruz. Tüketicilerden değil özellikle bankalardan kaynak oluşturabiliyoruz. Toptancı bankacılık yapıyoruz. Oradan topladığımız kaynakları da hem Türkiye'de hem de oradaki firmaların finansman ihtiyaçlarını sağlıyoruz. Oradan da akreditif açabiliyoruz" dedi.

Uyan, "Dubai'de şube statüsünde değil, banka statüsünde olacak. Ama orada daha çok toptancı olarak çalışacağız. Bireysel bazda genişleme düşünmüyoruz. Dubai iştirakimiz kendi içinde sendikasyona çıkacak. İlk etapda club deal olarak başlayacak. Bu yıl 50 milyon dolarlık küçük bir sendikasyon düşünüyoruz" diye konuştu.

Alman otoritesi bir şey yaptırmıyor

Almanya'daki iştirakleri Almanya Finansal Hizmetler Şubesi'nin iştirake dönüştürüleceğini kaydeden Uyan, "Alman otoritesi ya banka ol ya da şube ol diyor. Bu nedenle Almanya'daki şubemizi, Dubai gibi yüzde yüz Kuveyt Türk iştirakine dönüştürerek lisansının daha üst düzeye çıkartılması yönünde bir karar aldık. Bunun için de BDDK'ya başvuruda bulunduk" dedi.

Almanya'da faizsiz bankacılık faaliyetinde bulunacak yapıya geleceklerini kaydeden Uyan, "Bu süreç biraz uzun sürebilir. Çünkü bu ilk olacak. 4 milyon Türk yaşıyor, büyük potansiyel bulunuyor" dedi.

Hollanda'daki Türk bankaları Dubai'ye yöneliyor

Ufuk Uyan, Hollanda'da Türk bankalarına çıkarılan sorunlar nedeniyle bazı bankaların Dubai'ye gelme yönünde adımlar attıklarını müşaade ettiklerini söyleyerek, "Zorluk çıkarılan bankalar Dubai'yegelme yönünde faaliyet gösteriyorlar. Bunların gelmesi de merkez oluşturabilir. Bahreyn'de çok Türk bankası var. Dubai'de

de olması oradaki Türk işletmelerine fayda sağlayacaktır" dedi.

Dubai'de hurda altın toplayıp has altına çeviriyoruz

Dubai'nin başka bir özelliğinin de altın konusunda merkez olması olduğunu belirten Uyan, Kuveyt Türk'ün de altın bankacılığında aktif durumda olduğunu hatırlatarak, "Orada hurda altın toplayıp burada has altına çevirip rafine etme yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda çalıştığımız bir partnerimizde bulunuyor. Yeni başladık bu faaliyete.

Ayrıca, altın ihtiyacı olan bankalara altın temiz edebiliriz. Biz artık bu anlamda hem üreticilerle hem ithalatçı ve ihracatçılarla entegre çalışan bir yapıya geldik. Özellikle bizim borsa altın yatırım fonumuz Gold Plus ile oraya yatırım yapmak isteyenlere faaliyet gösterebiliriz" dedi.

2018'de ilk 10 banka içine girmeyi hedefliyoruz

"Türkiye'de de ilk 10'a girmeyi hedefliyoruz" diyen Ufuk Uyan, banka olarak aktif toplam bazında şuanda 16. sırada olduklarını ve 2018 yılında ilk 10'a girmeyi hedeflediklerini kaydetti. Uyan, bankanın hedeflerini şöyle anlattı:

"300 milyon lira geçen yıl sermaye artışı yapmıştık. Hizmet kalitesinde de ilk 5'e girme gibi hedefimiz var. Herkesten farklı olarak personelimizi müşterilere davranış anlamında eğitiyoruz. Bütün personeli hizmet kültürü eğitiminden geçirdik. Çok ciddi önem veriyoruz. Daha hızlı hizmet verebilmek için teknolojik olarak alt yapımızı yeniliyoruz. İnternet bankacılığımızı da yeniliyoruz. Biz etik bankacılık yapıyoruz. Bizi ayakta tutan noktanın bu olacağını düşünüyoruz.

Müşterimize söylediğimiz hiçbir şeyi hesabından almıyoruz, yani hesabına el atmıyoruz. Hesap işletim ücreti ve internet üzerinden yapılan işlemlerden maliyet almıyoruz. Eğer bir gün almaya karar verirsek de müşterimize haber verir, büyük harflerle yazarak ve göstererek alırız."

Ufuk Uyan, internet işlemlerinin payının toplamda yüzde 60'lara geldiğini ve geçen yıl mayıs ayından bu yana internet işlem hacminin artışının yaklaşık yüzde 45 olduğunu ifade etti.

SUKUK İÇİN SONBAHARI DÜŞÜNÜYORUZ

Bu yıl 5 yıl vadeli 350 milyon dolarlık sukuk ihraç edeceklerini söyleyen Uyan, kira sertifikası tebliğine göre çıkaracakları sukuk için tahminen eylül-ekim ayında road showa çıkacaklarını söyledi.

BİZ DE BANKALARLA AYNI HAKKI İSTİYORUZ

Merkez Bankası'nın interbank benzeri piyasa çalışmalarıyla ilgili olarak da Uyan, "Merkez Bankası ile görüşülüyor. Diyelim ki; elimizde gelire endeksli senetler var. Katılım bankalarının bunu teminat vererek yine gelire endeksli senetler üzerinden borçlanma imkanı oluşturulacak.

Bankalarınki gibi İnterbank benzeri bir piyasa olacak. Bunu bir rahatlatma anlamında düşünmeyin, zaten bir sıkıntı yok. Biz gayet rahatız. Yıl sonuna göre munzam karşılık yüzde 70 mertebesinde artmış durumda. Bu kadar kaynağı reel ekonomilerden, KOBİ'den çekiyoruz. Halbuki bankalar da ödüyor Merkez Bankası'na. Ama MB'den tekrar borçlanarak müşterilerine daha az yansıtıyorlar. Biz de aynı hakkı istiyoruz. Bu tarz ortamlarda faizsiz esasla borçlanabilirsek bu tür dalgalanmaları daha rahat idare edebiliriz" dedi.

KREDİLER %25 MERTEBESİNDE OLUR

İlk 3 aylık verilere göre aktiflerinin yüzde 46 artarak 10.3 milyar liraya çıktığını kaydeden Uyan, "İlk defa 10 milyar lirayı aştık. Yıl sonunda 11 milyar lira civarında olacaktır" diye konuştu. Kredilerin ise geçen yıl aynı dönemine göre yüzde 53 artarak 7.7 milyar liraya çıktığını kaydeden Uyan, yıl sonu itibariyle yüzde 25'ler mertebesinde olacağını umut ettiklerini ifade etti. Uyan, toplanan fonların ise yüzde 44 artarak 8.8 milyar liraya çıktığını hatırlattı.

KOBİ PAYINI YÜZDE 25'E ÇIKARACAĞIZ

Şuanda 162 olan şube sayılarını yıl sonunda 185'e çıkartacaklarını kaydeden Uyan, "Bu yıl yaklaşık 300 ilave personel istihdam etmiş olacağız. Şu anda personel sayımız üç bin" dedi. 2008 yılından itibaren KOBİ bankacılığına yöneldiklerini ve yüzde 7 olan toplam kredilerdeki KOBİ payının yüzde 17'lere çıktığını kaydetti. Bu rakamı yüzde 25'lere çıkaracaklarını dile getiren Uyan, "Mart ayı itibariyle KOBİ'lere 700 milyon dolar kredi verdik. Türkiye'de toplam KOBİ pastasının yüzde 1'ini oluşturuyoruz" dedi.

FAİZSİZ BES'TE BOŞLUK DOLACAK

Bu yıl başında faizsiz emeklilik sistemi ürünü çıkardıklarını kaydeden Ufuk Uyan, Kuveyt Türk olarak katılım bankacılığı sektöründe ihtiyaçlara göre dizayn edilmiş yeni ürün ve enstrüman ihtiyacını sürekli gündeme getirdiklerini hatırlattı. Uyan, konuya yönelik şunları söyledi:

"Kendi prensiplerimiz ve çalışma modelimize göre hizmet vermeye başladığımız yeni bireysel emeklilik ürünümüz bu anlamda iyi bir açılım olacaktır. Emeklilik sigortası hususunda bizim mevcut hedef kitlemiz ve potansiyel müşterilerimiz bilgi eksikliğinden ve sistemin çok komplike olmasından dolayı mesafeli. Bu konuda müşterilerimizin içleri rahat olsun. Biz bu sistemi önce personelimize -ilk dört ay primlerini bankamız ödemek kaydıyla-"AİLEM" marka ismiyle Kuveyt Türk içinde başlattık, şimdi tüm Türkiye'ye hizmete hazırız. Yakın tarihte bu hizmetin tanıtım kampanyasına başlayacağız. Pazarlama ve operasyon hususunda Vakıf Emeklilik ile sinerji dolu bir iş birliğimiz var. Bu ürünün Kuveyt Türk ve Vakıf Emeklilik imzasıyla sektörde yeni bir boşluğu dolduracağı inancındayım."

Ufuk Uyan, "Kuveyt Türk halka arzı sıklıkla gündeme geliyor. Yönetim Kurulumuz tarafından onaylı resmi bir tarih bulunmamakla birlikte, önümüzdeki yıllarda piyasa şartlarına bağlı olarak iyi bir zamanla hedefliyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir