”Meclis yeni anayasa yapma fırsatını kaçırdı”

Cumhurbaşkanı Gül, parça parça yapılan değişiklik girişimleri için de bir şey söyleyemeyeceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL/YENİ DELHİ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin daha iyi bir anayasaya sahip olması yönünde büyük bir mutabakat olduğunu, ancak yeni bir anayasa için fırsatın kaçırıldığını söyledi.

Resmi ziyaret için Hindistan yolculuğuna İstanbul'dan çıkan Abdullah Gül, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM'nin küçümsenmemesi gerektiğini, çünkü Türkiye'deki bütün siyasi akımların ve fikirlerin parlamentoda temsil edildiğini söyledi.

Yeni bir anayasa için de büyük bir mutabakat olduğunu ifade eden Gül, "Bu Meclis'e yeni bir anayasa yapmak yakışırdı ama çeşitli sebeplerden dolayı bu fırsat kaçırıldı" dedi. Gül, parça parça yapılan değişiklik girişimleri için de bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

Türkiye'de yoğun bir gündem yaşanırken, bir haftalık seyahatle ülkeden uzak kalacağı hatırlatılan Gül, "Tamamen içe kapanırsak çok büyük fırsatları kaçırırız" cevabını verdi.

Gül, yakın siyasi tarihte bunun örneklerinin bulunduğunu anımsatarak, "İnanılmaz bir yarış var. Gerçek gündemimizin, bu yarışta bizim en iyi şekilde yer alıp geleceğin Türkiye'sini hazırlamak olması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin gelişmesinden de örnekler veren Gül, beraberindeki iş adamlarının artık "milyonlardan bahsetmediğini" vurgulayarak, "Daha önce adını duymadığımız bir iş adamı 'bizim işimiz yarım milyar dolar' diyor, Türkiye ekonomide göz kamaştıran bir sınav veriyor" dedi.

Gül, ekonomik hamlelerden söz ederken, şehirleşmenin ve modernleşmenin hızla geldiği noktadan dolayı "moderniteden doğan şaşkınlığın" yol açtığı sorunların içinden geçildiğini belirtti.

TBMM'de yaşanan kavga konusundaki bir soru üzerine Gül, olaydan sonra bütün partilerin milletvekillerinin üzgün olduğunu düşündüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, "Saygılı ve seviyeli siyasi mücadele Türkiye'nin gücüne güç katar" dedi.

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi

Cumhurbaşkanı Gül, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne ilişkin tartışmalarla ilgili soru üzerine şöyle konuştu:

"Türkiye'nin çevresi vardır, komşuları, komşularında soydaşları ve müttefikleri vardır, NATO'daki gibi... Aslında tüm bu konular açık açık konuşuluyor. Her ülkenin, büyük ülkenin milli güvenlik belgesi vardır. ABD'nin, Rusya'nın olduğu gibi Türkiye'nin de önemli meselelerle uğraşan bir ülke olarak, komşularından kaynaklanan terör olayları olan bir ülke olarak, birçok çevre, geniş bir hinterlandı olan bir ülkenin tabii ki Milli Güvenlik Siyaset Belgesi olacaktır."

Çeşitli kuruluşların görüşlerinin toplanıp belge için kaleme alındığını anımsatan Gül, "Önemli olan, bunlar yazılırken analizler ne kadar gerçekçi, ne kadar doğru tahmin ve politikalar öngörülüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, belgenin dışa dönük ayağı değerlendirilirken açıkça tartışılmasının riskler taşıyabileceğine dikkati çekti.

Yeni bir siyaset belgesinin bugünkü realiteleri göz önüne alarak hazırlanması gerektiğini vurgulayan Gül, "(Belgenin) Anayasa'nın üstünde görüldüğü dönemler olmuştur. Tamamen yanlış. Kanun değildir" diye konuştu.

Tehditlerin sağlıklı analizden geçirilmesi gerektiğini de hatırlatan Gül, "Bu belgeyi bir rehber olarak mı görüyorsunuz?" sorusuna, "Öyledir. Her şey kanunlara yazılmaz" yanıtını verdi.

Geçmişte bu tür belgeleri okuduğunu, bazen yazarak katkıda bulunduğunu anlatan Gül, bazı şeylerin çok açık söylenip, tekrarlanamayacağını kaydetti.

"Mevcut belgenin daha önceki metinlerden farklı olduğunu biliyorum" diyen Gül, önceki çalışmalardaki katkılarını, belgenin eskidiği inancıyla verdiğini anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir