MB yeni tedbir için izlemede kalacak

İthalat fiyatlarında gözlenen artışların yol açtığı maliyet baskılarının enflasyonda yükselişe yol açabileceği vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 15 Şubat’taki toplantısının tutanakları yayımlandı.

Toplantı Özetinde; düşük faiz, yüksek karşılık politikasının sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin bir sonraki toplantıya kadar yakından izleneceği vurgulanırken, gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirlerin alınacağı ifade edildi.

PPK, alınan parasal tedbirlerin etkilerinin daha iyi anlaşılması açısından aylık verilerin mevsimsellikten arındırılmış değerlerinin takip edilmesinin daha sağlıklı olacağına işaret ederek, bu şekilde incelendiğinde, Aralık ayında cari dengede bir miktar iyileşme görüldüğünü, kredilerde de 2011 yılı başından itibaren sınırlı bir yavaşlama eğilimi gözlendiğini belirtti.

Sağlıklı bir değerlendirme yapılması için açıklanan verilerin yeterli olmadığına da işaret eden PPK üyeleri, alınan tedbirlerin dengeleyici etkilerinin gecikmeli olarak ortaya çıkacağı görüşünde.

Bununla birlikte Para Politikası Kurulu, alınan parasal sıkılaştırma kararlarının enflasyon üzerindeki iç talep kaynaklı baskıları sınırlayacağı değerlendirmesinde bulundu. Öncü göstergelerin, yılın ilk çeyreğinde iç piyasa siparişlerinde 2010 yılının son çeyreğine kıyasla daha ılımlı bir seyre işaret ettiği bilgisi verildi.

Öte yandan Kurul üyeleri, enerji ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerinde arz yönlü ilave bir risk unsuru teşkil ettiğine dikkat çekerken, fiyatlama davranışlarının yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı.

İthalatın yol açtığı maliyet baskısı enflasyonu tetikleyebilir

Diğer yandan PPK, yıllık enflasyonun Şubat ayında bir miktar daha düşüş gösterdikten sonra, ikinci çeyrekten itibaren dalgalı bir seyir izleyerek yıl sonunda Ocak Enflasyon Raporu’ndaki tahmine yakın bir düzeyde gerçekleşeceğini öngördü.

Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında geçtiğimiz yıl gözlenen dalgalı seyrin oluşturduğu baz etkisinin yıllık enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edeceği tahmin edildi.

Bunun yanı sıra, ithalat fiyatlarında gözlenen artışların yol açtığı maliyet baskılarının da önümüzdeki dönemde temel enflasyon göstergelerinde yükselişe yol açabileceği vurgulandı.

Toplantı Özeti için tıklayın

 

Bu konularda ilginizi çekebilir