MB: Likidite için mevcut uygulamalar sürecek

TCMB banka ekonomistlerine yaptığı sunumda; ekim ayında,1 milyar dolar tutarında yabancı para, 1,8 milyar dolar tutarında (31,7 ton) altın tutulduğu bilgisini paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TCMB banka ekonomistlerine yaptığı sunumda, bankacılık sistemine gerekli likiditenin sağlanması hususunda mevcut uygulamanın önümüzdeki dönemde de devam edeceğini, kredi büyüme hızının yakından izleneceğini ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınacağını bildirdi.

Sunumda, Ekim ayında TL zorunlu karşılıkların yüzde 40'a kadar olan kısmının döviz olarak, yüzde 10'a kadar olan kısmının altın olarak tutulabilmesine imkan sağlandığı hatırlatılarak, bu şekilde 10,1 milyar dolar tutarında yabancı para, 1,8 milyar dolar tutarında (31,7 ton) altın tutulduğunu bilgisi verildi. TCMB, YP zorunlu karşılıklar için de 1,8 milyar dolar tutarında (31,6 ton) altın tutulduğunu kaydetti.

Merkez Bankası, banka ekonomistlerine yaptığı sunumda, özellikle tüketici kredilerinde gözlenen yavaşlamanın önümüzdeki dönemde ülkede özel tasarruf eğiliminin artmasını sağlayarak cari açıktaki düzelmenin daha hızlı ve daha sağlıklı gerçekleşmesine katkıda bulunacağını değerlendirdiğini bildirdi.

Öte yandan gelişmiş ülke merkez bankalarının eşgüdümlü hareketi ve AB ülkeleri liderlerinin görece olarak kararlı tutumlarının, 9 Aralıkta gerçekleştirilecek AB liderler zirvesi öncesinde çözüm umudunu kuvvetlendirdiği ifade edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir