Meclis'i yoğun bir hafta bekliyor

Gündemde 'sicil affı' var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM bu hafta, Markaların Korunması Yasa Tasarısı ile kamuoyunda "sicil affı" olarak bilinen karşılıksız çek, protestolu senetlerle kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmamasına ilişkin yasa tasarısı için mesai yapacak.

Genel Kurul, haftaya denetimle başlayacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 20 Ocak Salı günü Genel Kurulda 1 saat süreyle, milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtlayacak.

Sözlü soruların ardından Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) değişiklik yapan kanun tasarısı ele alınacak. Anayasa Mahkemesinin, Markaların Korunması Hakkında KHK'nin bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle doğan hukuki boşluğu gidermek amacıyla hazırlanan tasarı, marka tescilinden doğan hakkın kapsamını, marka sahibinin izni olmadan, üçüncü kişilerin markayı kullanmalarının yasaklandığı durumları düzenliyor.

Tasarıya göre, marka tescilinden doğan haklar, marka sahibine ait olacak. Marka sahibi, markanın tescil kapsamına giren aynı mal veya hizmetlerle ilgili olarak; tescilli markayla aynı olan herhangi bir işaretin kullanılmasını engelleyebilecek.

Marka sahibi, tescilli markayla aynı veya benzer olan, tescilli markanın kapsadığı mal, hizmetlerin aynı veya benzerini kapsayan ve bu nedenle vatandaşların, işaretle tescilli markayı ilişkilendirmesi de dahil, karıştırma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılmamasını isteyebilecek.

Tasarı, başkalarının, marka sahibinin yetkisindeki markayı kullanma hakkına tecavüz etmesini de engelliyor. Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı, düzenlemede belirtilen biçimlerde kullanmak, markayı veya ayırt edilmeyecek derecede benzerini kullanarak, markayı taklit etmek, kullanılan markayı taşıyan ürünleri satmak, dağıtmak, gümrük bölgesine yerleştirmek, marka sahibince lisans yoluyla verilen hakları izinsiz genişletmek ve bu hakları üçüncü kişilere devretmek, marka hakkına tecavüz sayılacak.

Sicil affı

Karşılıksız çek, protestolu senetlerle kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmamasına ilişkin yasa tasarısı da bu hafta Genel Kurulda ele görüşülecek.

Tasarı, ödeme tarihi, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olup da kullandığı nakdi, gayri nakdi kredinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ya da bulunmayan gerçek kişilerle, kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları, söz konusu borçların yasanın yürürlük tarihinden önce veya yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, borcun tamamının ödenmesinin ardından Merkez Bankasında tutulan kayıtların silinmesini içeriyor.

Merkez Bankasınca kayıtların silinmesinden sonra, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacak.

Bu tasarının ardından Türkiye'nin Kyoto Protokolüne katılmasının uygun bulunduğuna dair yasa tasarısı görüşülecek.

Genel Kurul, 20 Ocak salı 15.00-20.00, 21 Ocak Çarşamba ve 22 Ocak Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

Komisyonlar da çalışacak

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu, geçen hafta görüşmeye başladığı Gümrük Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısına bu hafta da devam edecek.

Gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi ve uygulamadan kaynaklanan sorunları gidermeyi amaçlayan 63 maddelik tasarının 54 maddesini kabul eden Komisyon, 21 Ocak Çarşamba günü toplanarak geri kalan maddeleri ele alacak.

Tasarıya göre, yurt dışından Türkiye'ye getirilen veya çıkarılan mallar için özet beyan verme zorunluluğu getirilecek. Elektronik ortamda verilen beyannamelere belge eklenmesi zorunluluğu kaldırılacak. Serbest bölgelerdeki faaliyetler yasaklanabilecek. Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğüne gümrük muafiyeti getirilecek.

Adalet Komisyonu, yargılamanın doğru, hızlı ve etkin yürütülmesi amacıyla hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısını,  21 Ocak Çarşamba günü görüşmeye başlayacak.  

Dışişleri Komisyonu, 21 Ocak Çarşamba günü, "Türk Vatandaşlarının Suriye'deki taşınmazlarıyla ilgili sorunlarını", ilgili kurumların katılımıyla ve özel gündemle görüşecek.