Meclis haftaya yoğun başlıyor

Meclis, önemli konuları ele alacağı yoğun bir haftaya daha giriyor. Meclis bu hafta, ticarete ilişkin "torba" kanun teklifini yasalaştırmak için mesai yapacak. Başörtüsüne anayasal güvence getiren Anayasa değişikliği teklifi de komisyonda görüşülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftalık çalışmasına 24 Ocak Salı günü başlayacak Genel Kurul'da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak. Teklifle, perakende ticarete ilişkin ceza hükümlerindeki caydırıcılık artırılacak. Perakende ticarete ilişkin "haksız ticari uygulama" kavramının tanımlandığı teklifle, sipariş iptalleri, prim ve bedel talepleri, kampanyalı mal ve hizmet talepleri, sözleşme şekilleri, maliyet ve giderlerin yansıtılması gibi konularda belirlenecek haksız ticari uygulamalar yasaklanacak. Vergi mükellefiyetinin terkin edildiği tespit edilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerinin aidat tahakkukları durdurularak bu kişiler, meslek grubu ve seçmen listelerinden silinecek. Serbest bölgelerde, bölge içi doğal gaz şebekesini, işletici şirketler yapacak. Kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri, kooperatifin bilgilerini, Kooperatif Bilgi Sistemi'nin kurulmasının ardından 1 yıl içinde sisteme aktaracak.

Genel Kurul'da daha sonra Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi görüşülecek. Teklifle, Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgili alanlarda bilimsel çalışmalar yapmak, bu alanlarda kütüphane ve müzeler açmak, yurt dışında arkeolojik kazı, araştırma ve incelemeler gerçekleştirmek üzere, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak. Vakfın faaliyetleri, organları, personel istihdamı, bütçesi, gelir ve giderleri ile ilgili konular düzenlenecek.

Komisyonlar da yoğun

Plan ve Bütçe Komisyonu, bugün Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek için toplanacak. Anayasa Komisyonu, salı günü toplanarak başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edecek. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunun salı günkü toplantısında, sözleşmeli araştırma görevlilerinin kadroya alınması ve Milli İstihbarat Akademisi kurulmasını da içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınacak.

Nebati'den vekillere ekonomi sunumu

Bu arada AK Parti TBMM Grubu, 25 Ocak Çarşamba günü saat 12.00'de basına kapalı toplanacak. Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti milletvekillerine ekonomiye ilişkin sunum yapacak. Nebati, yapacağı sunumda 2022 yılını değerlendirecek ve 2023 hedeflerini anlatacak. TBMM'de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir