MB politika faizi değiştirmedi

PPK, politika faizi değiştirmeyerek yüzde 5.75 düzeyinde bıraktı. Kurul, gerektiği durumda, politika araçlarının genişletici yönde kullanılacağını yineledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında politika faiz değiştirmeyerek yüzde 5.75 düzeyinde bıraktı.

PPK, önceki toplantıda olduğu gibi; önümüzdeki dönemde küresel piyasalardaki sorunların derinleşmesi ve yurtiçi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılabileceği görüşünü korudu.

PPK, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5'de sabit tuttu. Kurul, borç verme faiz oranını yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8 düzeyinde bırakarak, değişikliğe gitmedi. PPK, 4 Ağustos'ta gerçekleştirdiği ara toplantıda 8 ay süresince yüzde 1.50 düzeyinde olan gecelik borçlanma faizlerini 3.5 puanlık artışla yüzde 5'e yükseltmişti.

Bu arada Kurul, Eylül ayı toplantısında gecelik borçlanma faizlerinde de değişiklik yapmadı. Kurul, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit bıraktı.

Cari açıkta belirgin bir iyileşme olacak

Kurul, son dönemde açıklanan verilerin yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyetin büyüme hızında kayda değer bir düşüş olacağına işaret etti. Dış talep zayıf seyrini korurken, yurt içi nihai talepteki yavaşlama eğilimi sürdü. Gerek kredilerde ve yurt içi talepte gözlenen yavaşlama gerekse döviz kuru hareketleri iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulundu. Bu çerçevede Kurul, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşme olacağını tahmin etti.

Döviz nedeniyle çekirdek enflasyonda yükseliş sürecek

Kurul, döviz kuru hareketleri nedeniyle kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki yükselişin sürebileceğini hatırlattı. Kurul, bununla birlikte, iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalmasının ve enflasyondaki yükselişin geçici olmasının beklendiğini ifade etti. Dolayısıyla Kurul, 2012 yıl sonu için enflasyon görünümünün yüzde 5 hedefi ile uyumlu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Politika araçları genişletici yönde kullanılabilir

Küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından izlenmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının öneminin arttığına dikkat çeken Kurul, bu çerçevede önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceğini tekrar vurguladı.

Gösterge faiz düşüşe geçti

Faiz kararı ve yapılan değerlendirmenin ardından 15 Mayıs 2013 vadeli gösterge tahvilin bileşik getirisi yüzde 8.20'nin altına indi. Faiz şu sıra yüzde 1 oranında geri çekilmeyle yüzde 8.18'den işlem görüyor.

Öte yandan bankalararası işlemlerde Dolar/TL'de en iyi alış/satış 1.7960/1.7980 düzeyinde yer alıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir