Meclis Başkanı'ndan yeni Anayasa açıklaması

Meclis Başkanı Kahraman, yeni Anayasa görüşmeleri ile ilgili, 4 parti başkanına mektup göndereceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni Anayasa görüşmeleri ile ilgili olarak, 'Ne kadar tez harekete geçersek o kadar faydalı olur' dedi ve 4 parti başkanına mektup yazacağını bildirdi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi. 

Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında kurulacak komisyon için her partiden üç üye olmak üzere destek isteyeceğini söyleyen Kahraman, komisyonun başkanlığını kendisinin yapacağını, çalışmanın kısa sürede bitirilmesini arzu ettiğini kaydetti.

Yeni Anayasa çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiğini belirteren Kahraman, 'Türkiye Büyük Millet Meclisimizde grubu bulunan dört parti; AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Halkların Demokratik Partisi genel başkanlarına birer mektup göndereceğim. Sayın genel başkanlardan, yeni bir uzlaşma komisyonu kurmamız ve önceki komisyon gibi, her partiden üç kişinin iştirak edeceği çalışmalar neticesinde bir metin ortaya koyabilmemiz için yardım ve desteklerini beklemekteyim' şeklinde konuştu.

Anayasa Komisyonu ile ilgili peşin hükümlü olmanın doğru olmadığını ifade eden İsmail Kahraman, 'Kimse yamalı bohçanın devamını istemez' değerlendirmesini yaptı.

Kahraman, komisyonun çalışma yöntemi ve süresi gibi hususların komisyon üyelerince belirleneceğini ifade ederek, bu konuda detay vermedi.

"Yeni anayasa konusunda muhalefet partileri parlamenter, iktidar ise başkanlık sistemi vurgusu yapıyor. Buradan yeni anayasa çıkar mı" sorusuna Kahraman, şu yanıtı verdi: 

"Bence yeni anayasa çıkar. Niye çıkar? Bir kere 1982 Anayasası'nın, 1980 askeri rejiminin kabul etiği anayasanın uygun olmadığı, gelişime mani olduğu, çoğulcu demokratik sisteme, hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu ifade ediliyor. Düşünün 17 kez değişiklik yapılmış, 113 maddesi değişmiş. Yüzde 63,8 eder. Yüzde 63'ü değişmiş yamalı bir bohça... Hiç kimse bunun böyle devamını istemez. Şu veya bu şekilde muhakkak ki anlaşma olacaktır. Ben bundan çok ümitvarım. Bütün partiler beyannamelerinde hep bu ihtiyacı ortaya koymuşlardır. Neden birleşilmesin, niye ayrı olunsun. Bir ihtiyaç olduğu ortada. Bir konsensüs sağlanacağına ben yürekten inanıyorum."