Meander ile Mısır pamuğuna rakip oldu

Söktaş, yerli tohum ıslahı ile geliştirilen Türkiye'nin ilk uzun elyaf pamuğu ile Mısır Giza pamuk türüne rakip yarattı. Muharrem Kayhan, pamuğa Menderes'in antik adından ve kuruluş yıllarından esinlenerek Meander71 ismini verdiklerini belirterek, "Üretti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Türkiye'nin ithal etmek zorunda olduğu uzun elyaf pamuğu artık Anadolu topraklarında da yetiştiriliyor. Projenin mimarı, katma değeri ancak inovasyonla elde edebileceğine inanan Türkiye'nin önde gelen gömleklik kumaş üreticilerinden Söktaş. Söktaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Kayhan, Pamuk Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışma sonucunda yerli tohum ıslahı ile geliştirilen Türkiye'nin ilk uzun elyaf pamuğu ile yeni bir dönem başlattıklarını söyledi. 
Pamuğa Menderes'in antik adından ve Söktaş'ın kuruluş yılından esinlenerek Meander71 adını verdiklerini anlatan Kayhan şu bilgileri verdi: "Meander71 pamuğu dayanıklılığının yanısıra çok ince ve ipeksi özellikleri ile şimdiye kadar lüks gömleklik kumaşlarda kullanılan Mısır Giza pamuk türüne güçlü bir rakip oluyor. Kumaşı Paris'teki fuarda tanıttık ve büyük ilgi gördük. Gururluyuz. Önemli miktarda sipariş aldık."
Meander71, Kayhan ailesinin Menderes nehrinin yakınlarındaki çiftliğinde yetiştiriliyor. Söktaş tarafından iplik ve kumaş haline getiriliyor. Kayhan, süreci anlatırken "Bu bir entegrasyon hikayesidir. Bu pamuk kendini geliştirebilirse ithal edilen uzun elyafın yerini alabilir. Şimdi bu pamuğun tanıtımı için yatırım yapıyoruz" diye konuştu. 
"Ciro 200 milyon TL oldu seneye daha farklı olacak"
Söke'deki tasarım merkezine ek olarak İstanbul, İngiltere ve Hindistan'da pazarlama ofisi ve tasarım merkezleri bulunan Söktaş, Hindistan ve Aydın'ın Söke ilçesindeki entegre tesislerinde, 1.900 çalışanı ve yıllık 19 milyon metre üretim kapasitesi ile faaliyet gösteriyor. Türkiye'de ürettiği kumaşların yüzde 70'ini ve Hindistan'da ürettiği kumaşların yüzde 30'unu ihraç ediyor. Şirket Türkiye'den 55 milyon dolar, Hindistan'dan ise 10 milyon dolar ihracat yapıyor. 
2010 sonu itibariyle toplam 48 milyon dolar yatırım yapılan Soktas India fabrikası yıllık 7.5 milyon metre kumaş üretiyor. Soktas India'da bugün 800 kişi çalışıyor. Söktaş'ın 2011 yılı tekstil grubu cirosunun yaklaşık 165 milyon TL olması bekleniyor. Muharrem Kayhan, şirketin 2011 yılı konsolide cirosunun ise yaklaşık 200 milyon TL olacağını belirtti. Kayhan, "Yatırımlarımızın çoğu bu yıl gerçekleşti, seneye farklı olacak" dedi. 
Yatırımlar tarım ve gıdada yoğunlaşacak
Hisseleri İMKB'de işlem gören Söktaş AŞ içinde sadece Türkiye ve Hindistan tekstil yatırımlarını değil, Efeler Çiftliği, Romanya'daki tarım işletmesi ve Moova'yı da barındırıyor. Söktaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Kayhan şirketin değerinin bugünkünden daha yüksek olduğuna inandığını belirterek, "Bundan sonra yatırımlar daha çok tarım ve gıda alanında olacak" dedi. 
Kayhan Efeler Çiftliği'nde süt üretimine devam ettiklerini belirterek bu sütten elde edilen peynirlerle  2011 yılı Ekim ayından bu yana "Moova" markasıyla piyasada olduklarını hatırlattı. Çiğ sütten 2011'de elde ettikleri cironun 30 milyon TL olduğunu belirten Kayhan, 'yatırım holdingi' hüviyetine kavuşan Söktaş bu dönüşümü tamamlarken gıda sektöründeki yatırımlarının stratejik olarak yapılandırılması ve ileride gerçekleşebilecek sermaye piyasası işlemleri için TSKB ile anlaştıklarını belirtti. Kayhan, Efeler Çiftliği AŞ'de halka arz alternatiflerinin değerlendirildiğini söyledi. 
Muharrem Kayhan tekstilde ithalat tebliği kaynaklı bir zam olmadığını, kendilerinin böyle bir artış yapmadıklarını, yapanı da duymadıklarını söyledi. "Fırsatçı bir zam yok" diyen Kayhan, "Büyük bir haksızlık vardı. 2 yıllık bir süreç sonrası tebliğe ikna edebildik" dedi. 
Bu konularda ilginizi çekebilir