MB'den yeni bir adım beklenmiyor

TCMB'nin sıkı para politikası duruşuna ilişkin vurgusunu belirginleştirmesi durumunda TL'deki değer kazanımları sürebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün saat 14:00'de kararları açıklanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa süre önce gerçekleştirdiği sert adımların etkisini görmeyi tercih etmesi ve yeni bir adım atmaması bekleniyor.

TCMB ocak ayındaki ara toplantıda marjinal fonlama oranını yüzde 7.75'ten yüzde 12'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6.75'ten yüzde 11.5'e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3.5'ten, yüzde 8'e yükseltti.

TCMB ayrıca fonlamasının temel olarak marjinal fonlama oranı yerine yüzde 4.5'ten yüzde 10'a çıkarılan bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağını açıkladı.

Dolarda gevşek görünüm etkili

ABD'nin tatil olması nedeniyle genel olarak dün sakin bir seyrin sürdüğü piyasalarda dolar/TL gerilemeye devam etti. Kur bu sabah 2.1780 seviyesinde yer alıyor.

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, ocak ayındaki ara PPK kararları sonrasında referans faizlerde değişiklik beklemediklerini ancak TCMB'nin sıkı para politikası duruşuna ilişkin vurgusunu bir kademe belirginleştirebileceğini söyleyerek, "Önümüzdeki dönemde, TL'deki gelişmelerin TCMB'nin likidite yönetimi açısından önemli olacağını, değer kayıplarının devam etmesi durumunda TCMB'nin öncelikli olarak haftalık repo ihaleleriyle (yüzde 10.00 faizden) sağladığı fonlamayı kısıp bankacılık sistemine gecelik borç verme penceresinden (piyasa yapıcı bankalar için yüzde 11.50, diğerleri için yüzde 12.00) kaynak sağlayabileceğini hatırlatıyoruz"
dedi.

"Dolar/TL 2.16 seviyelerine kadar gerileyebilir"

Türkiye piyasalarının Asya'daki pozitif eğilimli seyre de bağlı olarak güne yatay/hafif pozitif eğilimli bir başlangıç yapabileceğini söyleyen Çakıroğlu, "TCMB'nin faiz kararı yön konusunda belirleyici olacaktır. TCMB'nin sıkı para politikası durusuna ilişkin vurgusunu belirginleştirmesi durumunda TL'deki değer kazanımları sürebilir. Dolar/TL 2.16 seviyelerine kadar gerileyebilir. Bununla birlikte tahvil piyasasında getiri eğrisinin yataylaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

     

Bu konularda ilginizi çekebilir